سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان با تاکید بر اینکه طرح‌های توسعه‌ای استان باید پیوست‌های توسعه‌ای و زیست محیطی داشته باشند، گفت: منشاء ناترازی‌ها و تغییر کاربری اراضی نیاز به ریشه‌یابی دارد.

به گزارش ندای گیلان، سرپرست اداره‌ کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: آنچه مسلم است آنکه ما توسعه را بر اساس اصول آمایش سرزمین به جلو نمی‌بریم و توسعه روستاها توسعه متوازنی نیست؛ متاسفانه در گیلان بحث تغییر کاربری اراضی، دخل و تصرف در منابع طبیعی و محیط زیست و حتی در مناطق حفاظت شده مطرح است.
وی اظهار کرد: شاید فکر کنیم همه این‌ها بدلیل توسعه استان است؛ اما توسعه با اصولی پیش می‌رود و توسعه پرونده دارد.

وی عنوان کرد: طرح‌های توسعه‌ای استان باید پیوست‌های زیست محیطی داشته باشد و باید مراجع محیط زیستی نخست این طرح ها را بررسی و تایید کنند نه اینکه پروژه ها شروع شود بعد تازه محیط زیست به این مبحث ورود کند که آیا این طرح مغایر قوانین و شیوه نامه‌های حفاظت از محیط زیست هست یا نه.

وی با بیان اینکه لازمه توسعه پایدار، حفاظت پایدار از محیط زیست است، تصریح کرد: دغدغه استاندار گیلان به عنوان نفر اول اجرایی دولت در استان حفظ محیط زیست و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی است پس ما نیز باید تبعیت کنیم؛ بحث ما هم آن است که طبیعت استان باید حفظ شود و توسعه باید متناسب با این طبیعت باشد.

سرپرست اداره‌ کل حفاظت محیط زیست گیلان با تاکید بر اینکه باید در استان توسعه‌ای را رقم بزنیم که بدون آسیب به محیط زیست ارزش افزوده داشته باشد و از رسانه‌ها خواست در این مسیر همگام بوده و از طرح‌های توسعه‌ای استان بویژه پروژه‌های مهم، پیوست‌های محیط زیستی را مطالبه کنند.

حسینی طایفه ادامه داد: اگرچه فرایند دریافت پیوست‌های محیط زیستی برای طرح‌های توسعه‌ای اندکی زمان بر است اما این پیوست‌ها باعث می شود اثرات سوء کمتری متوجه طبیعت این سرزمین کهن شده و در نهایت محیط زیست‌مان حفظ شود.

وی با بیان اینکه گیلان تنها استانی است که در زمان حاضر با فرونشست زمین مواجه نیست، گفت: جغرافیا، اقلیم، دریا، ساحل، اکوسیستم‌های تالابی، زیستگاه‌های طبیعی و بکر، جنگل، مرتع و حیات وحش متنوع فرصت‌های استان در حوزه محیط زیست است و این منابع طبیعی خدادادی موجب شده گیلان همه ساله چندین برابر جمعیت استان گردشگر و مهاجر بپذیرد.

وی گفت : از اینرو چالش‌هایی چون تراکم جمعیت، تغییر کاربری اراضی، ناترازی انرژی، تولید زباله و افزایش آلودگی‌ها بوجود می‌آید و از سویی دیگر استان با پسروی آب دریای خزر، آلودگی رودخانه‌ها و دریا، فاضلاب، قاچاق چوب، تصرف و تغییرکاربری اراضی جنگلی و مرتعی نیز مواجه است.

سرپرست اداره‌ کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: افراد غیربومی زمین‌هایی را به کمترین قیمت از روستائیان خریداری می کنند؛ زمانی که روستائیان همه زمین‌ها را فروختند و عرضه کاهش پیدا کرد تازه قیمت‌ها افزایش پیدا می کند و این زمانی است که مردمان روستا دیگر زمین ندارند و قیمت افزایش پیدا می کند و چون باید به اینها آب، برق، گاز و سهم انرژی استان را رساند، ناترازی انرژی ایجاد می شود.

