احتمال انتقال فناوری هسته ای آمریکا به عربستان می تواند رقابت جدید تسلیحاتی در خاورمیانه را رقم بزند.

به گزارش سرویس بین الملل ندای گیلان، مهم ترین اخبار خاورمیانه را در 24 ساعت گذشته در قالب بسته خاورمیانه در ادامه می خوانید.

تلاش عربستان برای فراهم کردن زیرساخت های هسته ای

احتمال انتقال فناوری هسته ای آمریکا به عربستان می تواند رقابت جدید تسلیحاتی در خاورمیانه را رقم بزند و بر این اساس می توان پی برد که چرا عربستان به تصمیم ترامپ مبنی بر انتقال سفارت کشورش به قدس و به رسمیت شناختن آن به عنوان پایتخت اسرائیل سکوت کرد.

این در حالی است که به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل برای سعودی ها کاملا چالش طلبانه بود زیرا انتظار می رفت در حمایت از وضعیت این شهر نقش پیشتازانه داشته باشند، با این وجود پادشاه و یا ولیعهد سعودی و یا یکی از اعضای سرشناس و بلندپایه خاندان حاکم از حضور در نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول خوداری کرده و عادل الجبیر وزیر خارجه این کشور راهی این نشست شد حال آنکه در این نشست بر رسمیت قدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطین تاکید شد.

بر اساس این تحقیق هدف ترامپ از پشتیبانی عربستان تقویت منافع تجاری آمریکا و تحقق وعده خود مبنی بر برقراری توازن قدرت نظامی در خاورمیانه به نفع عربستان است.

این تحقیق نشان می دهد عربستان برای ساخت 16 نیروگاه هسته ای تا سال 2030 با هزینه حدود یکصد میلیون دلار برنامه ریزی کرده است.

در همین ارتباط ریاض در اکتبر گذشته از آمریکا، فرانسه، کره جنوبی، روسیه و چین خواست در این خصوص تحقیق کنند و علاوه بر این نه تنها با آرمیکا بلکه با چین، فرانسه، پاکستان، روسیه، کره جنوبی و آرژانتین تفاهم نامه هایی در مورد سلاح هسته ای امضا کرد.

در همین ارتباط مرکز علوم و امنیت بین المللی در واشنگتن اعلام کرد، توافق هسته ای با ایران از تمایل عربستان برای دستیابی به توانمندی های تسلیحات هسته ای و حتی سلاح اتمی کم نکرد و شکی نیست که عرسبتان برای دستیابی به سلاح هسته ای تکاپوی بیشتری خواهد داشت.

نتانیاهو:عباس، چهره واقعی خود را نشان داد

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت که سخنان اخیر محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به منافع اسرائیل کمک می‌کند، زیرا این سخنان، مواضع واقعی فلسطینیان در قبال روند صلح را نشان می‌دهد.

نتانیاهو که در هند به سر می‌برد گفت: من آنچه را ابومازن گفت شنیدم، او نقاب از چهره خود برداشت و این حقیقتی که من از سال‌ها قبل تلاش می‌کردم برای مردم جا بیندازم، روشن شد و مشخص شد که درگیری بین ما و فلسطینیان به‌دلیل مخالفت همیشگی آنان با به‌رسمیت شناختن دولت یهودی است.

وی افزود: هیچ صلحی بدون تغییر مواضعی که عباس اعلام کرده اتفاق نمی‌افتد و این موضوع بعد از اینکه من با تعدادی از رهبران دنیا سخن بگویم، روشن‌تر از قبل می‌شود.

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت که محمود عباس از طرح صلح آمریکا می‌ترسد و تلاش می‌کند دیگران را به عنوان میانجی صلح، جایگزین آمریکا کند.

 

هشدار انگلیس به اتباعش درباره سفر به ترکیه

بعد از آمریکا اکنون نوبت انگیس است تا به اتباع خود درباره سفر به ترکیه هشدار دهد.

وزارت خارجه انگلیس با صدور بیانیه‌ای از شهروندان خود خواست تا از حضور در مناطق جنوبی ترکیه و مخصوصا نزدیک مرز سوریه به شدت اجتناب کنند.

به نوشته روزنامه «حریت» در این بیانیه آمده است که در مناطق جنوبی ترکیه به دلیل فعالیت گروه‌های تروریستی احتمال وقوع حملات وجود دارد.

