ندای گیلان-نوشین میربلوک:با شیوع پاندمی کرونا ویروس و مجازی شدن آموزشها، دانش آموزان بیشتر از گذشته کم تحرک شده اند بطوریکه در طول این ایام حداقل جنب و جوش را هم ندارند، وضعیتی که به اعتقاد کارشناسان باعث اضافه وزن و چاقی آنها میشود که این چاقی و اضافه وزن بیماری های جسمی و همچنین بی حوصلگی و چالش های روحی را در پی خواهد داشت. از این رو نظر چند تن از خانواده ها را در این زمینه جویا شدیم تا با مشکلات آن ها بیشتر آشنا شویم؛
سارا ر. مادر یک دانش آموز پایه چهارم ابتدایی معتقد است که:
بچه ها در خانه انگیزه ورزش ندارند و نیاز است علاوه بر آموزش های مجازی در زمینه درس و تحصیل به ورزش و فعالیت جسمی آن ها نیز پرداخته شود. برنامه هایی که مدون، منظم، شاد و به گونه ای باشند تا فرزندان را به ورزش ترغیب کنند.
غزل ل. مادر دانش آموز پایه سوم ابتدایی:
در مورد ورزش کودکان، نکته مهم ایجاد انگیزه است. با توجه به اینکه امکان ورزش های گروهی در حال حاضر نیست، اولیا و معلمان مهمترین نقش را دارند. بطور مثال حرکات ورزشی که امکان انجام آنها توسط کودک در منزل هست توسط معلم آموزش داده شود و اولیا نیز در زمان انجام حرکات ورزشی فرزندشان از وی فیلم گرفته تا اشکالات حرکتی را معلم بتواند تصحیح کند. ایجاد محیطی مشابه مکان های ورزشی مثلا با پوشیدن لباس گرمکن مانند زنگ های ورزش و انجام حرکات ورزشی در ست های معین به روحیه دهی و قانومندی کودک کمک می کند. همچنین انجام نرمش های صبحگاهی مادر و فرزند در شروع روزی شاداب و پرانرژی موثر است.
رضا .د پدردانش آموز پایه هفتم:
بی حوصلگی و اوقات فراغتی که به بطلالت می گذرد هم می توان به مضرات عدم تحرک و فعالیت جسمانی اضافه کرد بطوریکه کمبود برنامه های ورزشی جذاب در تلویزیون، شبکه های اجتماعی و البته برنامه های آموزشی مدارس بخوبی احساس می شود .
بعد از گفتگو با خانواده ها نظر چند تن از مسئولان و مربیان ورزشی را دراین خصوص جویا شدیم و درادامه به آنها می پردازیم؛
امیر سراجی، معاون سلامت و تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش استان گیلان درخصوص ایجاد انگیزه ورزش و فعالیت جسمانی در دانش آموزان مطرح کرد:
برای ایجاد انگیزه ورزش و فعالیت جسمانی چند عامل می تواند کمک کند ازجمله :
– ایجاد فضاهای ورزشی که هم ورزشی و هم تفریحی باشند.
– گسترش کانون های ورزشی در رشته های مختلف و جذاب
– فرهنگ سازی کردن ورزش در جامعه و پیوند زدن ورزش خانواده و فرزندان
– توسعه ورزش همگانی نیازمند رایگان کردن آن و همچنین امکانات است.
– برگزاری جشنواره های مختلف در رشته های جذاب و اهداء جوایز به شرکت کنندگان
وی درادامه گفت: افزایش ساعت درس تربیت بدنی در آموزش های آنلاین و برگزاری چالش های ورزشی دانش آموزی نیز به توسعه ورزش، بویژه همگانی بودنی آن کمک شایانی خواهد کرد.
امیر سراجی درخصوص تاثیر ورزشهای همگانی در ارتقا سلامت جامعه و ایجاد انگیزه در ورزش و فعالیت جسمانی افزود: ورزش های همگانی در این خصوص بسیار تاثیرگذار است و رسالت اصلی در آموزش و پرورش توسعه ورزش همگانی است.
وی درخصوص اهمیت ورزشهای همگانی در ارتقا سلامت جامعه و دانش آموزان خاطر نشان شد: رسالت اصلی در آموزش و پرورش توسعه ورزش همگانی و استعدادیابی هست. هر چقدر بتوانیم بیشتر ورزش همگانی را در دانش آموزان توسعه دهیم شاخص ارتقاء سلامت دانش آموزان و جامعه افزایش پیدا خواهد کرد.
مهدی دهسرایی، حرکت شناس و آسیب شناس ورزشی و کارشناس تربیت بدنی آموزش پروش و نائب رییس هیات ورزش های همگانی استان گیلان در خصوص عوارض چاقی درسنین کودکی اظهار داشت: چاقی در سن پایین و قبل از بلوغ، چاقی از نوع هایپر پلازی یا افزایش تعداد سلول هاست و تفاوت این نوع چاقی با چاقی بزرگ شدن سلول های چربی این است که وقتی تعداد سلول های چاقی زیاد می شوند، چاقی فرد ثبت شده واین استایل در فرد نهادینه می شود و تغییر دادن آن تقریبا مخالفت با شرایط ژنتیکی فرد است.
وی همچنین در مورد چگونگی ترغیب دانش آموزان به فعالیت جسمی و ورزش گفت: دراین خصوص خانواده ها و آموزش و پرورش جز مهمترین نهاد هایی هستند که می توانند در این زمینه فرهنگ سازی کنند و با همسویی و همکاری بیشتر در جلوگیری از معضل چاقی مزمن در دانش آموزان جلوگیری کنند.
دهسرایی ضمن تاکید بر نقش خانواده ها و آموزش وپرورش در این خصوص افزود: صداوسیما، اداره ارشاد و تبلیغات اسلامی، اداره کل ورزش و جوانان و ورزش های همگانی نیز از جمله مهمترین سازمانهایی هستند که می توانند با تبلیغات گسترده و تولید برنامه های متنوع ورزشی در تغییر سبک زندگی و ایجاد انگیزه ورزش در دانش آموزان بسیار موثر است.
ایمان همتی، مربی ورزش آموزش و پرورش و مسئول کمیته طناب زنی هیات ورزش های همگانی گیلان در خصوص ورزش دانش آموزان و برنامه های آموزش پرورش دراین زمینه مطرح کرد: خانواده هایی که خودشان ورزش دوست هستند خود به خود ورزش می کنند، ولی اگر درخانواده ها ورزش الویت نباشد به ورزش گرایش پیدا نمی کنند .
وی افزود : آموزش پروش طرحی به اسم کوچ یا کنترل وزن را طراحی کرده است که درآن قد و وزن دانش آموزان پرسیده شده و BMI یا توده بدنی دانش آموزان سنجیده می شود و براساس آن برای دانش آموزان با توجه به دوره های مختلف سنی و تفکیک جنسیتی تمرینات ورزشی در نظر گرفته میشود.
این طرح تا آخر اسفند ماه اجرا می شود و دانش آموزان هر هفته با برنامه ای ورزشی تمرین می کنند و آخر اسفند ماه تغییرات قد و وزن خود را اندازه گیری می کنند.
- نویسنده : مدیر روابط عمومی هیات ورزش های همگانی گیلان
Friday, 29 November , 2024