ساعت ۶ بامداد به وقت تهران، روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیه‌ای از شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی، در اثر اصابت قرار گرفتن محل اقامت آنان در تهران خبر داد.

به گزارش ندای گیلان به نقل از ایلنا، اولین جزئیات از ترور اسماعیل هنیه در تهران حکایت از آن دارد که ترور اسماعیل هنیه حدود ساعت ۲ نیمه شب اتفاق افتاده است.

شهید هنیه که برای مراسم تحلیف رئیس جمهور به ایران آماده بود، در یکی از اقامتگاه‌های ویژه جانبازان در شمال تهران مستقر بود که با اصابت پرتابه‌ای از هوا به شهادت رسید.

ابوالعبد کیست؟

اسماعیل عبدالسلام احمد هنیه ملقب به ابوالعبد اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس است که بعد از طراحی و اجرای عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و حمله به صهیونیست‌ها در سرزمین‌هایی که به اشغال درآورده‌اند، به چهره‌ای شناخته شده‌تر در جهان بدل شد.

او که متولد سال ۱۹۶۳ است، مدتی (از ۲۹ مارس ۲۰۰۶ تا ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷) نخست‌وزیر دولت خودگردان فلسطین بوده و از ۶ مه ۲۰۱۷ به عنوان رئیس جدید دفتر حماس، جایگزین خالد مشعل شد.

اسماعیل هنیه که تحصیلات ابتدایی و راهنمایی خود را در اردوگاه الشاطی در نوار غزه و در مدرسه‌ای در زیرمجموعه سازمان اونروا (اونروا یا آنروا یا UNRWA، مخفف “آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک است)، تحصیلات دبیرستان را در دانشسرای دینی الازهر کامل کرد و در سال ۱۹۸۱ برای تحصیل در رشته زبان عرب وارد دانشگاه اسلامی غزه شد.

وی که با ورود به دانشگاه به عضویت انجمن اسلامی این دانشگاه در آمده بود، از سال ۱۹۸۳ (تا ۱۹۸۴) عضو شورای دانشجویی دانشگاه شد و از سال ۱۹۸۵ (تا ۱۹۸۶) ریاست شورای دانشجویی دانشگاه را بر عهده داشت. فعالیت‌هایی که در ادامه به عضویت وی در گروه‌های مقاومت فلسطینی و در نهایت تبعید وی به همراه ۴۱۵ نفر از رهبران و فعالان حماس و جهاد اسلامی به مرج الزهور در جنوب لبنان منجر شد.

اسماعیل هنیه پیشتر هم هدف ترور قرار گرفته است از جمله در سال ۲۰۰۳. ترور نافرجامی که خود وی این گونه روایتش کرده است: «در تاریخ ۶/۹/۲۰۰۳ م. همراه شیخ احمد یاسین به دیدار دکتر مروان ابو راس رفته بودیم. وقتی ناهار را در منزل ایشان میل کردیم، ناگهان یک هواپیمای اف ۱۶ محلی را که در آن بودیم بمب باران کرد. سقف فرو ریخت و همه جا را دود و گرد و خاک فرار گرفت. به شکرانه پروردگار موفق شدیم از منزل خارج شویم و خداوند ما و خانواده دکتر ابو راس را نجات داد.»

از سوایق کاری و فعالیت‌های اسماعیل هنیه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دبیر پیشین هیئت امنای دانشگاه اسلامی غزه

مسئول پیشین امور اداری دانشگاه اسلامی غزه

مدیر سابق علمی دانشگاه اسلامی غزه

عضو سابق منای دانشگاه اسلامی غزه

عضو کمیته عالی گفتگوی حماس با بقیه گروه‌های فلسطینی و تشکیلات خودگردان

عضو کمیته عالی پیگیری انتفاضه به نمایندگی از حماس

رئیس دفتر شیخ احمد یاسین

عضو رهبری سیاسی جنبش حماس

عضو سابق هیئت مدیره جمعیت اسلامی غزه

رئیس باشگاه جمعیت اسلامی غزه به مدت ۱۰ سال

بیانیه سپاه پاسداران ایران

 اطلاعیه‌ روابط عمومی سپاه پاسداران درباره شهادت این رهبر مقاومت به شرح زیر است: بسم الله الرحمن الرحیم انا لله و انا الیه راجعون با عرض تسلیت به ملت قهرمان فلسطین و امت اسلامی و رزمندگان جبهه مقاومت و ملت شریف ایران، بامداد امروز (چهارشنبه) محل اقامت جناب آقای دکتر اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی مقاومت اسلامی حماس، در تهران مورد اصابت قرار گرفته و در پی این حادثه ایشان و یک نفر از محافظین وی به شهادت رسیدند. علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.

