به گزارش ندای گیلان،در فاصله کمتر از یک ماه پس از سفر روحانی به بغداد، در تاریخ ۱۷ فروردین، عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق همراه هیأتی متشکل از وزیران نفت، دارایی، خارجه، برنامهریزی، تجارت، برق و منابع آبی، مشاور امنیت ملی عراق، رئیس ستاد ارتش این کشور، قائم مقام وزیر کشور، رئیس گذرگاههای مرزی و چند نفر از نمایندگان مجلس عراق به علاوه هیأتی خصوصی وارد تهران شد. این سفر نخستین سفر دوجانبه او به ایران محسوب میشود.
نخست وزیر عراق در سفر دو روزه خود علاوه بر دیدار با رهبری، با حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان دیدار و گفت وگو کرد. در کنار این گفتوگوها وزرای همراه نخستوزیر عراق در دیدار با همتایان ایرانی علاوه بر ارزیابی و بررسی روند اجرایی توافقات گذشته میان دو کشور، در زمینههای جدید گسترش روابط در زمینههای سیاسی، امنیتی و اقتصادی گفتوگو خواهند داشت.
ایران در حال حاضر پس از چین با صادرات 9 میلیارد دلار دومین کشور صادرکننده کالا و خدمات به عراق بوده و در زمینه صادرات گاز و برق این کشور به ایران وابستگی استراتژیک داشته و جزو هفت کشور معاف از تحریمهای امریکا میباشد.
در سفر 20 اسفند 97 روحانی به عراق توافق شده بود که حجم معاملات دو کشور به ۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد که این هدف در این سفر نیز پیگیری خواهد شد. همچنین لایروبی اروندرود مورد توافق طرفین قرار گرفته بود که در تماس تلفنی روحانی برای تبریک نوروز با توجه به سیلهای اخیر مجدداً به نخستوزیر عراق یادآوری و برضرورت اجرایی شدن هر چه سریعتر آن تأکید گردید. دو نشست مشترک اقتصادی حاصل سفر پیشین روحانی به عراق بود و قرار است سومین نشست امروز در تهران با حضور روحانی و عادل عبدالمهدی برگزار گردد.
سفر نخستوزیر عراق اگرچه دلایل مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی دارد اما به نظر میرسد این سفر بیش از همه سفری سیاسی بوده و دارای پیام برای کشورهای منطقه و فرامنطقهای میباشد. سفر المهدی در حالی انجام میگردد که ایران مهمترین کشور کمککننده خارجی به عراق در رهایی این کشور از داعش بوده است.
همچنین اهمیت این سفر در شرایطی که ترامپ بر حجم و وسعت تحریمها افزوده و کشورهای عربی خلیج فارس نسبت به نزدیکی تهران و بغداد حساس شده و بعضاً چون عربستان در آستانه سفر نخستوزیر عراق وعده ایجاد شهرک ورزشی یک میلیارد دلاری به این کشور را داده است، دوچندان مینماید.
واقعیت این است که سفر عادل المهدی به تهران نه تنها علیه هیچ کشوری نیست بلکه به سود بسیاری از کشورهایی است که نسبت به این سفر حساس شدهاند. گسترش روابط تهران و بغداد از این منظر به سود منطقه است که میتواند جدیترین گام در جهت نزدیکی کشورها به یکدیگر و بسترساز گام برداشتن برای ایجاد منطقه قوی باشد.
از این نگاه است که تهران نه تنها حساسیتی نسبت به سفر نخستوزیر عراق به ترکیه و عربستان ندارد بلکه از انجام آن سفرها استقبال کرده و این گونه مراودات را گامی برای نزدیکی منافع جمعی کشورها قلمداد مینماید.
ایران در چارچوب نگاه استراتژیک خود اعتقاد دارد که امنیت و توسعه کشورهای منطقه مجزا از یکدیگر نبوده، بلکه امنیت و توسعه یکی، امنیت و توسعه دیگری میباشد. روحانی همانگونه که در سفر به ترکیه، امنیت و توسعه ترکیه را امنیت و توسعه ایران نامید، در سفر به عراق نیز امنیت و توسعه این کشور را نیز امنیت و توسعه ایران نامید. در این میان توجه به ژئوپلتیک عراق اهمیت ویژه دارد.
شاید عراق در میان کشورهای منطقه به واسطه تاریخ، فرهنگ، بافت جمعیتی، مذهبی و به طور کلی جغرافیای خاصی که دارد، بتواند حلقه وصلی مناسب در ایجاد منافع مشترک و جمعی میان تهران، بغداد، آنکارا و ریاض باشد. در واقع اگر برای رسیدن به منافع جمعی با رعایت خطوط قرمز و قائل شدن به منافع حیاتی کشورها اراده مثبتی شکل بگیرد، نزدیک شدن کشورهای منطقه به یکدیگر با حلقه وصلی به نام عراق دور از انتظار نباشد.
اگر این معادله با اراده جمعی و با تلاش خاص مقامات عراقی در یک روند آرام شکل بگیرد، عراق به جای آنکه کانون رقابت و تنش باشد، میتواند نقطه توازن بخش در منطقه گردد.
نکته آنکه همگان باید بدانند عراقی جدید در حال ظهور بوده و به این مهم تن دهند که عراق متعلق به عراقیهاست. عراقیها پس از نزدیک به دو دهه ناآرامی و بحرانهای حاصله از تنشهای قومی و مذهبی از پوستههای محدودکننده شیعی، سنی و کرد خارج شده و عراقی میشوند. تضعیف یا پایان بخشیدن به تعلقات قومی و اولویت دادن به تعلقات ملی گامی بزرگ در این کشور خواهد بود که تأثیرات بزرگتری در منطقه خواهد داشت.
فارغ از اراده جمعی مردم و مقامات عراقی، مرجعیت شیعی و قانون اساسی سکولار عراق نیز در شکلگیری این روند نقش ویژهای داشتهاند. این عراق جدید در آینده بیش از امروز دیگر حوزه نفوذ، قابل تقسیم و دعوای کشورهای منطقه نبوده و باید تمامی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای خود را آماده پذیرش آن کنند. به بخشی از سفر نخستوزیر عراق به ایران و در ادامه به سفر دورهای عادل المهدی به کشورهای منطقه از این زاویه نیز باید نگریست. هر چند عراق نیز باید از رقابت رقبای منطقهای برای اقتصاد خود سهمی بگیرد.
* صادق ملکی-تحلیل گر ارشد سیاسی
Wednesday, 22 January , 2025