به گزارش ندای گیلان، از زمانهای قدیم ریشهی زنجبیل یا زنجفیل برای درمان طیف گستردهای از بیماریها استفاده شدهاست. محققان امروزی تعدادی از خواص زنجبیل را روی سلامتی اثبات کردهاند، و مصرفکنندگان آن مقدار زیادی زنجبیل در روز خریداری میکنند، چرا که خواص زنجبیل برای سلامتی، زیبایی و درمان بسیار بیشتر از بسیاری از گیاهان دارویی دیگری است که امروزه دیده میشود. آماده شوید! چرا که ما قصد داریم ۵۶ مورد از مهم ترین فواید زنجبیل و نیز مهم ترین مضرات زنجبیل را برایتان بازگو کنیم.
آیا شما هم عاشق دمنوش (چای) زنجبیل هستید؟ در این صورت، خبر خوبی برایتان داریم. خواص زنجبیل برای پوست، مو، و به طور کلی، سلامتی بدنتان بسیار است و به عنوان یک داروی تمام عیار برای بیماری مختلف در درمان های خانگی استفاده می شود.
زنجبیل چیست؟
زنجبیل گیاهی پایا، و بومی نواحی چین و هند است. به لحاظ علمی به این گیاه زینجیبر آفیسینال (Zingiber officinale) میگویند. زنجبیل یکی از ارزشمندترین داروها در طب آیورودا به شمار میرود. زنجبیل را معمولا به عنوان ریشهی گیاه میشناسند، ولی در حقیقت، بخشی از یک ساقهی زیرزمینی به نام ریزوم یا زمین ساقه است. کاربرد زنجبیل به عنوان ادویه به حدود ۴۰۰۰ سال پیش باز میگردد. خواص دارویی زنجبیل نیز حدود ۲۰۰۰ سال پیش کشف شد.
به گفتهی کتابخانهی ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا، ریشهی زنجبیل جهت درمان تهوع، کم اشتهایی، و استفراغ، به ویژه بعد از عملهای جراحی در سراسر دنیا کاربرد دارد. همچنین استفاده از زنجبیل برای درمان حالت تهوع ناشی از درمانهای سرطان، کولیک، ناراحتی معده، گاز معده، بیماری حرکت، و تهوع بارداری (با تهوع صبحگاهی) موثر است.
ریشهی زنجبیل دارای شکلی نامتوازن و بیقاعده است، و از مفصلهای کوچک پیازداری تشکیل شده است که غدههای کوچکی بر روی آنها روییدهاند.
ریشهی تازهی زنجبیل دارای سطح خارجی خاکستری رنگ است، و رنگ گوشتهی داخلی آن، بسته به گونههای متفاوت، میتواند صدفی، شیری، یا زرد مایل به سبز باشد. ریشههای بسیار رسیدهی زنجبیل عموما دارای رگههایی از فیبر هستند که تا مرکز آن گسترش مییابند. زنجبیل دارای طعم تندی است که مقدار اندکی نیز به طعم لیمو شباهت دارد؛ همچنین زنجبیل بوی تند و شدیدی نیز دارد. بوی تند، شدید، و معطر زنجبیل ممکن است به دلیل وجود روغنهای معطر و ترکیبات فنول نظیرگینجرول و شوگاول باشد.
زنجبیل با رایحهی قوی و تند خود، جایگاه مهمی را میان ادویهها، چاشنیها، و حتی داروها به خود اختصاص داده است. زنجبیل، علاوه بر اینکه به صورت تازه استفاده میشود، به شکلهای خشک شده، پودر، و ترشی نیز کاربرد دارد، و از آب یا روغن آن نیز استفاده میشود. دمنوش (چای) زنجبیل نیز یکی از نوشیدنیهای محبوب خانوادههای هندی، و همچنین درمان عالی برای مبارزه با سرماخوردگی و آنفولانزا محسوب میشود. طب آیورودا زنجبیل را به دلیل خواص پزشکی و داروییاش تایید کرده است.
امروزه، در جوامع غربی و مدرن نیز از زنجبیل در دستور ساخت خوراکیهای شیرین نظیر نوشیدنی تخمیری زنجبیل، شیرینی زنجبیلی، نان زنجبیلی، بیسکوییت زنجبیلی و کیک زنجبیلی استفاده میشود.
زنجبیل، به دلیل فواید گوناگوناش برای سلامتی، در طب آیورودا به نام “گنجینهی دارویی” معروف است. خواص درمانی و تاثیرات پیشگیرندهی زنجبیل، آن را به عنوان یکی از گزینههای درمانی مناسب برای امراض گوناگون تبدیل کردهاند. در این ادامه این مقاله ابتدا (الف) به خواص یا برخی از کاربردهای دارویی زنجبیل اشاره میکنیم،سپس (ب) مضرات زنجبیل بر شمرده می شود و در آخر (ج) طرز تهیه ی یک نوشیدنی تخمیری از زنجبیل تقدیم می شود.
الف خواص زنجبیل برای سلامتی و درمان
۱) با سرطان مبارزه میکند.
شما متوجه خواهید شد که برخی از سرطانها وجود دارند که ثابت شدهاست، زنجبیل تا حد زیادی بر علیه آنها مبارزه میکند، از جمله سرطان تخمدان. مطالعات ثابت کردهاند که زنجبیل میتواند در واقع سلولهای سرطانی تخمدان را نابود کند. موضوع بسیار امیدوارکنندهتر این است که سلولهای سرطانی واقعا از بین میروند و به خودشان حمله میکنند. این واقعا خبر خوبی است برای همهی کسانی که سرطان دارند، و دلیلی قانعکننده است برای اینکه استفاده از زنجبیل را در برنامهی غذاییتان آغاز کنید.
