نزولات جوی که حدودا” ۱۵میلیاردمکعب است حدود ۷ میلیارد مکعب آب می ماند و بقیه یا تبخیر میشود یا نفوذ پیدا میکند و عدد قابل برنامه ریزی کمتر از ۷ میلیارد مکعب است و متاسفانه در استان گیلان عددی شامل ۶ میلیارد مکعب وارد دریا می شود

به گزارش ندای گیلان به نقل از اعتدال شمال،مهندس مجیدنیکخوی طی گفتگویی در رابطه با برنامه های دولت تدبیر و امید درزمینه کم آبی و خشکسالی و راهکارهای برون رفت از آن و تمهیدات پیش بینی شده و اجراء شده دولت برای مقابله با آن در کشور و گیلان و تلاشهای شرکت سهامی آب منطقه ای استان بعنوان متولّی امر این به «اعتدال شمال» گفت :
دولت تدبیر و امید در طول سه سال گذشته برنامه های بسیارخوب و قابل دفاعی را برای احیاء و تعادل بخشی منابع آبی کشور درصدر امور خود قرارداده است. یکی از کارهای خیلی خوبی که حتی در برنامه ششم توسعه مدنظراست توجه ویژه به موضوع آب است که موضوع استراتژیک آب بعنوان زیرساخت برای همه بخشهای دیگر توسعه ای لحاظ شده است.

سرپرست شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان گفت : درکلیه برنامه های کشور  ابتدا بحث آب بوده است، چون به جهت وضعیت نزولات جوی، کشور ما سرزمین خشک و نیمه خشک محسوب میشود. و با حدود۲۲۵ میلیمتر بارندگی متوسط سالانه برای کشور ،خوشبختانه استان ما دارای متوسط ۱۱۰۰ میلیمتر بارندگی ست که در بخشهایی از استان بیشتر از این مقدار و در بخشهایی  مانند: منجیل و لوشان کمتر از این مقدار است. از نزولات جوی که حدودا” ۱۵میلیاردمکعب است حدود ۷ میلیارد مکعب آب می ماند و بقیه یا تبخیر میشود یا نفوذ پیدا میکند و عدد قابل برنامه ریزی کمتر از ۷ میلیارد مکعب است و متاسفانه در استان گیلان عددی شامل ۶ میلیارد مکعب وارد دریا می شودکه در دولت تدبیر و امید برای این مقدار نسخه پیچیده شده است و قرار است طی برنامه توسعه و توجه به منابع آبی استانهای شمالی مخصوصا” گیلان، پروژه های خاص مانند احداث سدهای لاستیکی و سدهای مخزنی شامل شفارود، لاسک، پلرود، دیلمان، دیورش، شلمانرود و…  در راس برنامه های تامین آب قرارگیرد.

*طرح احیاء و تعادل بخشی در دولت تدبیر و امید

نیکخوی با اشاره به سفر اخیر ریاست محترم جمهور به گیلان گفت:احداث ۱۱سد لاستیکی در سفر پرخیر و برکت رییس جمهور به گیلان در برنامه قرار داده شد که بیشتر آنها اجرایی شده است و ما شاهد حداقل ۱۰ تا ۱۰۰ درصد پیشرفت فیزیکی آنها بوده ایم.سدهای لاستیکی کارجدیدی است که هم در بالادست جلگه هم در پایین دست در کنار دریا میتوانیم احداث کنیم تا بتوانیم بخشی از منابع آبی را که از دسترس خارج می شود را به حوزه برگردانیم و اراضی کشاورزی را تامین آب کنیم.
سرپرست آب منطقه ای گفت: برنامه خیلی خوب و متعالی که صنعت آب کشور در دولت تدبیر و امید تدوین کرده است که گیلان هم برخوردار از این موضوع است، طرح احیاء و تعادل بخشی است، یعنی هرجایی که چه کمی چه کیفی استفاده غیر مجاز از آب است باید آن را عودت یا به وضعیت مطلبوش برگردانیم.باید کاری کنیم که منابع آب خود را احیا و زنده کنیم و بارگزاری ها را کم کنیم. اگر فاضلابی وارد منابع ابی شود باید تصفیه شود، از مبدا باید کنترل صورت گیرد. اگر در آب زیرزمینی یک جا چاههای غیر مجاز حفر شده است( مخصوصا در گیلان) باید اصلاح شود، طبق تعاریف مخزن،در یک کد، ارتفاعی مشخص باید باشد که آن کد ارتفاعی باعث پایداری آن منطقه می شود، و باید ان را احیاء و متعادل کنیم. الحمد لله در استان گیلان این طرح فعال شده  و گروههای گشت و بازرسی تشکیل شده است که مشغول به کار هستند و هرجا تعدّی به منابع آبی صورت گیرد با آن برخورد خواهد شد. یکی دیگر از برنامه های خیلی خوب دولت «تدبیر و امید» به تبعیت از فرمایشات مقام معظم رهبری که در استان گیلان به خوبی اجرایی گردیده، بحث تشکیل فرماندهی «اقتصاد مقاومتی» است .

