نمیشود برای ممیزی صد اصل درست کنیم٬ باید دو، سه اصل را محور قرار دهیم. خطوط قرمز یا مثلث است یا مربع یا حداکثر ذوزنقه و چند ضلعی٬ ولی هزار ضلع که نیست. چقدر باید کثیرالاضلاع داشت.
رییسجمهور با بیان اینکه نباید افراد را به اتهام و سوءظنی کنار بگذاریم٬ گفت: این افراد جواهر ما هستیند. مگر میشود به کوچکترین بهانه معدن طلا را بست.
به گزارشندای گیلان، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در سی و دومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که صبح امروز در سالن اجلاس سران در حال برگزاری است، گفت: این که دو نفر چگونه راه میروند، مهم نیست٬ قدم را به کجا برمیدارد مهم است. نقد کنیم که تند رفت، کند رفت، یک نفره رفت، دو نفره رفت اینها نقد نیست که نقد کنیم به کجا رفتند و به چه سمتی حرکت کردند.
وی افزود: آنچه برای ما اهمیت دارد این است که نتیجه قدمها چه بود و به جای پرداختن به اعراض به جواهر و جوهر بپردازیم، لازم است به ماهیت و وجود مساله بپردازیم و به جای این که درباره کفش و لباس حرف بزنیم٬ درباره کیفیت سخن بگوییم.
رییس دولت یازدهم در مورد وضعیت ارتباطات و همچنین رسانهها گفت: گرچه به ظاهر به نظر میرسد که از 150 سال پیش تاکنون رسانههای دیگری همچون مطبوعات، رادیو، سینما، تئاتر، تلویزیون و در نهایت اینترنت، شبکههای مجازی و ابزار و وسایل مختلفی برای ارتباط با انسانها و انتقال اندیشهها برای رقابت با کتاب به وجود آمده و به نظر میرسد که دوران کتاب به سر رسیده و رسانههای دیگر جایگزین کتاب شدهاند اما واقعیت امر این است که کتاب به هیچ عنوان ارزش و جایگاه خود را از دست نداده است.
وی با بیان اینکه کتاب جایگاه ویژهای در انتقال مفاهیم و اندیشه دارد، اظهار داشت: همه ابزار و وسایل برای انتقال سریعتر مفاهیم و ارتباط سریعتر جایگاه ویژهای دارد اما اصل اندیشه و دانش هنوز هم در اوراق کتاب نهفته است، ریشه رادیو، تلویزیون، تئاتر و همه ابزارهای ارتباطی به کتاب برمیگردد چرا که تئاتر و فیلم که یک هنر نمایشی هستند فیلمنامه اساس آن است بنابراین مفهوم اصلی آن از یک کتاب اقتباس میشود.
رئیس جمهور با بیان اینکه ظرافت و دقت و لذت در کتاب وجود دارد، تصریح کرد: برخی از اوقات خواندن یک کتاب چنان لذتی دارد که هیچ چشمهسار دیگری نمیتواند جایگزین کتاب شود و کتاب به معنای عام کلمه به معنای خلقت همه موجوداتی است که خداوند آفریده است؛ سرنوشت عالم دیروز و فردا در امالکتاب است و در روز قیامت با کتاب مواجه میشویم بنابراین از آغاز تا پایان کتاب است و افتخار ما این است که معجزه پیامبرمان کتاب بوده و موحدان دیگر را به نام اهل کتاب مینامیم بنابراین کتاب و مکتوب و قلم جایگاه ویژهای دارد.
روحانی با اشاره به روایات و احادیث خاطرنشان کرد: چقدر سخت بود اگر یک لحظه فکر کنیم زندگی داشتیم و کتاب نبود و نمیتوانستیم از فکر و اندیشه و نظرات مختلف استفاه کنیم. بنابراین کتاب میتواند قفلهای زندگی را بگشاید همه ابهامها را باز کند و همه ظلمتها را به نور روشن تبدیل کند.
رئیسجمهور کشورمان ادامه داد: انقلاب اسلامی که در آستانه سی و هفتمین بهار آن هستیم ریشه آن به کتاب بازمی گردد و قرآن، حدیث و مکتوبات آن را در رأس انقلاب امام عزیز و بزرگمان داریم که نامهها و اعلامیههای امام(ره) و انتقال سخنان وی اگر از طریق پیاده کردن نوار نبود چگونه انقلاب میتوانست به پیروزی برسد و بهترین روز در مکتوبات انقلاب اسلامی روزی بود که کتاب حکومت اسلامی از نجف به ایران آمد و به طور مخفیانه در ایران پخش شد که در واقع آن کتاب ما را وارد فاز جدیدی کرد.