۲) به درمان سندروم رودهی تحریکپذیر (IBS) کمک میکند.
افراد مبتلا به IBS کمکم خوشحال خواهند شد وقتی متوجه شوند که مصرف زنجبیل بیشتر موجب تسکین نشانههای ظاهری این بیماری میشود. موضوع جالب توجه این است که واقعا مهم نیست که زنجبیل را چگونه مصرف میکنید، خواه زنجبیل بیشتری در غذاهایتان استفاده کنید، و خواه مکمل زنجبیل مصرف کنید یا چای زنجبیل بنوشید، به هر حال زنجبیل اثر آرامشبخشی روی سیستم دستگاه گوارش شما خواهد گذاشت.
۳) مانع بروز آلزایمر میشود.
اگر آلزایمر در خانوادهی شما هست، یا فقط نگران هستید که مبتلا به این بیماری ناتوانکننده شوید، باید زنجبیل بیشتری در برنامهی غذایی و زندگی روزمرهتان بگنجانید. طبق تحقیقات، یکی از خواص زنجبیل این است که به کاهش سرعت کم شدن سلولهای مغزی که معمولا یک پیشماده برای آلزایمر هستند، کمک میکند. با حفاظت و مراقبت از این سلولها، مقدار زمانی که تمرکز حواس خواهید داشت و از محیط اطراف خود آگاه خواهید بود، افزایش مییابد.
۴) تجمع چربی را کاهش میدهد
این گیاه دارویی جنب و جوش و سوخت و ساز را تسهیل میکند و به همین باعث بهبود هضم چربی میشود.
۵) تورم یاختهای را کاهش میدهد.
در آزمایشی که در نوامبر سال ۲۰۱۱ انجام شد و در ژورنال”مواد غذایی و سمشناسی شیمیایی” چاپ شد، تاثیر زنجبیل را بر تورم یاختهای نشان داد. قرار گرفتن سلولها در معرض یک جزء فعال در زنجبیل، تورم را با افزایش ایجاد یک پروتئین بسیار خاص، کاهش داد.
۶) ترشح بزاق را افزایش میدهد.
یکی دیگر از خواص زنجفیل ، افزایش میزان بزاق در دهان است. تعدادی موش از طریق تزریق، در طول یک جلسهی آزمایشی زنجبیل دریافت کردند. ترشح بزاق با این روش درمانی در عرض هفت دقیقه افزایش یافته بود. بیشتر شدن ترشح بزاق شیوع مشکلات دندان را کاهش میدهد.
۷) از کبد محافظت میکند.
ذر یک تحقیق که برای مطالعه ی خواص زنجبیل انجت\ام شدم ابتدا سم توسط حیوانات آزمایشگاهی برای آسیب رساندن به کبد دریافت شد. موشهایی که این گیاه را دریافت کرده بودند، دچار آسیب نشدند در حالی که در گروه کنترل که این گیاه دارویی را دریافت نکرده بودند، آسیب مشاهده شد. زنجبیل برای این حیوانات موثر بود و کمک کرد آسیب نبینند – – حتی زمانی که دوز بالایی از سم به آنها داده شده بود.
۸) به تسکین درد کمک میکند.
از دیگر خواص زنجفیل، تاثیری است که روی درد دارد. برای اثبات این تاثیر ابتدا یک محرک توسط دانشمندان به پنجهی موشها تزریق شد. تزریق همزمان زنجفیل مانع از این شد که درد و رنج ناشی از سم بروز کند.
۹) انقباضات رحمی را افزایش میدهد.
پژوهشی که در ژوئن ۲۰۱۱ توسط ژورنال “علوم باروری” انجام شد، اثر زنجفیل را در رحم جوندگان ماده ارزیابی کرد. این جوندگان انقباضات بیشتری داشتند در مقایسه با جوندگانی که زنجفیل دریافت نکردند. انقباضات بیشتر رحمی میتواند به تولد سالم منجر شود.
۱۰) میکروبها را میکشد.
گزارشی که در آوریل سال ۲۰۱۱ در ژورنال “شیمی و تنوع زیستی” منتشر شد، تاثیر زنجفیل وحشی را روی دو نوع میکروب مورد ارزیابی قرار داد. محققان در یک جلسهی آزمایشی چهار گونه قارچ و پنج گونه باکتری را در معرض عصارهی زنجبیل قرار دادند. زنجبیل وحشی به آسانی هر دو نوع میکروب را از بین برد.
۱۱) به التیام زخم کمک میکند.
گزارشی که در دسامبر سال ۲۰۱۱ در “مجلهی گوارش و کبدشناسی” منتشر شد، توانایی زنجفیل را برای التیام زخمهای آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. دانشمندان ابتدا روی موشهای آزمایشگاهی زخمی ایجاد کردند. پس از ۳ روز، آنها متوجه کاهش زخم و افزایش التیام آن شدند.
۱۲) باعث تحریک اشتها میشود.
زنجبیل میتواند کمکی باشد برای کسانی که دستگاه گوارش ضعیف دارند و میخواهند یک سیستم هضم بسیار قوی برای هضم وعده غذایی که میخورند، داشته باشند. هضم نادرست مواد غذایی باعث میشود که آنها در دستگاه گوارش تخمیر شوند، و ممکن است به اضافه وزن منجر شوند.
۱۳) به از دست دادن چربی کمک میکند.