حماس: جهاد، پیروزی یا شهادت است

بلافاصله پس از انتشار این خبر، واکنش‌ها داخلی و خارجی از درون کشور و خارج از کشورمان آغاز شد. نخستین واکنش را جنبش مقاومت اسلامی (حماس) از خود نشان داد.

در بیانیه این جنبش آمده است: «بسم الله الرحمن الرحیم ولا تحسین الذین قتلوا فی سبیل الله أمواتاً بل أحیاءٌ عند ربهم یرزقون

جنبش مقاومت اسلامی حماس در سوگ فرزندان ملت بزرگ ما فلسطین، ملت عربی و اسلامی و همه آزادگان جهان است. برادر رهبر شهید مجاهد اسماعیل هنیه رهبر نهضت که پس از شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران بر اثر حمله خائنانه صهیونیست‌ها به محل سکونتش در تهران جان باخت. و به سوی خدا و به سوی او باز خواهیم گشت. جهاد، پیروزی یا شهادت است.»

آماده پرداخت هزینه‌‌ایم

در ادامه «موسی ابومرزوق» عضو ارشد حماس در واکنش به شهادت رئیس دفتر سیاسی این جنبش تأکید کرد که این ترور بزدلانه بی پاسخ نخواهد ماند.

«سامی ابوزهری» یکی از مقام‌های حماس نیز گفت: «آماده پرداخت هزینه‌های مختلف» هستیم.

وی تأکید کرد: «ما درگیر جنگ علنی برای آزادسازی بیت‌المقدس بوده و آماده پرداخت هزینه‌های مختلف هستیم.»

انصارالله یمن نیز بلافاصله پس از اطلاع از این حادثه تروریستی، آن را نقض آشکار قوانین دانست.

«محمد علی الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن در واکنش به ترور رئیس دفتر سیاسی حماس گفت: «ترور اسماعیل هنیه جنایت تروریستی و نقض آشکار قوانین است.»

خون پاک این مجاهد هرگز هدر نخواهد رفت

بلافاصله پس از این واقعه تروریستی، سخنگوی وزارت امور خارجه با تسلیت شهادت مجاهد سرافراز اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین-حماس- در تهران از پیگیری جزییات این حادثه توسط نهادهای ذیربط جمهوری اسلامی ایران خبر داد.

ناصر کنعانی با اشاره به استمرار بررسی ابعاد و جزئیات این حادثه توسط نهادهای ذیربط جمهوری اسلامی ایران گفت: بی‌تردید خون پاک این مجاهد نستوه که عمری را در مجاهدت و مبارزه عزتمندانه علیه رژیم غاصب صهیونیستی و در راه آزادی قدس شریف و رهایی ملت مظلوم فلسطین از چنگال اشغالگران صهیونیست سپری کرد، هرگز هدر نخواهد رفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: شهادت برادر مجاهد اسماعیل هنیه در تهران، پیوند عمیق و ناگسستنی میان جمهوری اسلامی ایران و فلسطین عزیز و مقاومت را مستحکم‌تر خواهد کرد.

صهیونیست‌ها پشیمان خواهند شد

مسئول روابط بین‌الملل جبهه خلق برای آزادی فلسطین نیز تأکید کرد که این نهاد ارزشمندترین دارایی خود را در راه آرمان فلسطین تقدیم کرد.

«ماهر الطاهر» افزود: ملت فلسطین آماده است تا در راه آرمان خود همه چیز را فدا کند. دشمن صهیونیستی تمامی خطوط قرمز را زیر پا می‌گذارد و اوضاع را به سمت جنگی فراگیر با کل محور مقاومت سوق می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: محور مقاومت کاملا برای رویارویی آماده است و اوضاع به سمت تشدید حداکثری درگیری‌ها پیش می‌رود.

مسئول روابط بین‌الملل جبهه خلق افزود: دشمن صهیونیستی به خاطر جنایت ترور شهید اسماعیل هنیه و نقض حاکمیت ایران پشیمان خواهد شد.

