اوباما تأکید کرد که انتظار ندارد روابط با ایران به سرعت عادی شود، بنابراین امکان همکاری عادی و مستقیم مثلا در مبارزه با داعش وجود ندارد. اما تأکید کرد که ایران در عراق نفوذ گسترده ای دارد و مقامات عراقی می توانند با مقامات ایران گفت و گو کنند.
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا امروز چهارشنبه ۱۵ ژوئیه (۲۴ تیر) در واشنگتن در یک کنفرانس خبری شرکت کرد و به پرسشهای خبرنگاران مورد توافق هستهای با ایران پاسخ داد.
به گزارش بی بی سی، او ضمن تشریح توافق اتمی به دست آمده با ایران گفت که این توافق آمریکا و جهان را امن تر می کند.
اوباما گفت که اولویت اصلی در مواجهه با ایران جلوگیری از دست یابی این کشور به سلاح اتمی بود که توافق هسته ای اخیر این هدف را تأمین می کند.
رئیس جمهور آمریکا گفت که ایران بدون بمب اتمی هم اختلافاتی با آمریکا خواهد داشت و مشکلاتی برای این کشور ایجاد خواهد کرد… “اما من و متخصصان هسته ای به شما اطمینان می دهیم که ایران با این توافق به بمب اتمی دست نخواهد یافت”.
اوباما گفت که امیدوار است پس از این توافق، تعامل با ایران را ادامه دهد و این کشور را تشویق کند که رفتارهایش را در منطقه تغییر دهد.
او گفت که ممکن است در مورد بحران های عراق، سوریه یا یمن هم بتوان با ایران همکاری کرد.
انتقادها
اوباما گفت که انتظار دارد کنگره آمریکا توافق اتمی با ایران را بر اساس واقعیت ها بررسی کند، اما می داند که ملاحظات سیاسی هم در این امر دخالت خواهد داشت.
رئیس جمهور آمریکا گفت که انتقادات زیادی از توافق شنیده است، اما هیچ یک از منتقدان گزینه بهتری پیشنهاد نمی دهد.
او گفت که اصولا دو راه وجود دارد: مسئله هسته ای ایران یا با دیپلماسی حل می شود یا با جنگ. این تنها گزینه های روبروی ما بوده است.
اوباما گفت عده ای ممکن است معتقد باشند که می شد توافق بهتری به دست آورد که در آن ایران هیچ فعالیت هسته ای نداشته باشد. اما مشکل این نظر اینجاست که این نظر جامعه بین المللی نیست. جامعه بین المللی معتقد است که ایران حق دارد برنامه صلح آمیز هسته ای داشته باشد. آنچه ایران نباید داشته باشد، سلاح هسته ای است.
رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این نگرانی که ایران ممکن است پنهانی به سمت سلاح اتمی برود گفت که بر اساس تعهداتی که ایران پذیرفته، تمام معادن اورانیوم این کشور تحت نظر خواهد بود و در صورتی که بخشی از این اورانیوم بخواهد به مسیر مخفی برود، جامعه بین المللی متوجه خواهد شد.
او تأکید کرد که اگر ایران از تعهدات خود تخطی کند، تحریم های بین المللی به جای خود باز می گردد و جامعه بین المللی از تخطی ایران آگاه خواهد شد.
اوباما گفت که این دقیق ترین سیستم بازرسی ای است که برقرار شده است.
او گفت که اگر ایران بخواهد به سمت دست یافتن به سلاح اتمی برود، دنیا یک سال فرصت خواهد داشت که جلوی آن را بگیرد.
تحریم های تسلیحاتی
رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به سئوالی در مورد رفع تحریم های تسلیحاتی ایران گفت مکانیسم هایی تحت قوانین بین المللی و از جمله در همین توفق وجود دارد که می توان با آن جلوی ارسال احتمالی سلاح از ایران به همپیمانانش مثل حزب الله لبنان یا حوثی های یمن را گرفت.
او گفت که برای سلاح های معمولی پنج سال و برای سلاح های بالستیک به مدت هشت سال محدودیت هایی علیه ایران اعمال می شود.
اوباما گفت که قطعنامه های دیگری هم وجود دارد که می توان با اتکا به آنها ارسال سلاح از ایران برای گروه هایی مثل حزب الله را گرفت.
سوریه و عراق
از اوباما پرسیده شد که آیا حاضر است با ایران در مورد سوریه و داعش همکاری کند.
او گفت که عقیده دارد که مشکل سوریه بدون همکاری روسیه، عربستان، ترکیه و ایران حل نخواهد شد.
رئیس جمهور آمریکا گفت که ایران باید بخشی از مذاکرات در مورد سوریه باشد.
او تأکید کرد که انتظار ندارد روابط با ایران به سرعت عادی شود، بنابراین امکان همکاری عادی و مستقیم مثلا در مبارزه با داعش وجود ندارد. اما تأکید کرد که ایران در عراق نفوذ گسترده ای دارد و مقامات عراقی می توانند با مقامات ایران گفت و گو کنند.
Wednesday, 22 January , 2025