از دست دادن وزن تنها یکی از چیزهای بسیار مثبتی است که میتوانید برای سلامت کلی خودتان انجام دهید، و یکی از خواص زنجفیل این است که میتواند نقشی ضروری در این فرآیند ایفا کند. دلیل اصلی چنین تاثیری عملکرد زنجفیل به عنوان یک مکمل غذایی است، به ویژه اینکه به شما اطمینان میدهد وزنی که از دست میدهید، از چربی است و شما وزن کلیتان را از دست نخواهید داد و بدنتان دچار کمآبی نخواهد شد. ویژگی دیگری که به از دست دادن کیلوهای اضافیتان کمک میکند این است که زنجبیل باعث میشود که احساس سیری داشته باشید، و این یعنی شما کمتر غذا خواهید خورد و مدت زمان طولانیتری را احساس سیری خواهید داشت، و به طور کلی میزان کالری دریافتیتان کاهش خواهد یافت.
۱۴) خستگی عضلات را کاهش میدهد.
خستگی عضلات بعد از تمرین با وزنه به گونهای است که زنجبیل میتواند بهترین درمان برای آن باشد. این بدان معنا است که عضلاتتان زودتر بهبود مییابند و شما را قادر میسازند که در روزهایی که تمرین ندارید، تمرینات کاردیو انجام بدهید. این نشان میدهد که شما به احتمال زیاد در روزهای بعد از یک تمرین سنگین، به جای اینکه بیحال و خسته باشید، به طور قابلتوجهی فعالتر خواهید بود. همانطور که شبانهروز کالریها را میسوزانید، افزایش تودهی لخم بدن به طور معمول با از دست دادن طبیعی وزن برابر است.
۱۵) به مدیریت سطح قند خون کمک میکند.
تحقیقات خارج از استرالیا نشان میدهند که زنجبیل میتواند به تحت کنترل نگه داشتن سطح قند خون کمک کند. این امر واقعا مهم است چرا که این مقادیر اثر مستقیم بر افزایش وزن و کاهش وزن دارند، و همچنین با میزان کسل بودن شما در طول روز ارتباط دارند. اگر متوجه شدید که ظهرها ناگهان دچار بیحالی میشوید، احتمالا دلیل آن سطح قند خونتان است. افزودن زنجبیل به ناهارتان میتواند کمکتان کند که متمرکز بمانید. این ادویه یک جایگزین عالی و کاملا طبیعی برای خوراکیهای انرژیزای به درد نخور موجود در بازار است.
۱۶) به بدنتان کمک میکند که مواد مغذی را جذب کند.
یکی دیگر از خواص زنجبیل، کمک به جذب مواد مغذی توسط بدن است. هنگامی که شما در حال تلاش برای کاهش وزن هستید، مصرف مواد مغذی بسیار مهم است. مصرف زنجبیل بیشتر به این معنی است که شما به سادگی میتوانید مواد مغذی مورد نیازتان را جذب کنید، و با سرعت بیشتر و همان مقدار تلاش، به نتایج بهتری دست پیدا کنید.
۱۷) به رفع حالت تهوع صبحگاهی کمک میکند.
زنان باردار ممکن است به مصرف زنجبیل نیاز داشته باشند زمانی که در حال تجربهی حملات حالت تهوع صبحگاهی هستند. زنجبیل به عنوان یک عامل آرامبخش عمل میکند و در تستهای علمی زمانی که با یک دارونما مقایسه شدهاست، نتایج موفقیتآمیزی را از خود نشان دادهاست. این قطعا لذت بخش است که یک درمان طبیعی توسط تحقیقات علمی حمایت میشود.
۱۸) التهاب ناشی از بیماری آرتریت (التهاب مفاصل) را کاهش میدهد.
خواص زنجبیل نشان میدهند که این ریشهی خوراکی میتواند به کاهش التهاب – اختلالات ایجاد شده و بیماریها کمک کند. زنجبیل حتی دارای خواص تسکین درد است، و این میتواند خبر خوشی باشد برای کسانی که هیچ میلی به مصرف مداوم مسکن جهت تسکین درد ندارند.
۱۹) راههای تنفسی دچار التهاب را باز میکند.
اگر شما مبتلا به آسم هستید، احتمالا برای پیدا کردن چیزی که بتواند راههای تنفسیتان را باز کند و شامل مصرف داروهای استروئیدی نباشد، وب را زیر و رو کردهاید. این روش ممکن است مشکل آسمتان را به خودی خود و کاملا حل نکند، اما میتوانید آن را به عنوان بخشی از یک استراتژی جامع طبیعی استفاده کنید.
۲۰) گردش خون را بهبود میدهد.
این ریشهی خوراکی به شما انرژی بیشتری خواهد داد، و کمکتان خواهد کرد که هر گونه احساس رخوت یا خستگی در شما از بین برود. اگر در آب و هوای سرد زندگی میکنید، مصرف نوشیدنی زنجبیل برایتان عالی است چرا که آن گرمایی را که میخواهید به شما خواهد داد، همان گرمایی که از درونتان آغاز میشود و به بیرون تراوش میکند. این تاثیر، ناشی از این واقعیت است که زنجبیل منافذتان را باز میکند و باعث میشود گردش خونتان به طور کلی بهبود بیابد.
۲۱) به بهبود بیماری حرکت کمک میکند.
زنجبیل همیشه به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری حرکت (بیماری سفر) استفاده شدهاست چرا که به رفع حالت تهوع کمک میکند. قدرتمندترین حالت این درمان زمانی است که به عنوان یک مانع در مقابل بیماری حرکت برای سفر آبی استفاده میشود.