روحانی ادامه داد: همه سخنان امام پس از پیروزی انقلاب اسلامی این بود که راه را برای مدیریت جامعه تحت عنوان حکومت اسلامی گشود و امروز کلماتش مجموعه آثار و وصیتنامهاش راهنمای ما خواهد بود.
وی خطاب به حضار گفت: این شما بزرگان، فرهیختگان و اهل قلم هستید که باید این بار سنگین را بر دوش گیرید که طراوت انقلاب را زنده کنید و مفاهیم انقلاب را بسط دهید.
وی ادامه داد: شما باید به جهانیان بگویید که انقلاب ما، انقلاب اعتدال بود و به همه جهانیان ابلاغ کنید که در انقلاب ما٬ خردسوزی و کتابسوزی وجود ندارد. در انقلاب ما افراط و تفریط وجود ندارد و انقلاب ما عقلانیت، فقه و تفقه است٬ انقلاب ما گره باز کردن از زندگی مادی و معنوی مردم است.
رئیس شورایعالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه شما باید برای امروز جامعه بگویید که چگونه باید فکر کنیم، بیندیشیم و حتی چگونه نقد کنیم٬ اظهار داشت: نقد کردن شیوه میخواهد٬ و ای کاش میان این کتابها، یک کتاب هم برای نقد کردن بود و ای کاش در کنار کتاب سال جایزهای را برای نوجوان و جوانی که بیشترین کتاب را در سال خوانده قرار میدادیم و ای کاش یک جایزه هم برای نقادان میگذاشتیم.
روحانی در خصوص نقد تصریح کرد: نقد یعنی وسایل حرکت، نقد یعنی مسیر تصحیح که البته در فضای آزاد و امن امکانپذیر خواهد بود. باید فضای نقد را یاد بگیریم نه اینکه گیر بدهیم دو نفر چرا راه میروند و چه جور گام برمیدارند مهم این است که کجا میروند و نه آنکه بگوییم تند راه رفته یا کند گام برداشته بلکه مهم کجا رفتن و به چه سمت حرکت کردن و نتیجه قدم و به چه مقصد رسیدن است. اینکه کفش چه جور بود، رنگ لباسش چه جور بود مهم نیست به جوهر و جواهر بپردازیم به ماهیت وجود مسئله بپردازیم.
رئیس دولت یازدهم افزود: این شما بزرگان هستید که باید کتاب و مقاله بنویسید و نقد را تجلیل کنید و راه نقد را بیاموزید و حتی به ما بگویید چگونه بر کتابها نظارت کنیم و نه آنکه ما به شما بگوییم.
وی با بیان اینکه اعتقاد دارم در هر زمینهای صاحبنظران آن بخش بهتر از دولت نظر میدهند خاطرنشان کرد: این مسئله را باور کنیم و در آن تردید نکنیم، اصحاب کتاب بهتر از مدیر یک وزارتخانه نظر خواهند داد چرا باور نمیکنیم اصحاب هنر درباره هنر بهتر سخن میگویند و بهتر نقد میکنند. چرا با آنها مشورت نمیکنیم. اینها جفا به علم، توسعه، هنر و مملکت است.
رئیس جمهور با یادآوری اینکه باید راه را باز کرد و سوءظنها را باید کنار گذاشت ابراز داشت: نباید افراد را به اتهام و سوءظنی کنار بگذاریم. این افراد جواهر ما هستیند. مگر میشود به کوچکترین بهانه معدن طلا را بست. ممکن است آن معدن یک بار اشکال داشته باشد حالا باید درب آن را ببندیم؟ چرا سرمایهها را به خاطر نقصی کوچک تعطیل میکنیم؟
روحانی در خصوص ممیزی کتاب هم بیان کرد: من نمیگویم ممیزی باشد یا نباشد میگویم نمیشود برای ممیزی صد اصل درست کنیم. دو، سه اصل را قرار دهیم اخلاق به عنوان یک اصل باشد و مقدسات امنیت ملی هم به عنوان اصول دیگر اما صد اصل نمیتواند درست کرد. خطوط قرمز یا مثلث است یا مربع یا حداکثر ذوزنقه و چند ضلعی٬ ولی هزار ضلع که نیست. چقدر باید کثیرالاضلاع داشت.
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه ما باید نظارت کتاب را قدم به قدم به صاحبان امر آن واگذاریم یادآور شد: ناشران، نویسندگان و اساتید برجسته باید بر کتاب نظارت کنند و کتابی چاپ شود و نباید برای چاپ دوم از هفت خان رستم باز آن کتاب عبور کند.
