در حالی که رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی صادرات را یکی از دلایل افزایش قیمت گوشت میداند، رئیس مرکز اصلاح نژاد دام میگوید، نه تنها صادرات گوشت را گران نکرده بلکه این امر به نفع کشور است و دلالان نقش اصلی در گرانی گوشت را دارند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در یک ماه اخیر قیمت گوشت قرمز حدود 4 هزار تومان افزایش یافته است و دستاندرکاران این بخش یکی از دلایل آن را کمبود دام و صادرات آن عنوان میکنند.
* میانگین قیمت هر کیلو دام زنده کمتر از 11 هزار تومان است
در این رابطه محمدرضا ملاصاحی رئیس مرکز اصلاح نژاد دام کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی فارس گفت: وزارت جهاد کشاورزی قیمت یک محصول مانند گوشت یا دام زنده را براساس میانگین کشوری توسط سیستم قیمتگیری مشخص میکند که براساس آن میانگین کشوری قیمت دام زنده افزایش نداشته است.
وی با بیان اینکه براساس میانگین کشوری قیمت هر کیلو دام زنده کمتر از 11 هزار تومان است، افزود: کسانی که مباحثی از قبیل افزایش قیمت را مطرح میکنند براساس قیمت مقطعی در یک یا چند نقطه شهر اظهار نظر میکنند که این ملاک نیست، چرا که قیمت هر کالایی در نقاط مختلف شهر ممکن است با هم متفاوت باشد.
ملاصالحی با بیان اینکه صادرات دام زنده به هیچ عنوان تأثیری در افزایش قیمت گوشت قرمز نداشته است، بیان داشت: اتفاقا این سؤال را من از جایگاه تولیدکنندگان دام زنده مطرح میکنم که چرا علیرغم افزایش قیمت گوشت قرمز، قیمت دام زنده افزایش نیافته است.
رئیس مرکز اصلاح نژاد دام کشور تصریح کرد: در 3 سال گذشته قیمت دام زنده تغییر چشمگیری نداشته و در یک سال اخیر قیمت هر کیلوگرم آن بین 10 هزار و 500 تا 11 هزار تومان بوده است.
وی با تأکید بر اینکه عامل افزایش قیمت گوشت قرمز صادرات دام زنده نیست، بیان داشت: وقتی قیمت دام زنده افزایش نیافته، بنابراین باید به دنبال علل دیگری برای افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار مصرف بود.
رئیس مرکز اصلاح نژاد دام کشور با بیان اینکه عدهای با انحراف افکار عمومی در تلاش هستند تا افزایش قیمت گوشت را صادرات دام زنده عنوان کنند، افزود: صادرات نه تنها از منظر اقتصادی به ضرر کشور نیست بلکه منفعت هم دارد.
وی گفت: در مسیر تبدیل دام زنده به گوشت درب مغازه 4 تا 5 واسطه، مداخله میکنند که حداقل 2 نفر از آنها زائد است و موجب افزایش قیمت گوشت قرمز می شود.
ملاصالحی بیان داشت: چوبدار، دام را از دامدار خریداری میکند و در میدان دام عرضه میکند، سپس در میدان دام واسطه دوم از چوبدار دام را خریداری و به کشتارگاه منتقل میکند.
رئیس مرکز اصلاح نژاد بیان داشت: درب کشتارگاه هم قصابهایی که در کشتارگاه هستند از واسطه دوم دام را خریداری میکنند و کشتار را انجام میدهند و در مرحله بعد هم کشتارکننده دام کشتار شده را میفروشد و به توزیع کننده تحویل میدهد و توزیع کننده که لاشه را به درب فروشگاه منتقل میکند، و در مرحله آخر هم صاحب فروشگاه یا همان فروشنده با اخذ مبلغی سود، گوشت را به خریدار میفروشد و در طی این فرآیند مشاهده میشود که برخی واسطههای زائد موجب افزایش قیمت میشوند.
* 15 هزار تن گوشت قرمز صادر شد
وی با بیان اینکه اگر صادرات متوقف شود هیچ تأثیری بر روی پایین آمدن گوشت قرمز نخواهد داشت، اظهار داشت: مجموع دام سبکی که در یک سال گذشته صادر شده حدود یک میلیون راس بوده که در صورت تبدیل شدن به لاشه معادل 15 هزار تن گوشت قرمز است.
رئیس مرکز اصلاح نژاد دام گفت: در مقابل در یک سال گذشته حدود 60 هزار تن گوشت قرمز به کشور وارد شده است که صادرات را جبران کرده است.
ملاصالحی تاکید کرد: دامدار و صادرات دام به هیچ وجه در افزایش قیمت گوشت مؤثر نیست، بلکه واسطههای زائد و ناکارآمدی تشکلها در حذف واسطهها باعث افزایش قیمت گوشت قرمز است.
وی افزود: پیشبینی میشود تا پایان سال 785 هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید شود.
* صادرات و کمبود دام، گوشت را گران کرد
علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی هم در مورد دلایل افزایش گوشت قرمز گفت: افزایش صادرات، کمبود دام، پایین آمدن قیمت پوست و دنبه گوسفند از دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز است.
وی با بیان اینکه در یک ماه اخیر بین 3 تا 4 هزار تومان قیمت گوشت قرمز افزایش یافته است، گفت: در حال حاضر هر کیلو گوشت گوسفندی شقه بدون دنبه با قیمت 29 تا 30 هزار تومان به مغازه دار عرضه میشود و فروشنده هم با احتساب 10 درصد سود آن را با قیمت هر کیلو حدود 33 هزار تومان به خریدار عرضه میکند.
ملکی در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت دام زنده هم افزایش یافته است، گفت: قیمت دام زنده از حدود 11 هزار و 500 تومان به حدود 13 هزار تومان در هر کیلو رسیده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت دام زنده فقط در تهران افزایش یافته یا در سایر شهرها هم افزایش یافته است، بیان داشت: قیمت دام زنده در کل کشور افزایش یافته است.
ملکی افزود: در حال حاضر قیمت هر کیلو دام زنده در تهران 13 تا 13 هزار و 500 تومان است و حتی قیمت دام مرغوب از این رقم هم بیشتر است.
وی گفت: در شهرستانها ممکن است قیمت گوشت قرمز کمتر افزایش یافته باشد اما در تهران حدود 4 هزار تومان قیمت گوشت گوسفندی افزایش یافته است.
انتهای پیام/
Thursday, 28 November , 2024