جهاد دانشگاهی برای اولین بار در مزارع پرورش ماهی قزل‌آلا از فناوری اتوواکسن برای واکسیناسیون ماهی‌ها استفاده کرده است

.
ندای گیلان : این واکسن که از باکتری جدا شده از ماهیان بیمار یکی از مزارع پرورش قزل آلای کشور تهیه شده بود، در اردیبهشت ماه امسال به روش غوطه وری و تزریقی همراه با واکسن ثبت شده استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس مورد استفاده قرار گرفت.
عرفان منش، عضو هیأت علمی و مدیر گروه فرآورده‌های بیولوژیک دامی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، در این خصوص گفت: در حال حاضر مهم‌ترین عامل باکتریایی تلفات در مزارع پرورشی قزل‌آلای کشور باکتری‌های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه هستند که واکسن دوگانه آنها در سال‌های قبل توسط جهاد دانشگاهی تهیه شده است و با نظارت سازمان دامپزشکی در حال استفاده است. لیکن باکتری‌های بیماری‌زای دیگری نیز در مزارع وجود دارند که می‌توانند موجب بروز مشکلاتی در مزارع شوند؛ جنس و خصوصیات این باکتری‌ها از مزرعه‌ای به مزرعه دیگر متفاوت است. لذا واکسیناسیون علیه استرپتوکوکوزیس به تنهایی نمی‌تواند مشکلات بسیاری از پرورش دهندگان را برطرف کند.
دنیا نیک آئین، عضو گروه میکروبیولوژی کاربردی سازمان جهاد دانشگاهی تهران نیز در این رابطه گفت: نمونه‌های اخذ شده از این مزرعه، خالص‌سازی و شناسایی اولیه آنها انجام شده و برای تأیید تشخیص به مرکز کلکسیون میکروارگانیسم‌های صنعتی ایران ارسال شده‌اند.
وی تصریح کرد: بعد از باکتری‌های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه، بیشترین عامل جدا شده از مزارع یرسینیا بوده است و باکتری جدا شده برای تهیه واکسن اتوژن در این مزرعه نیز در شناسایی اولیه یرسینیا تشخیص داده شد.
بر اساس این گزارش، این اقدام بنا به درخواست مزرعه دار و به صورت اختصاصی برای وی انجام شد و توانست رضایت وی را در کنترل بیماری مزرعه خود فراهم آورد. عملیات واکسیناسیون مزارع قزل‌آلا به منظور کنترل بیماری استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس و جلوگیری از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک‌ها که خطری بالقوه در بهداشت عمومی جامعه هستند، طراحی شده و در حال اجراست/ایسنا.