آن چه بازداشت بودن و گروگان گیری حریری از سوی مقامات ریاض را بیشتر به حقیقت نزدیک میکند، سفر سعدحریری به فرانسه پس از دوهفته اقامت در ریاض بدون فرزندان خود است
به گزارش ندای گیلان؛پس از دوهفته از فراخوانی سعد حریری نخست وزیر لبنان به عربستان و اعلام استعفایش در ریاض، با پادرمیانی فرانسه بالاخره به او اجازه داده شد به پاریس برود. او روز شنبه در حالی با یک هواپیما راهی پاریس شد که به نوشته روزنامه الاخبار، لارا العظم، همسر حریری وی را همراهی می کرد و پسر ارشد وی که حسام نام دارد و در انگلیس تحصیل می کند،برای استقبال از پدرش به پاریس رفته بود اما باقی ماندن دو دختر نوجوان حریری در ریاض شبیه به شروطی است که برای یک بازداشتی، پس از صدور حکم آزادی گذاشته می شود،درواقع فرزندان حریری در گروگان عربستان هستند تا افشاگری نکند.نکته مهم این جاست که وزیر دفاع فرانسه نیز همراه حریری بود که می تواند ناشی از نگرانی از این باشد که سعودی ها به فرمان محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ممکن بود هواپیمای او را ساقط کنند وبگویند که علت سقوط نقص فنی بوده است بنابر این حضور وزیر دفاع فرانسه درهواپیمای سعد حریری به معنای تضمین به سلامت وارد شدن او به پاریس می تواند ارزیابی شود.به هر روی، به نوشته الوقت، باید به چند نکته توجه داشت که میتوان از طریق کنار هم گذاشتن آن ها به پشت پرده سفر حریری به فرانسه پی برد:
1 – تغییر مقصد حریری از بیروت به پاریس
حریری در حالی پس از دوهفته اقامت در عربستان عازم پاریس شد که پیش از آن همه درخواستها و شواهد بر سفر وی به بیروت تاکید داشت.حتی واکنشهای حریری نیز در صفحه شخصی خود جملگی بر بازگشت به لبنان و بیروت متمرکز بود و هیچ گاه سخنی از او درباره سفر به پاریس مطرح نشد.حریری 13 آبان در عربستان استعفای خود را اعلام کرد و در 21 آبان در گفت وگو با شبکه خبری المستقبل اعلام کرد که در روزهای آینده به لبنان بازمیگردد. همچنین حریری در روز 23 آبان یعنی 10 روز پس از این استعفا اعلام کرد که تا دو روز دیگر به لبنان بازخواهد گشت و حتی در روز 24 آباندر حساب شخصی خود در توئیتر باردیگر تاکید کرد که تا فردا به لبنان بازخواهد گشت.با وجود اعلام رسمی حریری مبنی بر بازگشت به لبنان اما سفر وزیرخارجه فرانسه به عربستان، مقصد سعدحریری را از بیروت به پاریس تغییر داد و او ریاض را به مقصد پاریس ترک کرد.این شرایط به خوبی این مسئله را ثابت میکرد که حریری به رغم میل باطنی خود اما در تاریخی که قبلا اعلام کرده بود، نتوانست از عربستان خارج شود و حال خروج او در 27 آبانماه از عربستان با وساطت فرانسه و آن هم به مقصد پاریس انجام شده نه بیروت.
2- سفر حریری به فرانسه بدون همراهی فرزندان
از سوی دیگر همان طور که اشاره شد، آن چه بازداشت بودن و گروگان گیری حریری از سوی مقامات ریاض را بیشتر به حقیقت نزدیک میکند، سفر سعدحریری به فرانسه پس از دوهفته اقامت در ریاض بدون فرزندان خود است. بسیاری از کارشناسان مسائل لبنان، باقی ماندن فرزندان حریری در عربستان را به منزله اهرم فشار عربستان علیه او ارزیابی کردند.این مسئله از این رو بیشتر قابل توجه است که پیش از سفر حریری به فرانسه، میشلعون رئیس جمهور لبنان در گفت وگو با رسانهها از حریری خواسته بود، با خانواده اش از ریاض خارج شود تا آزادی تصمیم گیری وی پس از تمام اتفاقاتی که در دو هفته گذشته افتاده است، تضمین شود. در واقع سعودیها که از افشاگری حریری در پاریس واهمه داشتند برای جلوگیری از این امر خانواده حریری را به عنوان گروگان در ریاض حفظ کردهاند.
3- استقبال رسمی از حریری در پاریس
یکی دیگر از شبهات مهم که طرح و توافق پشت پرده پاریس و ریاض درباره سفر کنترل شده حریری به فرانسه را تقویت میکند، استقبال رسمی مقامات کاخ الیزه از نخست وزیر مستعفی لبنان است. در واقع استقبال رسمی از حریری به این معناست که پاریس استعفای حریری را به رسمیت نشناخته و اساساً از تداوم ماندگاری حریری بر مقام خود تأکید دارد. این امر تنها در یک حالت منطقی به نظر میرسد و آن این است که حریری به طور خودخواسته و بدون مداخله و اعمال فشار ریاض از مقام خود کناره گیری نکرده باشد.با وجود این شواهد و قراین شاید این پرسش مطرح شود که اساساً چرا مقامات ریاض که از افشاگری حریری و تبعات این اقدام برای خود واهمه دارند، به خروج وی از این کشور رضایت دادهاند؟ باید توجه داشت که حریری علاوه بر تابعیت لبنان و عربستان سعودی، شهروند قانونی فرانسه نیز محسوب میشود و در صورت ادامه بازداشت و به عبارتی گروگان گیری حریری، احتمال ورود نظام قضایی فرانسه به ماجرا و صدور حکم علیه مقامات این کشور وجود داشت.اما این تنها مقامات سیاسی فرانسه نبودند که بر خروج حریری از عربستان و حضور وی در لبنان تاکید داشتند. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیزتاکیدکرده بود که اروپا، خواهان بازگشت حریری به کشورش است. طبیعتاً این امردر صورت تداوم بازداشت حریری می توانست حتی به اعمال تحریمهایی نظیر آن چه درباره تحریمهای تسلیحاتی ریاض به دلیل جنایات این رژیم علیه غیرنظامیان یمنی در جریان تجاوز نظامی سه ساله به این کشور مشاهده شد، بینجامد. بنابراین به صورت کلی میتوان نتیجه گرفت که طبق شواهد موجود سفر حریری از عربستان به فرانسه بر اساس توافق پنهانی میان مقامات دو دولت در نتیجه تحت فشار قرار گرفتن سعودیها از سوی افکار عمومی منطقه و لبنان و متحدان غربی آن انجام شده است.
http://www.nedayegilan.ir/?p=79733
Friday, 29 November , 2024