حسینی طایفه گفت: بسیاری از اینها اصلا در استان حضور ندارند و خیلی‌ها حتی پیمانکاران و نیروی کارشان را از جای دیگر می آورند؛ مصالحی را که برای محوطه‌سازی‌های ساختمان‌ها و گاهی عمارت هایشان – در زمین های چندین هزار متری در ارتفاعاتی که زیباییش سهم همه است – بکار می برند فشار بر منابع طبیعی استان وارد می‌کنند.

وی با بیان اینکه کسی که ساختمان چند هزار متری ساخته و شاید در طول سال چهار روز در آن نیست برای اینکه رطوبت اثر نگذارد سیستم گرمایشی و سرمایشی و برق عمارتش را روشن می گذارد و آب ویلا را مثلا با عنوان آبیاری قطره ای باز می‌گذارد، اظهار کرد: این افراد حتی برای آبیاری پوشش گیاهی و درختان در عمارت‌های گفته شده از آب شرب شهری استفاده می کنند که همه اینها را کنار هم بگذاریم انرژی فوق العاده‌ای از استان صرف این پدیده می شود که در واقع این موضوعات تفاوت‌های فرهنگی بین روستا و مهاجران جدید و سبک زندگی متفاوت آنها ناترازی فرهنگی را نیز بوجود می آورد.

سرپرست اداره‌ کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: این موضوع باید در فرهنگ‌سازی و برنامه‌ریزی در حوزه آمایش سرزمینی و نیز در زمینه سیاست‌های کلان توسعه روستایی استان لحاظ شود؛ نباید گذاشت اراضی استان مورد هجوم، دست درازی، طمع و دست‌اندازی عده‌ای قرار گیرد و مشکلات زیادی را متوجه مدیریت استان نمایند؛ زیرا این حالت عرصه را برای محیط زیست، منابع طبیعی و انرژی تنگ می‌کند.

حسینی طایفه در خصوص افرادی که به هر دلیلی به استان مهاجرت می کنند، گفت: اگر کسی به هر دلیلی به گیلان مهاجرت می کند نباید هزاران متر از بهترین اراضی روستایی قابل کشت، مناطق جنگلی یا عرصه‌های محیط زیست را مورد تعرض قرار دهد و فشار را بر مدیریت استان مضاعف کند.

وی با بیان اینکه در بسیاری از کشورهای دنیا برای جلوگیری از این امر، مجتمع‌سازی انجام می شود، تصریح کرد: برای کنترل مهاجرت می توانیم به مجتمع سازی و متمرکز سازی جمعیت روی بیاوریم؛ مناطقی در استان شناسایی و جمعیت در آنجا مستقر شوند آن هم مجتمع‌های مسکونی یا اراضی که به هر حال قابل تایید باشند.

وی ادامه داد: بسیاری از افرادی که به گیلان آمدند دامنه‌ها، ارتفاعات و حتی قله‌ کوه‌ها را برای ساخت خانه دوم گردشگری یا ویلاسازی در نظر گرفتند؛ مصالح ساختمانی و انرژی مورد نیاز آنها را استان تامین می کند و چون همه ساکنان به آنها هم خدمات رسانی می شود که این با توسعه متوازن بر اساس اصول آمایش سرزمین اصلا نمی تواند همخوانی داشته باشد و این امر ناترازی‌های متعدد بوجود می‌آورد وعرصه را برای محیط زیست لحظه به لحظه سخت‌تر می کند.
سرپرست اداره‌ کل حفاظت محیط زیست گیلان تاکید کرد: توسعه در استان باید انجام شود؛ ولی طرح‌های توسعه‌ای استان باید پیوست‌های محیط زیستی داشته باشد.

وی تصریح کرد: باید در استان توسعه‌ای داشته باشیم که بدون آسیب به محیط زیست ارزش افزوده داشته باشد.

سرپرست اداره‌ کل حفاظت محیط زیست گیلان تاکید کرد: لازمه توسعه پایدار حفاظت پایدار است که باید انجام شود تا اینها بتوانند در کنار هم محیط زیست بهتری را برای شهروندان فراهم کنند.