*گوهر رود و زرجوب احیا می شوند
وی با اشاره به وضعیت  رودخانه های گوهررود و زرجوب رشت گفت: علی رغم محدودیتهایی که دولت دکترروحانی به علت تحریمها و میراثی که از دولت قبل به جا مانده بود ، هم اکنون شاهدیم که اعتبارات طرحهای عمرانی در استان روند صعودی داشته و به لطف برکت دولت تدبیر و امید و نگاه ویژه و حساسیت خاص هم استانی و مایه  مباهات گیلان جناب آقای دکتر نوبخت به نجات این دو رودخانه، اعتبارات خاصی را برای پروژه های مختلف استان گیلان ازجمله نجات دو رودخانه مهم زرجوب و گوهررود درنظرگرفته شد.

که جا دارد از حمایت های معنوی و دلسوزانه نماینده محترم ولی فقیه در گیلان و تلاشها و پیگیریهای مجدانه استاندار محترم گیلان  دراین زمینه کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم.

*برگزاری 12 نشست تخصصی برای برسی وضعیت گوهررود
درخصوص پروژه ساماندهی، بهسازی و رفع آلودگی از رودخانه های گوهررود و زرجوب پس از تشکیل کارگروه در معاونت عمرانی استانداری گیلان به هرکدام از دستگاههای اجرایی ماموریتی محول گردید. که آب منطقه ای گیلان دراین راستا حدود ۱۲ نشست علمی تخصصی کارگاهی با حضوربهترینهای متخصص در رشته های مربوطه نظیرتصفیه آب، تصفیه فاضلاب، تصفیه شیرابه، ساخت آشغالگیر، تزریق هواگیر و هوادهی به آب و فاضلاب، پیمانکاران عزیز و مشاوران مجرب و عواملی نظیر مطالعات تطبیقی، مطالعات موردی، پیگیری از طریق سایت های علمی و معتبر دنیا و کشور و مراجعه به دانشگاههای صنعتی و جامع کشور ازجمله دانشگاه گیلان موفق شدیم به ۱۲ آیتم کاری که قابلیت انجام عملیات اجرایی باشد برسیم.

از این تعداد طبق تشخیص سازمان برنامه و بودجه استان گیلان، تعداد ۳ عملیات بر عهده آب منطقه ای گیلان است :  ساماندهی رودخانه های زرجوب، گوهررود و پیربازار که به لطف خدا برای اولین بار در ایران عملیات ساماندهی رودخانه پیربازار از محل تقاطع زرجوب گوهررود تا پل پیربازار با پیشرفت فیزیکی ۱۰۰درصد انجام شده است. که در این پروژه برای اولین بار مقطع مرکب هیدرولیکی برای هدایت سیلاب حوزه آبریزشهر رشت طراحی و اجرا گردید.

 

نیکخوی ابراز داشت:از هنگام اجرای این کار دیگر سیلی به منطقه بالای پل و قسمت گلسار رشت سرریز نشده است. و این پروژه در پایین دست پیربازار به طول بیش از ۳ کیلومتر ادامه داشته و دارد. و در محدوده شهر نیز پس از ساماندهی اماکن مسکونی از طریق شهرداری رشت عملیات ساماندهی ادامه خواهد داشت.میتوان از ثمرات این پروژه درصورت تکمیل، جابجایی مسافر با اتوبوس آبی و وسیله نقلیه از هر نقطه رشت به تالاب دانست.

*نصب آشغال گیر و سیستم هواده به رودخانه های زرجوب و گوهررود 
بحث دوم از پروژه های محوله شده موضوع نصب آشغال گیر و سیستم هواده به رودخانه های زرجوب و گوهررود است.در این راستا اولین آشغالگیر ساخت کشور خودمان از یک شرکت دانش بنیان گیلانی در رشت ساخته و هم اینک در کنار گوهررود درمنطقه پارک شهر بسته بندی شده و آماده نصب است که در حال اجرای جاده دسترسی به رودخانه هستیم و به زودی شاهدنصب اولین دستگاه آشغالگیر در رودخانه گوهررود در منطقه پارک شهر خواهیم بود.

