به گزارش ندای گیلان، سمینار آموزشی مدیریت مصرف انرژی الکتریکی در ساختمانها توسط انجمن مهندسین برق و الکترونیک شاخه گیلان و با همکاری سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان با حضور معاون هماهنگی انتقال شرکت توانیر و رئیس کمیته های تخصصی انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران، مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان، جمعی از اعضای انجمن و سایر علاقه مندان در سالن اجتماعات سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان برگزار شد.
سید زمان حسینی معاون هماهنگی انتقال شرکت توانیر و رئیس کمیته های تخصصی انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران به ظرفیت نامی نیروگاههای کشور اشاره کرد و گفت: ظرفیت نامی نیروگاههای کشور حدود 78000 مگاوات است که در مقایسه با قبل از انقلاب که ظرفیت نامی نیروگاههای کشور 7000 بود ما با یک رشد حدود 11 برابری روبه رو هستیم. همچنین پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ما شاهد تنوع نیروگاهها بودیم به نحوی که انرژی برق هم اکنون از نیروگاههای مختلفی مانند؛دیزلی، اتمی، گازی، تجدیدپذیر، برقابی، چرخه ترکیبی، تولید پراکنده و بخاری تولید می شود.
وی افزود: قبل از انقلاب اسلامی ایران با کشورهای همسایه هیچگونه تبادل انرژی برق نداشتیم اما هم اکنون با 7 کشور همسایه تبادل انرژی برق داریم.
حسینی با بیان اینکه بیش از 5 دهه است که تمام کشورهای توسعه یافته با هم ارتباط شبکه ای الکتریکی دارند، اضافه کرد: مبادله انرژی برق در این کشورها بر اساس اهداف و منافع اقتصادی و سیاسی صورت می پذیرد.
وی در خصوص استراتژیهای تغییرات در سیستم های تامین انرژی آینده گفت: کاهش تولید کربن و استفاده روزافزون از منابع انرژی تجدیدپذیر، مشارکت بیشتر مشترکین، استفاده از فناوریهای نوین از جملهICT ، مدیریت گلوگاههای شبکه، طراحی و سیاستگذاری در بازارهای جدید انرژی، در نظر گرفتن محدودیتهای زیست محیطی و امکان دسترسی حداکثری مردم جهان به انرژی برق از جمله استراتژیهای تغییرات در سیستم های تامین انرژی آینده می باشند.
وی افزود: شبکه های توزیع فعال، دیجیتال کردن واحدهای تولیدی، گسترش HVDC و استفاده از الکترونیک قدرت، سیستم های ذخیره سازی انرژی، مفاهیم جدید در بهره برداری، کنترل و طراحی بازار برق، مفاهیم جدید در حفاظت، مفاهیم توسعه یافته برنامه ریزی و کنترل توان اکتیو و راکتیو، ابزار جدید برای ارزیابی عملکرد فنی سیستم و افزایش ظرفیت انتقال از جمله اقدامات استراتژیک برای تحقق شبکه های برق آتی می باشند.
معاون هماهنگی انتقال شرکت توانیر در خصوص اهداف استراتژیک مدیریت مصرف و تقاضا گفت: حل مشکلات شبکه، حل مسائل محیط زیست و حل مسائل اقتصادی و بازار برق از جمله اهداف استراتژیک مدیریت مصرف و تقاضا می باشد که دنیا برای اجرایی کردن این اهداف، استفاده از سیگنال های قیمتی، اطلاع رسانی عمومی، جایگزینی تکنولوژی و سهمیه بندی و مکانیزم بازار را مد نظر قرار داده اند.