انگلیس همچنین از اتباع خود خواست تا حین سفر به ترکیه با ماموران امنیتی این کشور همکاری‌های لازم را به عمل آورند.

 

تماس تلفنی ترامپ با امیر قطر

«شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، در تماس تلفنی، آخرین وضعیت روابط دوجانبه و تحولات اخیر خاورمیانه را بررسی کردند.

آنطور که خبرگزاری آناتولی گزارش داده، این تماس تلفنی به ابتکار عمل طرف آمریکایی برقرار شده و در آن، نحوه تحکیم روابط دوستانه موجود و افزایش همکاری‌ها در همه عرصه‌ها بخصوص حوزه مبارزه مشترک با تروریسم مورد بررسی قرار گرفته است.

در این گزارش آمده که ترامپ در سخنان خود، از نقش قطر در پیشبرد مبارزه با تروریست‌های خاورمیانه تقدیر کرده است.

این تماس تلفنی ساعتی پس از آن برقرار شده که اماراتی‌ها مدعی ایجاد مزاحمت از سوی جنگنده‌های قطری برای هواپیماهای مسافربری خود شده‌اند و تنش‌ها بین اعراب حاشیه جنوبی خلیج‌فارس، باز هم بالا گرفته است.

تبادل نظر موگرینی و الجبیر درباره برجام

دفتر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دیدار فدریکا موگرینی با وزیر خارجه عربستان سعودی در بروکسل خبر داد.

در بیانیه دفتر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آمده است که موگرینی در دیدار با وزیر خارجه سعودی از تمایل ریاض برای تقویت روابطش با اتحادیه اروپا استقبال کرد موضوعی که در ایجاد دفتر ویژه اتحادیه اروپا در عربستان سعودی و همچنین ایجاد یک اداره جدید ویژه اتحادیه اروپا در وزارت خارجه عربستان سعودی نشان داده شده است.

در این بیانیه همچنین از تبادل نظر موگرینی با عادل الجبیر درباره تازه‌ترین تحولات جاری منطقه‌ای و فراتر از منطقه خبر داده است.

دفتر موگرینی همچنین خبر داده که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه عربستان سعودی درباره فرایند سازش، سوریه، عراق، یمن، لبنان، برجام و شورای همکاری خلیج فارس رایزنی کردند.

حزب بارزانی انتخابات پارلمانی عراق را تحریم کرد

حزب د«موکرات کردستان» عراق به ریاست مسعود بارزانی در بیانیه‎ای اعلام کرد که در انتخابات پارلمانی عراق در استان کرکوک شرکت نخواهد کرد.

دفتر ریاست حزب بارزانی در بیانیه‎ای اعلام کرد که «کرکوک و همه مناطق کردستان اکنون خارج از مدیریت منطقه کردستان قرار دارند.»

در ادامه بیانیه آمده است که «تصمیم گرفته‎‏ایم در انتخابات پارلمانی در این مناطق بویژه استان کرکوک شرکت نکنیم.»

حزب دموکرات کردستان با تاکید بر اینکه استان کرکوک «تحت اشغال نظامی» قرار دارد، از کردهای عراق خواستا تا از شرکت در این انتخابات خودداری کنند.

استان کرکوک واقع در شمال بغداد و جنوب منطقه کردستان عراق، یکی از استان‌های مهم عراق از لحاظر منابع درآمدی نفتی و قومیتی و تاریخی به شمار می رود.

نامه نگاری رئیس‎جمهور آذربایجان با شاه سعودی

«سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی امروز پیامی مکتوب از‏ «الهام علی‌اف» رئیس جمهور آذربایجان دریافت کرد.

به گزارش عکاظ، وزیر انرژی آذربایجان این نامه را امروز در دیدار با ملک سلمان در مقر وی در کاخ الیمامه در ریاض، تحویل داده است.

روزنامه سعودی درباره جزئیات متن نامه رئیس جمهور آذربایجان به ملک سلمان اشاره ای نکرده است.

همزمان با این اتفاق، سفیر ایران در جمهوری آذربایجان اعلام کرده که «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران قرار است در آینده نزدیک به باکو سفر کند.

خبرگزاری «ترند» جمهوری آذربایجان خبر داده که رئیس‌جمهور ایران اوایل فروردین سال آینده به باکو سفر می‌کند.

ارتفاعات «فرزات» در شرق دمشق آزاد شد

در غوطه شرقی دمشق تروریستها همچنان در حال نقض توافق مناطق «کاهش تنش» هستند و ارتش سوریه نیز در عمق باغات «النشابیه» پیشروی داشته است.