۲۲) مانع سوزش سر دل میشود.
این گیاه میتواند مانع از بازگشت اسید به مری شود و به این ترتیب مانع بروز سوزش سر دل میشود. اسید اضافی که منجر به این حالت میشود را میتوان با خواص زنجبیل خنثی کرد. جنبهی خوب ماجرا این حقیقت است که زنجبیل بسیار کارآمدتر از داروهایی است که بدون نسخهی پزشک فروخته میشوند. این ریشهی خوراکی حتی از داروهایی که به نسخهی پزشک نیاز دارند نیز موثرتر است. از دیگر خواص زنجبیل این است که مصرف آن هیچ گونه عوارضی ندارد.
خواص زنجبیل ۲۳: گاز معده را از بین میبرد.
وجود گاز میتواند در زمان نامناسب موجب شرمساری شخص شود. همیشه محصولات از بین برندهی گاز معده به میزان فراوان در بازار وجود دارند. اگر شما به دنبال یک روش طبیعیتر برای مقابله با آن هستید بهتر است خرید زنجبیل و استفادهی بیشتر از آن را آغاز کنید. تهیهی چای زنجبیل و نوشیدن آن به اندازهی کافی ساده است، و شما میتوانید قبل از خواب آن را بنوشید و اجازه دهید که در هنگام اینکه خواب هستید، کار خودش را بکند. این کار به تمیز شدن دستگاه گوارشتان کمک خواهد کرد.
خواص زنجبیل ۲۴: سینوسها را پاک میکند.
اگر شما به دنبال تسکین سینوس هستید و هیچ تمایلی به مصرف داروهایی که بدون نسخهی پزشک فروخته میشوند، ندارید، به زنجفیل روی بیاورید. ثابت شدهاست که یکی از مولفههای فعال در زنجبیل تاثیر شگفتانگیزی روی سینوسها دارد، به تسهیل پاکسازی آنها کمک میکند و مانع گرفتگی آنها میشد. تمام کاری که باید انجام بدهید این است که چای زنجبیل آماده کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
خواص زنجبیل ۲۵: نفستان را تازه نگه میدارد.
بر خلاف دیگر مواد غذایی مانند سیر، زنجبیل میتواند به تازه نگه داشتن نفستان کمک کند. اگر زنجفیل را در پایان غذا مصرف کنید، میتواند باعث شود که در محیط دهانتان احساس پاکی داشته باشید. این ریشهی خوراکی دهانتان را پاکسازی میکند به گونهای که نفستان تازه خواهد شد. این یک روش فوقالعاده است برای اینکه مواد زائد دهانتان از بین بروند و مزهی بدی که در دهانتان حس میکنید (مانند عطر و طعم تند قهوه که پس از نوشیدن قهوه در دهانتان باقی میماند) خنثی شود.
خواص زنجبیل ۲۶: سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
یک سیستم ایمنی بهتر به این معنا است که شما کمتر مریض خواهید شد، اگر بیمار شوید با سرعت بیشتری بهبود خواهید یافت، و حتی اگر هر کس دیگری در میان اطرافیانتان علائمی از یک بیماری را بروز دهد، شما قادرخواهید بود که سالم و سلامت بمانید.
خواص زنجبیل ۲۷: در برابر اشعه از شما محافظت میکند.
امید است که این هرگز یک موضوع نگرانکننده در مورد خودتان نباشد، اما باز هم مهم است که این نکته را درک کنیم، چرا که اگر جنگ اتفاق بیفتد، به دردمان خواهد خورد. به کسانی که نزدیک منطقهی فوکوشیما، محل رخ دادن آن فاجعه، زندگی میکنند، توصیهی اکید شدهاست که مصرف زنجبیل خود را افزایش بدهند. اگر برای شما هم ضروری است که از خواص کلی زنجبیل سود ببرید، به دوز روزانهی زنجبیل نیاز خواهید داشت. به این ترتیب این ماده همیشه در بدنتان خواهد بود و از شما محافظت خواهد کرد.
۲۸. به فرایند گوارش کمک میکند
زنجبیل به عنوان یکی از بهترین داروهای گیاهی برای کمک به گوارش به شمار میرود. مصرف زنجبیل کیسهی صفرا را به ترشح صفرا تحریک میکند، و از این طریق، باعث بهبود فرایند گوارش میشود. این کار به جذب و ترکیب مواد مغذی موجود در غذاهای مصرفیمان کمک میکند. علاوه بر اینها، زنجبیل همچنین باعث تسکین گرفتگی معده، اسهال، و نفخ ناشی ازگاستریت یا ورم معده میشود. میتوانید برای کمک به فرایند گوارش، زنجبیل را به صورت دمنوش (چای) یا به شکل مکمل دارویی مصرف کنید.
۲۹. به رفع تهوع ناشی از شیمی درمانی کمک میکند
شیمیدرمانی بخشی از فرایند درمانی سرطان است که بعد از انجام عمل جراحی، جهت از بین بردن سلولهای سرطانی توصیه میشود، تا احتمال بازگشت این بیماری به حداقل برسد. مکملهای ریشهی زنجبیل در کاهش حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی، به سایر داروهای ضد استفراغ کمک میکند. به گفتهی دکتر جولی رایان، پژوهشگر ارشد شرکتکننده در نشست انجمن آمریکایی انکولوژی بالینی، فلوریدا، بیش از ۷۰ درصد بیماران سرطانی که در معرض اشعههای شیمیدرمانی قرار میگیرند، دچار استفراغ و حالت تهوع میشوند.
