سیدحسین نقویحسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «هر بار محصولی از باغ برجام میرسد که نمونه آن سند FATF است.»
سرویس اقتصادی ندای گیلان:هر روز ابعاد جدید از دستاوردهای مهم دولت در چهار سال گذشته خود را نشان میدهد. اگرچه منتقدان داخلی دولت در زمینه برجام و مخالفان بینالمللی ایران در عرصه جهانی در تلاش برای کوچکسازی، بیاهمیت جلوهدادن این دستاوردها و انتقاد از آن هستند اما جامعه جهانی و نهادهای بینالمللی در این زمینه، ساز دیگری موافق با ساز ایران میزنند. گروه بینالمللی اقدام مالی (FATF) که در فضای پسابرجام و به دنبال اجرای قوانین مربوط به شفافسازی نظام پولی و اقتصادی، اقدامات تنبیهی علیه ایران را به مدت یک سال متوقف کرده بود، روز جمعه و در نشست سالانه خود در شهر والنسیای اسپانیا اعلام کرد که با توجه به پایبندی تهران به تعهدات خود، همچنان این محدودیتها و اقدامات تنبیهی را معلق نگه خواهد داشت. این گروه در گزارش خود گفته است: «پیشرفتهای ایران در ارتباط با اجرای برنامههای نظارت مالی را مورد بحث قرار داد و پیشرفتهای ایران را تصدیق کرده است.» این سازمان از سال ۲۰۰۷ نام ایران را در فهرست عمومی خود ذکر کرد و سپس از سال ۲۰۰۹ از کشورها خواست تا علیه ایران و موسسات مالی آن دست به اقدام متقابل بزنند، بدین معنی که از افتتاح شعب برای آنها در خاک خود ممانعت به عمل آورند و مراقب راههای احتمالی دورزدن این محدودیتها و تحریمها از سوی ایران باشند. این گروه بینالمللی سال گذشته نام ایران را از فهرست سیاه کشورهایی که لازم است علیه آنها اقدامات متقابل انجام شود، تعلیق کرد. به گزارش تارنمای خبری فایننشال تریبون، این نهاد در بیانیه خود ضمن تقدیر از تهران به واسطه گامهای برداشتهشده در راستای بهبود شفافیت اقتصادی، تاکید کرده است: «تا زمان اجرای تمامی اقدامات لازم برای رفع کاستیهای شناساییشده، ایران را بهطور دائمی از لیست سیاه خارج نمیکند.» در همین ارتباط سیدحسین نقویحسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «هر بار محصولی از باغ برجام میرسد که نمونه آن سند FATF است.»
تلاشهای شکستخورده
در جریان اجلاس سالانه گروه ویژه اقدام مالی FATF، دولت ترامپ رایزنیهای گستردهای با حمایت برخی از کشورهای عربی منطقه برای وضع مجدد اقدامات مقابلهای از طریق گروه ویژه اقدام مالی FATF علیه ایران به راه انداخت. سال گذشته هم لابیهای صهیونیستی بهویژه آیپک مخالف شروع فرایند عادیسازی وضعیت تعاملات بانکی کشور بودند ولی توفیقی حاصل نکردند. شکست تلاشهای دولت ترامپ و لابی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی ضمن نشاندادن قدرت دیپلماتیک و توان چانهزنی ایران در محافل سیاسی و اقتصادی جهانی، حقانیت و تعهد ایران را به توافقنامه برجام نشان میدهد. در همین ارتباط علی بیگدلی کارشناس مسائل بینالملل گفت: «تصمیم این نهاد مالی بینالمللی نشان داد ایران متعهد به اجرای برجام است و تلاشهای آمریکا و برخی از کشورهای عربی نیز توسط اکثریت کشورهای جهان و بهویژه کشورهای اروپایی رد شده و مورد استقبال قرار نخواهد گرفت. اکنون بسیاری از کشورها خواستار تداوم حضور فعال ایران در عرصههای دیپلماتیک، سیاسی و اقتصادی جهانی هستند. تلاشهای آمریکا و برخی از متحدان منطقهای این کشور در خاورمیانه برای منزویسازی ایران به شکست منتهی خواهد شد.» چندی پیش نیز دلواپسان مخالف برجام مدعی شده بودند که وزیر امورخارجه ایران درصدد تحویل قاسم سلیمانی به ایالات متحده بوده است اما در همین ارتباط سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: FATF یک سازوکار مالی بینالمللی است که هیچ ارتباطی با استرداد اتباع بین کشورها ندارد و در گروه ویژه اقدام مالی در مورد نظامهای مالی و بانکی صحبت میشود، نه افراد.»
تحقق اهداف برجام
در همین راستا سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن ضمن استقبال از تصمیم اخیر گروه بینالمللی اقدام مالی (FATF) مبنی بر ادامه تعلیق محدودیتهای اعمالشده علیه ایران، عنوان کرد: «این تصمیم امکان توسعه روابط بانکی و مالی با ایران را که یکی از اهداف عمده تفاهم هستهای برجام است، تضمین میکند.» حمید بعیدینژاد شامگاه جمعه با انتشار یادداشتی در صفحه تلگرامیاش نوشت: «اعضای نهاد ترتیبات مالی بینالمللی برای جلوگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم موسوم به «افایتیاف» طی مصوبهای از اقدامات مؤثر نظام بانکی و مالی ایران برای مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم تقدیر کردند و بدین ترتیب برای دومین سال متوالی اعمال محدودیتهای تحمیلی قبلی این نهاد بر نظام بانکی و مالی ایران را تعلیق و متوقف کردند.» وی افزود: «کشورهای اروپایی و کشورهای بزرگ اقتصادی جهان با این تصمیم خود، امکان توسعه روابط بانکی و مالی خود با ایران را که یکی از اهداف عمده تفاهم هستهای برجام است، تضمین کردند. وی در ادامه یادداشت آورده: «آمریکا با پذیرش متن مصوبهی این نهاد بینالمللی مجبور شد اقدامات مؤثر بینالمللی ایران در مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم ایران را مورد تائید قرار دهد و راه را برای رفع محدودیتهای هر چه بیشتر بانکی و مالی ایران طبق برجام هموار کند.» گروه اقدام مالی یا FATF به ابتکار هفت کشور صنعتی دنیا موسوم به «جی هفت» در سال 1989 و با هدف شفافیت مالی و مقابله با پولشویی تاسیس شد.
Sunday, 24 November , 2024