به گزارش ندای گیلان ، با توقف ثبت سفارش واردات نهادههای دامی که به دلیل جابهجایی اختیارات از وزارت صمت به وزارت جهادکشاورزی رخ داده، پیشبینی موج جدیدی از افزایش قیمت مرغ در هفتههای آینده، چندان بیراه نیست. از طرف دیگر، بررسیهای میدانی نشان میدهد برخی از فروشگاههای زنجیرهای از عرضه مرغ خودداری کرده و در مقابل سوال مشتریان در این باره میگویند که «قیمت مرغ قرار است تغییر پیدا کند و به همین دلیل عرضه مرغ در بسیاری از نقاط متوقف شده است.» حمید فاضلی، مدیرعامل و عضو هیاتمدیره شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور در این باره به «اعتماد» گفت: در اولین جلسه قرارگاه ساماندهی مرغ کشور که با حضور خاوازی وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد، عرضه مرغ تکهای (بستهبندی شده) در کلیه واحدهای صنفی ممنوع شد و علت نبود مرغ در فروشگاههای زنجیرهای هم به همین دلیل بوده است.
توزیع مرغ بستهبندی ممنوع است
فاضلی ادامه داد: تا هفته گذشته برخی از سوپرمارکتها و فروشگاههای بزرگ اقلام غذایی مانند شهروند مرغهای قطعهبندی و بستهبندی توزیع میکردند اما مدتی است که توزیع این بستهبندیها به فروشگاههای بزرگ قطع شده و بر اساس مصوبه قرارگاه ساماندهی مرغ قطعهبندی و بستهبندیهای کوچک کلا ممنوع است، این در حالی است که به لحاظ فضای روانی در بازار این کار درستی نبود و باعث نگرانی مردم هم شده اما به زعم تصمیمگیرندگان قیمت مرغهای بستهبندی بالا بوده و گرانفروشی صورت میگرفته است. وی با بیان اینکه ما هم با این اقدام موافق نبودیم، افزود: به اعتقاد ما این تصمیم پاک کردن صورت مساله است و ممنوعیت فروش مرغهای قطعهبندی در بازار صحیح نیست و بهتر آن است که قیمت دقیق و درستی را برای این منظور تعیین کنند زیرا این واحدهای بستهبندی گوشت مرغ بین ۲۰ تا ۲۵ هزار نفر پرسنل دارند که الان بیکار شدهاند و این تصمیم چندان منطقی نیست و این مساله اصلا حل نشده است. وی با بیان اینکه با کمبود وزنی مرغ مواجه هستیم، افزود: این موضوع در بازار تاثیر گذاشته و متاسفانه خود را نشان داده است اما با توجه به افزایش توزیع نهاده تا چند وقت دیگر اوضاع بهتر خواهد شد.
جایگزینی مرغ در بازار زمانبر است
فاضلی تصریح کرد: بازار در ماههای گذشته تخلیه شده و تا جایگزین شدن مجدد مرغ در بازار یک مقدار زمان نیاز است. مدیرعامل و عضو هیاتمدیره شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور در واکنش به این موضوع که برخی خریداران مرغ از وجود آب داخل مرغهای کامل گله دارند، گفت: این اتفاق به صورت عام رخ نمیدهد اما گاهی ممکن است زمان حمل مرغ این اتفاق بیفتد اما بسیار محدود است و فراگیر نیست.
فاضلی ادامه داد: ریشه گرانی مرغ نه از وزارت صمت است و نه وزارت جهاد کشاورزی بلکه ساختار صنعت مرغداری در ایران باید بازبینی شود و نمیتوان گفت فلان ارگان یا سازمان و وزارتخانه باعث این نابسامانی در تولید و توزیع مرغ شده است، کل ساختار صنعت تولید مرغ مشکل دارد و این موضوع موجب شده امروز شاهد این صفهای طولانی خرید مرغ در شهرهای مختلف شور باشیم.
وی افزود: البته باید گفت بخشی از اتفاقاتی که منجر به این کمبود مرغ شده به دلیل عدم قیمتگذاری صحیح مرغ در سال گذشته بود که از طریق ارگانهای رسمی و سازمان حمایت رقم خورد و آنها قیمت نامعقول و غیرمنطقی اعلام میکردند و تولیدکنندگان نیز از این موضوع ناراضی بودند و باعث تنش در بازار شده بود ضمن آنکه تولیدکنندگان در مقاطعی با کمبود نهادههای طیور نیز روبرو شدند.
وی با بیان اینکه تولید در حال تعادل است، گفت: بهطور متوسط در کشور روزانه تولید مرغ به ۸ هزار تن میرسد. ما امیدواریم در آستانه ماه رمضان این صفهای خرید مرغ کاهش پیدا کند، البته در حال حاضر قیمت متعادلی برای گوشت مرغ اعلام شده و سن جوجهریزی را نیز تا ۵۰ روز افزایش دادهاند که قطعا انگیزه برای تولید بالا رفته و این تنشها حل خواهد شد.
احتکار مرغ به صرفه نیست
فاضلی در خصوص احتکار مرغ در برخی از استانها نیز گفت: احتکار در صنعت مرغداری اصلا به صرفه نیست زیرا مرغ زنده هر روز نیاز به غذا و دارو دارد اما علت نگهداشتن مرغ از سوی برخی از تولیدکنندگان آن بود که زمانبندی عرضه قبلا اعلام نشده بود و مرغداران مرغها را مدت زمان بیشتری نگه میداشتند اما اینکه گفته میشود احتکار شده آدرس غلط به بازار است.
فاضلی با اشاره به نرخگذاری مرغ افزود: قیمت هر کیلو مرغ درب مرغداری ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان و درب مغازهها برای فروش ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان است.
جوجه یک روزه قاچاق میشود
وی همچنین در خصوص قاچاق جوجههای یک روزه و مرغهای نطفهدار به عراق خاطرنشان کرد: این اتفاق به دلیل افزایش قیمت ارز بوده که مشوق قاچاقچیان شده البته باید گفت نه تنها در خصوص مرغ بلکه در خصوص سایر اقلام اساسی و دام و سوخت هم در حال انجام است اما در خصوص جوجه این روند چندان قابل ملاحظه نیست و قاچاقچیان ممکن است حدود ۲۰ تن روزانه از کشور خارج کنند که رقم زیادی هم نیست و خیلی در بازار تاثیرگذار نیست اما افراد سودجو همیشه با تغییرات نرخ ارز اقدام به این کار میکنند. فاضلی گفت: بهتر است مسوولان از تصمیمگیریهای مقطعی دست بردارند و تصمیمات درازمدت در صنعت مرغداری اتخاذ شود ضمن آنکه تشکلها را در تولید مرغ دخیل کنند تا با هماهنگی همه عوامل تولید این فعالیت صورت گیرد. در این میان اولین کار اصلاح ساختار صنعت طیور است و تا زمانی که یکپارچهسازی در تولید رخ ندهد شاهد همین نابسامانیها در بازار خواهیم بود.
Friday, 22 November , 2024