مصرف مکمل ریشهی زنجبیل یا آب زنجبیل قبل از انجام شیمیدرمانی علائم تهوع و استفراغ را کاهش میدهد، زیرا ریشهی زنجبیل برای بدن دارای خواص ضد التهابی است. همچنین، پژوهشگران دریافتند زنجبیل برای درمان احساس تهوع مرتبط با بیماری حرکت، دریازدگی و غیره نیز موثر است.
خواص زنجبیل ۳۰: به تسکین قاعدگی دردناک کمک میکند
مصرف زنجبیل در ابتدای دورهی قاعدگی میتواند علائم درد قاعدگی را در برخی زنان کاهش دهد. غالبا در طب چینی، برای درمان قاعدگی دردناک از دمنوش زنجبیل به همراه شکر قهوهای استفاده میشود.
۳۱. درد ماهیچهی ناشی از ورزش را کاهش میدهد
مطالعهای که در دانشگاه جورجیا برای بررسی خواص زنجبیل روی ۷۰ داوطلب به عمل آمد، نشان داد مصرف روزانهی مکملهای حاوی زنجبیل درد ماهیچهی ناشی از ورزش را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد. دو مطالعهی علمی که بر روی تاثیرات مکملهای ریشهی زنجبیل خام و حرارت به عمل آمدند، نشان دادند مصرف مرتب ریشهی زنجبیل در رژیم غذایی به کاهش درد ماهیچهی ناشی از ورزش کمک میکند.
در طول این پژوهشها، از شرکتکنندگان خواسته شد برای ۱۱ روز متوالی، روزانه مکملهای زنجبیل مصرف کنند. در روز هشتم، هنگامی که شرکتکنندگان جهت ایجاد حداقل آسیب به ماهیچههای بازو، ورزش سنگینی را با ماهیچههای فلکسور آرنج به عمل آوردند، پژوهشگران دریافتند، به دلیل افزایش حرارت داخلی بدن تحت تاثیر مصرف ریشهی زنجبیل، التهاب ماهیچه و سطوح درد این افراد به اندازهی قابل ملاحظهای اندک بود.
۳۲. میگرن را آرام میکند
زنجبیل باعث آرام شدن سردردهای میگرنی میشود، زیرا میتواند پروستاگلاندینهایی را که باعث درد و التهاب در عروق خونی میشوند، مهار کند. مالیدن خمیر نرم و رقیق زنجبیل بر روی پیشانی میتواند دردهای میگرنی را آرام کند.
خواص زنجبیل ۳۳: به کاهش وزن کمک میکند
اگر میخواهید وزنتان را کاهش دهید، بهتر است بدانید ریشهی زنجبیل میتواند کمک بزرگی به شما بکند، زیرا در فرایند کاهش وزن نقش اساسی ایفا میکند. گفته میشود، زنجبیل یکی از بزرگترین چربیسوزهای موجود است ، زیرا نه تنها به فرایند کلی کاهش وزن کمک میکند، بلکه همچنین میتواند چربیهای سمج را در بدنتان از بین ببرد. مصرف مکملهای ریشهی زنجبیل باعث میشود، حتی بعد از خوردن یک وعدهی کوچک غذا، احساس سیری کنید. این مسئله باعث محدود شدن مصرف غذا، و بنابراین باعث کاهش وزنتان میشود.
۳۴. کلسترول و فشار خون را پایین میآورد
خواص آنتیاکسیدانی روغنهای معطر موجود در ریشهی زنجبیل تاثیر بالایی در درمان مشکلات مفصلی، تب، سرفه، دنداندرد، برونشیت، روماتیسم مفصلی، پوکی استخوان، و کاهش علائم تاندونیت دارند. برخی مطالعات نشان دادهاند مصرف مکملهای ریشهی زنجبیل میتواند کلسترول و فشار خون را پایین بیاورد. زنجبیل همچنین از ایجاد لختههای خونی در داخل بدن پیشگیری میکند.
خواص زنجبیل ۳۵: به کنترل پوکی استخوان کمک میکند
خواص دارویی موجود در زنجبیل به کاهش التهاب ناشی از بیماریهای استخوانی نظیر پوکی استخوان کمک میکنند. طبق نتایج مطالعات، زنجبیل میتواند سطح انرژی افراد مبتلا به چنین بیماریهایی را افزایش دهد. با مصرف نوشیدنی تخمیری زنجبیل تحرک مفاصل افزایش مییابد، همزمان باعث آرامشتان میشود. زنجبیل به بهبود انعطافپذیری بدن و همچنین خلقوخو کمک میکند. مدت زمانی که زنجبیل نیاز دارد تا این تاثیرات را بر بدنتان بگذارد، به سطح شدت بیماری استخوانیتان بستگی دارد.
لعهای که در ژورنال تغذیهی مولکولی و تحقیقات مواد غذایی منتشر شده، کشف کردند که زنجبیل شش تا هشت بار از پریواسید، داروی انتخابی برای درمان بیماری بازگشت اسید به مری، قویتر است!
۳۶. قلبتان را قوی میکند
طبق دستورات طب چینی، نوشیدنی تخمیری زنجبیل در تقویت قلب بسیار موثر است. با نوشیدن مرتب نوشیدنی زنجبیل، سطوح کلسترول پایین میآیند، و همچنین از ایجاد لختههای خونی در داخل بدن پیشگیری میشود. این اثر نقش مهمی در پیشگیری از ایجاد شرایطی نظیر سکتهی مغزی ایفا میکند. جهت محافظت از قلب، مصرف این نوشیدنی تخمیری بسیار خوشمزه را در رژیم غذایی روزانهتان بگنجانید.