وی اضافه کرد: در یک زمانی فقط یک رسانه وجود داشت و آن کتاب بود ولی امروز هزاران رسانه متولد شده است و ما نباید آنقدر مته به خشخاش بگذاریم. شما بزرگان برای نظارت فرهنگی نظر بدهید تا گفته شما به آییننامه و قانون تبدیل شود. قانونی که ریشهاش نظرات صاحبنظران باشد٬ استحکام بیشتری خواهد داشت.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص مشکلات کاهش خواندن کتاب از سوی جوانان و نوجوانان بیان کرد: ما باید امروز جشن بگیریم٬ هم برای کتابها٬ هم برای روزی که در این کشور جوانی یا نوجوانی بیشترین کتاب را خوانده باشد. چرا در کشور تیراژ کتاب کم شده است؟ چرا جوان کتاب نمیخواند؟ نقص از کجاست؟ جاذبه ندارد؟ آن جوان تشویق لازم نشده؟ یا ارزش آن کتاب هنوز تبیین نشده است. شما بگویید دولت چه بکند؟
روحانی گفت: در کشورهای غربی و اروپایی تا جایی که من خبر دارم دانشآموزان را از سال اول تشویق به خواندن کتاب میکنند به طور مثال یک دانش آموز سال اول باید هفت کتاب را خوانده و آن را تبیین کند و توضیح دهد.
رئیس جمهور بیان کرد: چه اشکالی دارد ما هم کتاب خواندن را از همین کودکی برای فرزندانمان آغاز کنیم و یک نمرهای هم در مدرسه به این موضوع اختصاص دهیم و یک دانش آموز در دوره تحصیلی سال اول خود دو یا سه کتاب را بخواند خلاصه کند و نکات اصلی آن را معرفی کند.
رئیس دولت یازدهم اضافه کرد: راههای بسیاری وجود دارد تا بتوانیم فرهنگ کتابخانی در کودکان، نوجوانان و جوانان نهادینه کنیم٬ مثلا در بعضی از کشورها در مترو کتابهای زیادی خوانده میشود و چه بسیارند افرادی که دهها جلد کتاب را در ماشین هواپیما و.. خواندهاند. چرا ما به این موضوعات عادت نداریم و درحال طی کردن مسیر دیگری هستیم همه ما باید نویسندگانمان به نوشتن کتابهای لازم و ضروری تشویق کنیم. یک نویسنده خود را قاضی کند و ببیند کتاب آنچه مشکلی را از جامعه حل کرده است و چه تاریکیهایی را از آن زدوده است.
وی تصریح کرد: ما امروز باید به این موضوع توجه کنیم که نوشتن چه کتابهایی٬ نیازهای ما را در بعضی از حوزهها برطرف میکند و چگونه مسیر دستیابی به آنها را تسهیل کنیم مشکل ناشر، نویسنده توزیع کننده و ویراستار که همه جز حلقه کتاب هستند را حل کنیم.
روحانی گفت: نویسنده تنها در راس این زنجیره قرار دارد و کتاب مسیری را طی میکند تا به دست مشتری برسد٬ ما امروز باید تلاش کنیم تا مشکلات این زنجیره را حل و فصل کنیم.
وی تصریح کرد: ما امروز به کتابهایی نیاز داریم تا فرهنگ اسلامی را معنا کند آنها باید بتوانند معنا کنند که انقلاب چه بوده برای چه بوده است و شعارهای آن استقلال آزادی یعنی چه؟
رئیس جمهور اضافه کرد: امروز بسیاری از جوانان و نوجوانان فکر میکنند با فرد خارجی حرف زدن٬ یعنی گوشهای از استقلال آنها ساییده میشود. زبان خارجی خواندن یعنی در مسیر شیطانی بودن٬ در حالی که زبان خارجی یعنی یافتن باب جدید فرهنگ و علم. ما امروز باید بتوانیم در این مسیر استقرار را معنی کنیم، آزادی را معنی کنیم و نه شرقی و نه غربی را معنی کنیم.
وی خطاب به نویسندگان گفت: این سهم شماست که برای نوجوانان تبیین کنید٬ انقلاب چگونه بوده است و چه شده است وگرنه انقلاب به ضد انقلاب برمیگردد.
رئیس جمهور افزود: شما اندیشمندان و صاحب نظران باید واقعیت مسیر انقلاب را برای نسل جوان ما تبیین کنید. شما باید برای دنیا اسلام رحمانی را تبیین کنید.
وی ادامه داد: افراط، آدمکشی و تروریست نه تنها از اسلام نیست٬ بلکه هیچ رابطهای با اسلام رحمانی و محمدی ما ندارد.
روحانی تاکید کرد: شما فرهیختگان باید با نوشتههای خود امید را بیشتر و بیشتر کنید و راه تدبیر را به دولت و ملت نشان دهید. این شما هستید که باید وحدت را در سراسر کشور بیشتر کنید و شما هستید که باید تنش با جهان را کمتر و کمتر کنید. همزیستی مسالمتآمیز را برای همه جهان به ارمغان بیاورید.
Friday, 22 November , 2024