عظیم بلبل آبادی مدیر عامل شرکت سهامي برق منطقه اي گيلان بعد زیست محیطی مدیریت مصرف را مهم عنوان کرد و گفت: اثرات زیست محیطی و آلودگی هوا در اثر تولید انرژی الکتریکی یکی از موضوعات بسیار مهم و اساسی جهانی بوده و هست. که در این ارتباط، نیروگاههایی که از سوخت های فسیلی برای تولید انرژی برق بهره می برند نقش مهم و زیادی داشته اند. برای تولید 1 کیلووات ساعت انرژی برق حدود 845 گرم انواع گازهای آلاینده محیط مثل دی اکسید کربن و منواکسید کربن و سایر گازها تولید می شود که اگر میزان مصرف انرژی برق کشور خودمان را برای سال 96 در نظر بگیریم، در این سال حدود 264 میلیون تن انواع و اقسام گازهای آلاینده فقط از طریق سوخت مصرفی نیروگاهها وارد جو شده است که این آمار و ارقام، ضرورت پرداختن به امر مدیریت مصرف را دو چندان می سازد و به سادگی می توان به اهمیت اثرات زیست محیطی و آلودگی هوای ایجاد شده از طریق نیروگاه هایی که از سوخت های فسیلی برای تولید انرژی برق بهره می برند، پی برد.
مدیر عامل شرکت سهامي برق منطقه اي گيلان با بیان اینکه ظرفیت نامی نیروگاههای منطقه گیلان 2826 مگاوات است، اضافه کرد: در حال حاضر تولید انرژی برق در سطح استان گیلان از طریق 8 نیروگاه بزرگ و کوچک صورت می پذیرد که 4 عدد از این نیروگاهها از سوخت های فسیلی جهت تولید انرژی برق بهره برده و 4 نیروگاه نیز از نوع نیروگاههای انرژی پاک و تجدید پذیر هستند.
وی تصریح کرد: البته ظرفیت عملی تولید نیروگاههای منطقه گیلان در فصول مختلف سال و همچنین روزهای مختلف کاملا متفاوت بوده و می تواند بستگی به تعمیرات دوره ای یا امکان تامین سوخت ها و همچنین درخواست دیسپاچینگ ملی متغیر باشد. ولی بطور خلاصه می توان گفت که در اکثر موارد میانگین مجموعه تولید نیروگاههای منصوبه استان گیلان حدود مابین 2400 الی 2600 مگاوات در نوسان است و از طرفی میزان حداکثر بار مصرفی استان گیلان که در سال 96 و در نوزدهم مردادماه اتفاق افتاد معادل 1720 مگاوات و در مورخه 97/5/9 نیز پیک بار غیر همزمان استان گیلان به میزان 1835/3 مگاوات بوده و این موضوع نشانگر این است که تغییرات آب و هوایی و تغییر اقلیم و افزایش میانگین دمای کره زمین و از جمله ایران و استان گیلان یک موضوع جدی و قابل تامل است. مقایسه پیک بار غیر همزمان سال 96 باسال 97 نشان می دهد که پیک بار غیر همزمان در سال 97 نسبت به سال 96 معادل 6/7 درصد رشد داشته است.
وی افزود: از دلایل دیگری که موضوع مدیریت مصرف برق باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد، رشد مصرف سالانه انرژی برق است که اگر این روند رشد به همین ترتیب ادامه پیدا کند و با مدیریت مصرف کنترل نشود ، صنعت برق ظرف 10 سال آینده باید قدرت نصب شده خود را 2 برابر کند که با توجه به اینکه احداث نیروگاهها و تجهیزات انتقال نیرو بسیار هزینه بر و زمان بر می باشد ضرورت نگاه نو به مقوله مدیریت مصرف یا مدیریت سمت تقاضا دو چندان می شود.
مدیر عامل شرکت سهامي برق منطقه اي گيلان با بیان اینکه هدف از مدیریت مصرف به هیچ وجه مصرف نکردن نیست، گفت: تمامی کشورهای پیشرفته جهان به اهمیت موضوع مدیریت مصرف پی برده اند و در حالاجرای مدیریت بهینه مصرف برق می باشند. هدف از برنامه های مدیریت مصرف جلوگیری از هدر رفت انرژی می باشد. در واقع هدف از برنامه های مدیریت مصرف ؛ استفاده منطقی، درست و هوشمندانه از انرژی برق می باشد. چنانچه ما با نکات ساده و کوچک، مدیریت مصرف را رعایت کنیم با سود و درآمد حاصل از این صرفه جویی می توانیم در صنایع، کارخانجات و بحث اشتغال سرمایه گذاریهای عظیم داشته باشیم.
