خبرگزاری فارس نوشت:علی کاظمیلویه در رودبار با اشاره به پیدا شدن تونل زیرزمینی در زمان حفر چاه برای استفاده از فاضلاب اظهار کرد: عدهای از باستانشناسان و پژوهشگران با هماهنگی شورای اسلامی و شهرداری این شهر تصمیم به بررسی تونل کشفشده کردند.
وی با اشاره به جزئیات تونل زیرزمینی جیرنده افزود: فضای ورودی تونل کمی باز است اما هر چه به داخل تونل که میرود فضا بستهشده و باید با سینهخیز به سمت جلو حرکت کرد که احتمال میرود بخشهایی از تونل با رسوبات ناشی از گلولای و ریزشهای جوی پر شده و عبور و مرور بسیار سخت و گاها غیرممکن است.
این پژوهشگر باستانشناسی با بیان اینکه معماری و مهندسی تونل زیرزمینی جیرنده بسیار پیچیده و منحصربهفرد است، گفت: این تونل با دالانهای سه راهه و راههای دسترسی مختلفی تشکیلشده که هرکدام دارای مهندسی خاصی است، در جوانب تونل مکانهایی برای روشنایی تعریفشده که در نوع خود بسیار جالب است.
کاظمیلویه با بیان اینکه اکتشاف تکمیلی روی این تونل بدون شک سبب گشایش اسرار و راز و رمز دیگر میشود، تصریح کرد: در اکتشافات و بررسیهای اولیه توسط پژوهشگران و باستانشناسان موفق به کشف چیزهای زیادی نشدیم اما بدون شک با اکتشافات تکمیلی میتوان چیزهای بیشتری کشف کرد.
وی با اشاره به پتانسیلهای گردشگری شهر جیرنده بیان کرد: کشف تونل زیرزمینی در جیرنده در آینده میتواند این شهر را به مناطق گردشگری گیلان و کشور تبدیل کند و یقیناً این تونل علاقهمندان زیادی را به این شهر میکشاند.
پژوهشگر و باستانشناس با اشاره به مشاهده نمونه چندین تونل در نقاط مختلف جیرنده، گفت: به گفته اهالی جیرنده چندین تونل در داخل حیاط و چندین نقطه از شهر مشاهدهشده که در صورت وجود این تونلها، احتمال ارتباط آنها با یکدیگر و درنتیجه وجود شهر زیرزمینی در جیرنده میرود که در این خصوص باید اکتشافات و بررسیهای تکمیلی صورت گیرد.
کاظمیلویه با تأکید بر لزوم انجام اکتشافات تکمیلی، افزود: تاکنون کاوشهای دقیق و علمی روی این تونل انجامنشده و در حال حاضر نمیتوان گفت که مربوط به کدام دوره است اما بنا بر گفته اهالی جیرنده، سکهای در اطراف پیداشده که آن سکه مربوط به دوره ساسانیان است که بر اساس این ادعا، احتمال میرود این تونل مربوط به آن دوره باشد.
وی با اشاره به موضوع مطرحشده در همایش فرهنگ و هنر جیرنده مبنی بر وجود این تونل در شهر، به جزئیات بیشتر تونل زیرزمینی پرداخت و افزود: فضای ورودی تونل کمی باز است اما هر چه به داخل تونل که میرود فضا بستهشده و باید با سینهخیز به سمت جلو حرکت کرد که احتمال میرود بخشهایی از تونل با رسوبات ناشی از گلولای و ریزشهای جوی پرشده و عبور و مرور بسیار سخت و گاها غیرممکن است.
Friday, 22 November , 2024