ماهر الطاهر گفت: ترور شهید اسماعیل هنیه بدون پوشش و حمایت آمریکا ممکن نبود. به فرمانده شهید اسماعیل هنیه می‌گوییم: نور چشمانمان، آرام بخواب و نگران نباش و ما با تو عهد می‌بندیم که به مبارزه و مقاومت ادامه دهیم.

نامه‌ ایران به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل

در همان ساعات اولیه پس از حادثه ترور یکی از رهبران جبهه مقاومت، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نامه‌ای به شورای امنیت خواستار محکومیت حمله رژیم اسرائیل علیه غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی در ضاحیه جنوبی بیروت شد.

امیر سعید ایروانی در نامه‌ به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل متحد در خصوص جنایات رژیم صهیونیستی نوشت: در پاسخ به نامه مورخ ۲۹ ژوئیه ۲۰۲۴ از سوی وزیر امور خارجه رژیم اسرائیل به رئیس شورای امنیت، به اطلاع می‌رساند که جمهوری اسلامی ایران به‌صورت قاطع و بدون هیچ ابهامی تمامی اتهامات مطروحه علیه خود در نامه مزبور را محکوم و به‌طور کامل رد می‌کند.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل افزود: ادعاهای مندرج در نامه مزبور گمراه‌کننده و کاملاً بی‌اساس هستند. نامه وزیر امور خارجه رژیم اسرائیل بیشتر تلاشی مذبوحانه برای منحرف کردن توجه بین‌المللی از علل ریشه‌ای وضعیت کنونی و توجیه جنایات و فعالیت‌های شوم این رژیم در منطقه از طریق تحریف روایت‌ها و انتشار اطلاعات نادرست علیه ایران و لبنان است.

ایروانی تاکید کرد: به رغم این تاکتیک‌ها، رژیم اشغالگر نمی‌تواند مسئولیت خود در قبال جنایات جاری و کشتارهای وحشیانه علیه مردم بی‌گناه در غزه و دیگر ملل را انکار کند و باید مسئولیت اقداماتش را بپذیرد.

سفیر ایران در سازمان ملل اضافه کرد: ادعاهای رژیم اسرائیل مبنی بر حفاظت از غیرنظامیان در منطقه جولان اشغالی، ریاکارانه است؛ چراکه جنایات این رژیم در غزه و منطقه نشان‌دهنده بی‌توجهی آشکار به حقوق بین‌الملل بشردوستانه است. افزون بر این، بر اساس حقوق بین‌الملل، رژیم اشغالگر اسرائیل، حق ندارد از دفاع مشروع برای مشروعیت‌بخشی به اقدامات خود در اراضی اشغالی استفاده کند.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل ادامه داد: برخلاف ادعاهای مطروحه در نامه یاد شده، جمهوری اسلامی ایران همواره عنصری مثبت در تحولات منطقه‌ای بوده و به صلح و امنیت پایدار از جمله مبارزه با تروریسم، کمک کرده است. در مقابل، رژیم اسرائیل منبع اصلی ناامنی در منطقه بوده و فعالیت‌های شوم این رژیم تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی محسوب می‌شود.

سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: اعضای شورای امنیت نباید توسط روایت‌های تحریف‌شده رژیم اسرائیل گمراه شوند.

ایروانی همچنین در این نامه تصریح کرد: اقدام تجاوزکارانه اخیر و حملات بزدلانه رژیم اسرائیل که امروز، ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۴، علیه غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی در حومه جنوبی بیروت در لبنان صورت گرفت، نشان‌دهنده این است که این رژیم هیچ احترامی به اصول و موازین حقوق بین‌الملل ندارد.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: جمهوری اسلامی ایران این حملات بزدلانه تروریستی را که منجر به تلفات جانی و جراحت چندین غیرنظامی شد، به شدیدترین شکل ممکن محکوم می‌کند.

او تصریح کرد: این جنایت شنیع نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی لبنان، منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل، به‌ویژه حقوق بین‌الملل بشردوستانه است. این اقدام باید توسط شورای امنیت بدون هیچ ابهامی و بلافاصله محکوم شود.