خواص زنجبیل ۳۷: رادیکالهای آزاد را از بین میبرد
نوشیدنی زنجبیل دارای خواص آنتیاکسیدانی است که به از بین بردن رادیکالهای آزادی کمک میکند که ممکن است در اثر واکنشهای متابولیک (سوخت و سازی) داخل بدنتان ایجاد شوند. این اثر زنجبیل، باعث محافظت از بافتهای بدن در برابر آسیبها میشود. همچنین، سلولهای بدن نیز ممکن است توسط رادیکالهای آزاد آسیب ببینند، زیرا دیوارههای این سلولها شکننده و ضعیف هستند. این آسیب ممکن است به جهش سلولی منجر شود. سلولهای جهش یافته باعث ایجاد مشکلاتی نظیر روماتیسم، آرتروز، و آب مروارید میشوند.
۳۸. بدن را گرم میکند
تاثیر حرارتی زنجبیل باعث میشود بدن گرم بماند و از بدن در برابر سرما محافظت میکند. پژوهشگران دریافتهاند خواص زنجبیل برای گرمازایی را با بررسی توانایی آن در اتساع عروق خونی ثابت کردهاند. این اثر زنجبیل میتواند از بدن در برابرهیپوترمی و سایر وضعیتهای پزشکی ناشی از هوای سرد محافظت کند. کارکردهای بیولوژیک بدن نیز با افزایش جریان خون حاصل از اتساع عروق خونی بهبود مییابند.
۳۹. به از بین بردن سنگهای کلیه کمک میکند
افراد مبتلا به مشکلات کلیوی میتوانند به مقدار قابل توجهی از فواید مصرف مرتب نوشیدنی تخمیری زنجبیل بهره ببرند. مصرف زنجبیل یکی از درمانهای شناخته شده برای از بین بردن سنگهای کلیه به شمار میرود. جهت اجتناب از انجام عمل جراحی برای درمان این مشکل، به طور مرتب نوشیدنی زنجبیل بنوشید تا سنگهای کلیهتان به طور طبیعی از بین بروند.
خواص زنجبیل ۴۰: درمان مسمومیتهای غذایی
مسمومیت غذایی میتواند به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد سمی یا به دلیل خوردن غذاهای آلوده و مانده ایجاد میشود. چنانچه مسمومیت به موقع درمان نشود، میتواند پیامدهای خطرناک و ناخوشایندی داشته باشد. روغن زنجبیل یکی از بهترین درمانهای خانگی است که میتواند مسمومیت ناشی از غذاهای آلوده را به سرعت از بین ببرد.
همچنین، مصرف روغن زنجبیل میتواند در درمان دیسانتری باکتریایی و انواع مختلف عفونتهای روده موثر باشد.
۴۱. به کاهش التهاب بیضهها کمک میکند
بیضهها اندام بسیار مهم و حساسی برای مردان هستند، و التهاب این ناحیه میتواند باعث ایجاد درد غیر قابل تحملی شود. به گفتهی پژوهشگران، استفاده از روغن زنجبیل بر روی التهاب میتواند به اندازهی قابل توجهی باعث کاهش درد آن شود.
۴۲. به درمان سلولیت کمک میکند
روغن معطر زنجبیل در کاهش سلولیت و علائم رگهای واریسی موثر است. با وجود این، در صورتی که دارای پوست بسیار حساسی هستید، باید آن را در ترکیب با سایر روغنهای معطر از قبیل روغن سرو یا رزماری استفاده کنید.
خواص زنجبیل ۴۳: به تسکین سوختگیها کمک میکند
مالیدن آب زنجبیل تازه به سوختگیها، از طریق بازیابی پوست به حالت طبیعی، میتواند به تسکین سوزش و ترمیم زخمهای سوختگی کمک میکند. همچنین میتوانید جهت از بین رفتن جای سوختگی، روزی دو تا سه بار به مدت ۶ تا ۱۲ هفته، تکههای زنجبیل تازه را روی پوستتان بمالید. در هر بار انجام این کار حتما از تکهی تازهای از زنجبیل استفاده کنید.
۴۴. آکنه و لکها را پاک میکند
زنجبیل که به عنوان یک عامل ضد عفونی کننده و پاکسازی قدرتمند شناخته میشود، به حفظ تمیزی پوست کمک، و آن را صاف و عاری از لک میکند. به علاوه، زنجبیل پوستتان را تقویت میکند و زنده نگه میدارد. این گیاه دارویی همچنین به عنوان بهترین سلاح ضد آکنهی طبیعی شناخته میشود، زیرا سرعت تشکیل و بروز آکنه را از طریق نابودی و پاکسازی باکتریهای عامل آکنه به حداقل میرساند.
خواص زنجبیل ۴۵: باعث تحریک رشد مو میشود
از دیگر خواص زنجبیل این است که گردش خون را در پوست سر افزایش میدهد، و در نتیجه، میزان خونرسانی به پوست سر را بالا میبرد. بنابراین، این گیاه دارویی فولیکولهای مو را تحریک میکند و باعث رشد آنها میشود. اسیدهای چرب موجود در زنجبیل برای تقویت موهای ضعیف و نازک مفید هستند.