روزنامه الوطن سوریه گزارش داد که نیروهای مقاومت در این محور موفق شده اند کنترل ارتفاعات «فرزات» را به دست گیرند.

در واقع ارتفاعات فرزات تنها نقطه مرتفع در منطقه فرزات بود که در اشغال تروریستها قرار داشت.

منابع میدانی اعلام کردند که در جریان عملیات ارتش سوریه در غوطه شرقی، مواضع تروریستهای «جیش الاسلام» هدف قرار گرفته است.

باکُرد هر جا که باشند، می‌جنگیم

مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه گفت که کشورش با عناصر مسلح یگان‌های حمایت مردمی کرد شاخه نظامی نیروهای دموکراتیک سوریه در هر جا که باشند، مبارزه خواهد کرد.

وی افزود: واشنگتن و غرب باید صریح باشند و بگویند که آیا نیتشان تجزیه سوریه است یا حفظ تمامیت ارضی این کشور.

اوغلو اظهار داشت: ما با یگان‌های حمایت مردمی کرد مبارزه می‌کنیم همانگونه که با حزب کارگران کردستان در عفرین و شرق فرات و در هر منطقه‌ای مبارزه کردیم، زیرا این موضوع، مسأله‌ای حیاتی برای ما است

ایلدریم: آمریکا با تروریست‌ها همدست شده است

بنعلی ایلدریم نخست وزیر ترکیه امروز دوشنبه در  سخنانی درباره تلاش آمریکا برای تشکیل نیروی مرزی ۳۰ هزار نفری در سوریه متشکل از کُردهای مورد حمایت واشنگتن اعلام کرد: کشور متحد ما (آمریکا) در ناتو به جای دفاع از مرزهای ترکیه و اتخاذ تدابیر لازم در قبال آن، با تروریست‌ها همدست شده و یک سازمان نظامی تشکیل می‌دهد.

وی در ادامه افزود: این اقدام به معنی قراردادن ترکیه در تیررس یک گروه تروریستی است و توجیه دیگری ندارد. آمریکا باید از اشتباه خود برگردد.

ایلدریم در ادامه تصریح کرد: کشورهای امپریالیستی آشکارا از گروه‌های تروریستی در منطقه حمایت می‌کنند. این حمایت‌ها برای ضربه زدن به ترکیه است.

وزیر خارجه سعودی:ایران فارسی چکار به اعراب دارد!

عادل الجبیر در ادامه مواضع خصمانه خود ضد ایران مدعی شد که ایران کشور فارسی است و ارتباطی با جهان عرب ندارد.

وی ادعا کرد: ایران از سال ۱۹۷۹ از صدور ثروتش(انقلاب) دست برنداشته است و بر این باور است که کل شیعه باید ایرانی ها باشند و این مضحک و مسخره است.

وزیر خارجه سعودی ضمن انتقاد از برجام اعلام کرد: توافق هسته ای ناقص است و به ایران پس از ۱۲ سال اجازه غنی سازی کافی اورانیوم را می دهد و اجازه می دهد که ایران به سلاح هسته ای دست یابد. هنگامی که جامعه بین المللی به تحرک درآید تعداد بمب های هسته ای آن به ۱۰ عدد خواهد رسید. ضعف دوم در توافق به سازو کار بازرسی است که مراکز نظامی را مورد استثنا قرار می دهد. چگونه می توان به ایران اعتماد کرد در حالی که برنامه موشک های بالستیک خود را در اقدامی ناقض شورای امنیت ادامه می دهد.

وی در ادامه ضمن انتقاد از نقش ایران در سوریه مدعی شد: نیازی به حضور ایرانی ها در کشورهای عربی نیست. آنها شبه نظامیان خود را برای جنگ اعزام کرده اند در حالی که اصولا دلیلی برای این اقدام آنها نیست. اوضاع سوریه به خود سوری ها مربوط می شود اما ما در راستای وحدت گروههای معارض در ژنو حرکت کردیم و حامی قطعنامه ۲۲۵۴ که خواهان قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات است، هستیم. دعوت ایران به میز مذکرات دعوت از طرف شعله ور کننده آتش برای خاموش کردن آن است. همه شبه نظامیان خارجی باید سوریه را ترک کنند و سوری ها خود باید بحران را حل و فصل کنند.