ایروانی تاکید کرد: شورای امنیت باید به‌سرعت اقداماتی در پاسخ به این عمل جنایتکارانه انجام دهد تا اطمینان حاصل شود که چنین تجاوزاتی که تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه‌ای است، تکرار نمی‌شود. رژیم اسرائیل باید بابت این جنایات پاسخگو باشد و نباید بدون مجازات باقی بماند.

دیپلمات ارشد ایران در سازمان ملل اضافه کرد: تنها راه بازگرداندن صلح و ثبات در منطقه، پایان فوری، کامل و دائمی اشغالگری، تجاوز و جنایات نسل‌کشی رژیم اسرائیل است.

ایروانی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران از شورای امنیت می‌خواهد تا مطابق با مسئولیت‌های خود ذیل منشور ملل متحد، اقدام قاطعانه‌ای انجام دهد. این اقدامات شامل الزام رژیم اسرائیل به پایان فوری و بدون قید و شرط نسل‌کشی و تجاوز علیه غزه، پایان دادن به نقض قطعنامه‌های مربوط شورای امنیت، خارج کردن نیروهای اشغالگر از تمام اراضی فلسطین، سوریه و لبنان و توقف تجاوزات و حملات نظامی به اراضی لبنان یا دیگر کشورهای منطقه می‌شود.

سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: افزون بر این، رژیم اسرائیل باید به طور کامل به تعهدات خود ذیل قطعنامه‌های ۱۵۵۹ و ۱۷۰۱ شورای امنیت پایبند باشد.

ایروانی در پایان از رئیس شورای امنیت سازمان ملل خواست که این نامه به عنوان سند شورای امنیت ثبت و توزیع شود.

فلسطین فرمانده‌ای شجاع را از دست داد

در ادامه؛ دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین در واکنش به ترور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس گفت که ملت فلسطین امروز فرمانده‌ای مجاهد و شجاع را از دست داد.«مصطفی البرغوثی» گفت: ملت فلسطین امروز فرمانده‌ای مجاهد و شجاع را از دست داد که همواره در وطن‌پرستی و پاکدستی متمایز بود.

این ترور باعث تحکیم و اتحاد صفوف جنبش ضد اسرائیلی خواهد شد

«کنستانتین کوساچف» نائب رئیس شورای فدراسیون روسیه نیز با انتشار پیامی در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که ترور رهبران ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) ناگزیر باعث تحکیم و اتحاد صفوف جنبش ضد اسرائیلی در جهان خواهد شد.وی دراین‌باره نوشت: «حملات اسرائیل به مواضع حزب الله و حماس در بیروت و تهران که ظاهراً منجر به کشته شدن رهبران عالی‌رتبه این دو جنبش شد، منجر به از بین‌رفتن تهدیدها نخواهد نشد، بلکه به معنای ناگزیربودن تحکیم صفوف مقاومت ضد اسرائیلی در جهان است.»

این مقام روس همچنین افزود: «منطقه شاهد سخت‌ترین دوره‌های رویارویی است.»

در ادامه، وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که ترور رئیس دفتر سیاسی حماس یک «غیرقابل‌قبول» است.

ملت فلسطین متحد شود

محمود عباس هم نسبت به این حادثه موضعگیری و آن را محکوم کرد.

رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین همچنین مردم فلسطین و نیروهایش را به وحدت و استقامت فرا خواند.

ملت فلسطین از پیشروی در مسیر پیروزی بازنمی‌ماند

از عراق، رهبر جریان حکمت ملی عراق ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران را تسلیت گفت.

«سید عمار حکیم» در پیامی ضمن تسلیت به ملت صابر و مظلوم فلسطین و جنبش‌های مقاومت به مناسبت شهادت «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر جنبش سیاسی حماس، گفت که این اقدامات مجرمانه رژیم اشغالگر، سست‌تر از آن است که ملت فلسطین را از تداوم پیشروی در مسیر پیروزی قضیه عادلانه‌اش بازدارد.

طالبان هم تسلیت گفت

دولت طالبان به ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران واکنش نشان داد وطی بیانیه‌ای اعلام کرد: «شهادت اسماعیل هنیه، از رهبران حماس، غم بزرگی برای امت به جا گذاشت، اما در عین حال نویدی برای از بین رفتن صهیونیست‌های غاصب خواهد بود. شهادت ایشان را به خانواده‌شان و به امت اسلامی تسلیت عرض می‌کنیم