با ترکیب یک قاشق غذاخوری ریشهی زنجبیل رنده شده و یک قاشق غذاخوری روغن جوجوبا در یک کاسهی کوچک میتوانید ماسک مو درست کنید. پوست سرتان را با این ماسک، و با حرکت چرخشی ماساژ دهید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه یا بیشتر روی سرتان بماند. سپس موهایتان را با استفاده از شامپوی معمولتان شستشو دهید. این کار با ریزش و نازکی مو مبارزه میکند و باعث تحریک رشد مو میشود.
۴۶. به درمان موخوره کمک میکند
موخوره هنگامی به وجود میآید که فولیکولهای مو به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگیها و حرارت بیش از حد آسیب میبینند. عصارهی زنجبیل میتواند به درمان فولیکولهای آسیب دیدهی مو کمک کند.
۴۷. به درمان شورهی سر کمک میکند
شوره یکی از شایعترین مشکلات مربوط به پوست سر است. یکی دیگر از خواص زنجبیل در قدرت ضد عفونی کنندهی آن است که میتواند به خلاصیتان از شر شورهی سر کمک کند. روغن زنجبیل درمان موثری برای مبارزهی طبیعی با شوره به شمار میآید. به این منظور، میتوانید دو قاشق غذاخوری زنجبیل تازهی زنده شده را با سه قاشق غذاخوری روغن کنجد یا زیتون، و مقدار آب لیمو ترکیب کنید. پوست سرتان را با این ترکیب ماساژ دهید و بعد از ۱۵ الی ۳۰ دقیقه، سرتان را بشویید. این کار را باید روزی به مرتبه انجام دهید تا از شر شورهی سر خلاص شوید.
خواص زنجبیل ۴۸: مهار و پیشگیری از بروز قارچ
محتویات موجود در روغنهای معطر زنجبیل، علاوه بر اینکه قادر هستند از قرار گرفتن پوست در معرض قارچ پیشگیری کنند، میتواند ایجاد و گسترش قارچها را نیز مهار کنند. چنانچه قارچی در بدن وجود داشته باشد، روغنهای معطر زنجبیل در برابرشان واکنش نشان خواهند داد.
روغن زنجبیل قرمز دارای اثر ضد قارچی است، زیرا حاوی گینجرول، شوگاول، زینجیبرین، اوژنول، و مونوترپن است. فنول یا اسید کربولیک نیز میتواند دیوارهی سلولهای قارچها را مسدود کند. ترکیبات مشتق شده از فنول از طریق فرایند جذب سطحیبه همراه پیوند هیدروژنی با سلولهای قارچ مقابله میکنند.
فنول و پروتئین، در سطوح پایین، به یکدیگر پیوند میخورند و یک پروتئین – فنول پیچیده تشکیل میدهند. این پروتئین – فنول پیچیده دارای پیوندهای ضعیفی است و فورا تجزیه میشود. آنگاه، فنول به سلولهای قارچ نفوذ میکند و باعثتهنشینی و واسرشتن پروتئین میشود.
ترکیبات مونوترپن (آلفا-پینن، بتا-پینن، و آلفا-ترپینن) در کارکرد غشاء سلولی قارچها اختلال ایجاد میکنند. ریزومها زنجبیل نیز حاوی ترکیبات ضد میکروبی فنول، فلاونوئید، و روغنهای معطر هستند که میتوانند رشد میکروبها را مهار کنند.
۴۹. به عنوان خوشبو کننده در ترکیب عطرهای مختلف وجود دارد
امروزه در بازار انواع مختلفی از عطرها یا خوشبو کنندههای هوا، با رایحههای مختلف وجود دارند. رایحهی ساخته شده از مواد اولیهی خوشبو کنندهی طبیعی از روغنهای معطری تولید میشوند که دارای منابع گیاهی مختلفی هستند. این ها بعضا به عنوان راه کارهای درمانی مورد استفاده قرار می گیرند.
گیاهان معمولا خواص مختلفی دارند و میتوانید خوشبو کنندهی دلخواهتان را از هر یک به دست آورید. بسیاری از انواع خاص روغنهای معطر دارای ترکیباتی از زنجبیل هستند.
خواص زنجبیل ۵۰: آنتیاکسیدانهای زنجبیل برای دیابت نوع ۲ مفید است
یکی از بزرگترین عوامل دیابت نوع ۲ سبک زندگی و مواد غذایی ناسالم است. انتخاب زنجبیل و گنجاندن آن در رژیم غذایی میتواند تاثیر آنتیاکسیدانی مثبتی بر روی دیابت نوع ۲ داشته باشد.
۵۱. سوء هاضمه و حالت تهوع را برطرف می کند
هزاران سال است که زنجبیل به عنوان دارویی موثر برای گوارش و درمان طبیعی حالت تهوع استفاده میشود، خواه هدفمان درمان درد سادهی شکم باشد و خواه در پی درمان حالت تهوع شدید در هنگام صبح باشیم. اخیرا محققان تایوانی کشف کردند که در افراد مبتلا به سوء هاضمه – وضعیتی که در آن ۴۰ درصد از بیماران از تخلیهی تاخیری و غیرطبیعی معده رنج میبرند- سه کپسول زنجبیل (۱.۲ گرم در کل) در واقع میتواند به معده کمک کند که محتویات داخلاش را به رودهی کوچک منتقل کند.
زنجبیل به افرادی که بدنشان ورم کردهاست، یبوست دارند یا از دیگر بیماریهای گوارشی رنج میبرند، کمک میکند به این دلیل که عضلات نرم دیوارهی روده را شل میکند و باعث میشود که غذا به راحتی در داخل سیستم حرکت کند.
خوردن خود زنجبیل، نوشیدن آب زنجبیل تازه و استنشاق عطر روغن زنجبیل همگی روشهای بسیار موثری برای جلوگیری از اختلالات معده هستند و این ها بزرگترین خواص دارویی زنجبیل است.