* مطالعات خودپالایی رودخانه های زرجوب و گوهررود
سومین موضوع محوله به آب منطقه ای گیلان بحث مطالعات خودپالایی رودخانه های زرجوب و گوهررود است. استحضار دارید که یکی از بحث های مهم علمی دنیای امروز موضوع خودپالایی رودخانه هاست.دراین راستا با دو شرکت مهندسین مشاورگیلانی این مطالعه مهم علمی درحال انجام است.و تا پایان سال مالی ۹۵ این موضوع نهایی می شود. نتیجه این کار این است که شناخت کامل تری از وضعیت رودخانه ها ، منابع آلاینده رودخانه، شاخص های کیفی و آلاینده های نقطه ای حاصل خواهدشد.تا بتوانیم دقیقا موضوع پالایش و تصفیه خود به خود رودخانه در اثر جریان ثقلی را مدیریت کنیم.قابل به ذکر است که اینجانب به عنوان تز کارشناسی ارشدخود با حضور دو مشاور اسکاتلندی و انگلیسی این موضوع را درسال ۷۵ برای رودخانه زاینده رود اجرایی و عملیاتی نموده بودم و حاصل تجربیات این سالها به لطف خداوند برای رودخانه های رشت پیاده خواهدشد.

* استفاده از مدیران بومی و توانمندی های بومی

نیکخوی در ارتباط با  استفاده از مدیران بومی و توانمندی های بومی گفت : اینجانب اعتقاد دارم سطح علمی فرزندان گیلان آنقدر خوب و قابل دفاع است که در انتخاب مدیران درآب منطقه ای اولویت با این عزیزان باشد و ما تکلیف داریم نسبت به جانشین پروری و آموزش افراد برای ارتقاء اقدام کنیم.سعی شرکت آب منطقه ای گیلان در این است که همگام با سایر مدیران ارشد استان در حد امکان از همکاران بومی چه کارکنان آب منطقه ای چه پیمانکاران و مشاوران گیلانی در تحقق اهداف تعریف شده سازمانی خود استفاده نماید.

اطمینان دارم با برنامه عملیاتی دولت نه تنها مشکلات آب استان رفع می گردد بلکه میتوانیم تامین کننده ارزش افزوده برای استان به واسطه پروژه های مربوط به آب باشیم .

که در این راستا برنامه های خوب و عملیاتی که در استان پی گیری می شود شاهد و گواه این موضوع است ازجمله موضوع پرورش ماهی درقفس، پرورش ماهیان خاویاری، ماهیان سردابی و گرمابی که در این یکی دوسال در ریل حرکت و توسعه قرار گرفته و به زودی  شاهد خروجی های قابل تقدیر از این دست خواهیم بود و برنامه هایی که برای تولید محصول و موضوعات گردشگری با محوریت زیرساختهای آبی استان از جمله بهره برداری بهینه از آب بندها که ضمن تامین آب کشاورزی استان اهداف آبزی پروری، پرورش ماکیان که موضوعات گردشکری را نیزشامل گردد.

*اشتغال زایی با جذب گردشگر

وی گفت :با ایجاد جاذبه های توریستی، شاهدایجاد ارزش افزوده و منابع درآمدی جدید در استان خواهیم بود. تولید برق از نیروی آب  احداث تفرجگاههای دریایی و ساحلی، استفاده از سدهای لاستیکی به صورت چندمنظوره، توجه به رودخانه و حریم آن و برنامه ریزی جهت استفاده بهینه از این فضا ازجمله این برنامه ها می باشد.

که کمک بسیارمهمی به بحث اشتغال در استان می کند.و همانگونه که سفرای خارجی کشور عزیزمان به عنوان نمایندگان ما در مذاکرات هسته ای موفق به انجام اهداف تدوین شده گردیدند و باعث رفع تحریم ها و تغییرات بزرگی را ایجاد نمودند ما نیز در صنعت آب تلاش روزافزون می کنیم تا قابلیتهای موجود را تقویت و ظرفیتهای جدید برای ایجاد درآمد و کاهش بیکاری بوجود بیاوریم .

وی در پایان به صحبتها و نقدهای اخیر یکی از نمایندگان غرب گیلانی در رابطه با دکتر نوبخت ،گفت :اینجانب نظرات ارائه شده توسط یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از غرب گیلان  در خصوص دکتر نوبخت را منصفانه ندانسته و این انتقادات را  نسبت به دکتر نوبخت به صلاح استان و منطقه  نمی دانم و بنده دکتر نوبخت را فردی انقلابی ، اسلامی و نخبه گیلانی وچهره ملی میدانم و همه ما باید در راه اعتلای توسعه استان از  دکتر نوبخت حمایت کنیم . والان زمان آن نیست که با صحبتهای تفرقه انگیز بذر نا امیدی را در جامعه بپاشیم