وی تصریح کرد: سالانه حدود 5 تا 6 میلیارد دلار از منابع انرژی کشور به دلیل عدم استفاده صحیح از انواع و اقسام انرژی به هدر می رود که این اتلاف انرژی، مصداق بارز از بین بردن منابع کشور می باشند.
بلبل آبادی در خصوص مدیریت اضطراری بار در تابستان امسال گفت: حدود 10 الی 11 هزار مگاوات از برق مصرفی کشور توسط نیروگاههای برقابی تامین می شودکه به علت تغییر شرایط آب و هوایی و تغییر اقلیم و کمبود منابع آبی و خشکسالی حادث شده که امسال با آن روبه رو بودیم میزان تولید نیروگاههای برقابی به نصف تقلیل یافت که این مقدار کاهش تولید انرژی برق به همراه رشد سالانه مصرف انرژی موجب شد تا دیسپاچینگ ملی به ناچار مدیریت اضطراری بار یا خاموشی با برنامه را در کل کشور در تابستان سال جاری اعمال کند که هدف از این محدودیت اعمال شده، جلوگیری از فرو پاشی کل شبکه سراسری بود چرا که اگر فروپاشی شبکه برق اتفاق بیفتد برگرداندن شبکه به حالت اولیه به 10 الی 15 ساعت زمان نیاز دارد که این مدت زمان قطع، بطور حتم عواقب خوبی به همراه نخواهد داشت.
مدیر عامل شرکت سهامي برق منطقه اي گيلان در خصوص تدابیر شرکت برای عبور از فصل گرم سال آینده که می تواند پایداری شبکه را کاهش دهد گفت: شرکت سهامي برق منطقه اي گيلان ضمن برآورد بار، طرح جامع مطالعات شبکه انتقال و فوق توزیع 10 ساله استان گیلان را برای سالهای 95 لغایت 1405 تهیه و مورد تصویب شرکت توانیر قرار داده است و علیرغم تنگناههای شدید مالی صنعت برق کشور،پروژه های متعددی را از اوایل سال 95 آغاز کرده است. پروژه پستهای 63/20 کیلوولت (40*2 مگاولت آمپر) مسکن مهر رشت و انزلی و پستGIS توحید گلسار شهر رشت و اتصالات مربوطه، پستهای سیار 230/63 کیلوولت هشتپر و همچنین 63/20 کیلوولت گلسار و سلیمانداراب رشت جمعا معادل 70مگاولت آمپر، پروژه فیدر ترانس پست 63.20 کیلوولت شهر صنعتی 2 صومعه سرا ، افزایش ظرفیت بخش انتقال پست آستارا از 80 به 165 مگاولت آمپر(افزایش توان الکتریکی 106 درصدی بیش از دو برابری)، افزایش ظرفیت ترانسفورماتورهای پست لاهیجان 1 از 60 به 80 مگاولت آمپر و افزایش ظرفیت ترانسفورماتورهای فوق توزیع پست آستارا از 45 به 75 مگاولت آمپر از جمله این پروژه ها می باشد.
وی در خصوص نهادینه شدن فرهنگ مدیریت مصرف گفت: امیدواریم همه افراد، صنایع، سازمانها و شرکتها همکاری کنند تا بتوانیم تامین انرژی برق را به صورت مستمر و مداوم داشته باشیم و انشاءا… به جایی برسیم که مدیریت مصرف انرژی بطور جدی دغدغه تک تک افراد بشود تا بتوانیم از هدر رفت منابع بزرگ کشور جلوگیری کنیم و این ثروت و منابع مادی رابه آینده گان انتقال دهیم.
Monday, 25 November , 2024