۵۲. سوء جذب غذا را برطرف می کند
انتقال مناسب غذا (و جذب مواد غذایی) از دهان و از طریق رودهی بزرگ بسیار برای سلامتی مهم است. اگر مواد غذایی جایی در میانهی مسیر گیر کنند، ممکن است تخمیر شوند، بپوسند یا (حتی بدتر) موجب انسداد شوند، که یک موقعیت بسیار تهدیدکننده است.
هضم نادرست همچنین میتواند باعث جذب نامناسب مواد مغذی موجود در خوراکیها شود. در هر صورت، هر دو باعث سوء جذب میشوند، و بدنتان از کمبود مواد مغذی رنج خواهد برد. به همین دلیل است که زنجبیل تا این حد مهم است. چنانچه در بالا دیدیم، این گیاه فرآیند هضم و سوخت و ساز خوراکیهایی که میخورید را بهبود میدهد و تا حد زیادی یک سیستم ایمنی قوی ایجاد میکند.
۵۳. ایمنی به خطر افتاده و عملکرد تنفسی
طب آیورودا، توانایی زنجبیل را برای تقویت سیستم ایمنی بدن، قبل از تاریخ ثبت شده تحسین کرده است. این روش درمانی بر این باور است که چون زنجبیل بسیار در گرم شدن بدن موثر است، میتواند مواد سمی جمع شده در ارگانهایتان را تجزیه کند. همچنین معروف است که زنجبیل دستگاه لنفاوی را، که درست مانند سیستم فاضلاب برای بدن است، پاک میکند.
دکتر اوز میگوید، ” زنجبیل با باز کردن کانالهای لنفاوی و تمیز نگه داشتن آنها، مانع از تجمع سمومی میشود که شما را مستعد ابتلا به عفونت به خصوص در سیستم تنفسی میکنند.” ترکیب روغن زنجبیل و روغن اوکالیپتوس یک درمان موثر برای افزایش ایمنی و بهبود تنفس است.
۵۴. عفونت باکتریایی
ژورنال میکروبشناسی و ضد میکروبها در سال ۲۰۱۱ مطالعهای منتشر کرد که در آن میزان تاثیر زنجبیل در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن مورد آزمایش قرار گرفته بود. محققان نیجریه با مقایسهی توانایی زنجبیل و آنتیبیوتیکهای متعارف برای کشتن استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک پیوژنز، کشف کردند که راهحل طبیعی درهر زمانی پیروز است!
داروها – کلرامفنیکل، آمپیسیلین و تتراسایکلین – نتوانستند با قدرت ضد باکتریایی عصارهی زنجبیل برابری کنند. این موضوع مهم است زیرا این دو باکتری در بیمارستان بینهایت شایع هستند و اغلب موجب بروز عوارض در بیمارانی میشوند که دچار اشکال در سیستم ایمنیشان هستند.
اگر لازم است برای عمل جراحی و یا ملاقات یک دوست به بیمارستان بروید، حتما کمی روغن زنجبیل همراه داشته باشید و چند قطره از آن را به آبتان اضافه کنید. به این ترتیب احتمال ابتلا به عفونت خطرناک استاف بسیار کمتر خواهد بود، و حتی میتواند به سرعت فرآیند درمان کمک کند! دیگر راههای درمانی که در برابر عفونت موثر هستند عبارتند از روغن پونهی کوهی، روغن میخک و روغن گیاه پوستکاغذی.
خواص زنجبیل ۵۵: عفونتهای قارچی
از دیگر خواص دارویی زنجبیل درمان عفونت های قارچی است. این نوع عفونت که کنترل کردناش به دلیل مقاومت فزایندهای که در برابر داروهای رایج دارد، بسیار دشوار است، در برابر زنجبیل هیچ گونه شانسی ندارد. از ۲۹ گونهی گیاهی که در مطالعهی انجام شده در دانشگاه کارلتون ارزیابی شدند، زنجبیل به دلیل داشتن موثرترین عصاره در کشتن قارچ پیروز شد.
برای داشتن یک داروی قدرتمند ضد قارچ، چند قطره از روغن زنجبیل خالص را با روغن درخت چای و یک قاشق چایخوری روغن نارگیل مخلوط کنید، و تا سه بار در روز از آن استفاده کنید شکی نیست که این خواص دارویی زنجبیل همیشه به شما کمک می کند.
خواص زنجبیل ۵۶: زخم معده و بازگشت اسید به مری را درمان می کند
ااز دههی ۱۹۸۰، محققان فهمیدهاند که زنجبیل میتواند زخم معده را درمان کند. اخیرا، دانشمندان هندی موفق شدند این اثر دارویی را دقیقتر ارزیابی کنند. آنها در مطالعهای که در ژورنال تغذیهی مولکولی و تحقیقات مواد غذایی منتشر شده، کشف کردند که زنجبیل شش تا هشت بار از پریواسید، داروی انتخابی برای درمان بیماری بازگشت اسید به مری، قویتر است!
اطلاعات تغذیهای زنجبیل
زنجبیل دارای شناسنامهی تغذیهای بسیار عالی، حاوی پروتئین، کلسیم، آهن، اسید فولیک، کربوهیدرات، قند، فیبرهای محلول و نامحلول، سدیم، ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، و آمینو اسیدها است؛ که همهی اینها زنجبیل را به عنوان منبعی برای عناصر غذایی ارزشمند تبدیل کردهاند.
Friday, 22 November , 2024