رئیس کل دادگستری گیلان با بیان اینکه قوه قضائیه بر اجرای احکام اعم از کیفری و حقوقی تمرکز دارد، گفت: استان گیلان طی 3 سال گذشته رتبه نخست مختومه کردن پرونده‌های قضایی و کسر پرونده‌های موجود را کسب کرده است.

ندای گیلان:رئیس کل دادگستری گیلان با بیان اینکه قوه قضائیه بر اجرای احکام اعم از کیفری و حقوقی تمرکز دارد، گفت: استان گیلان طی 3 سال گذشته رتبه نخست مختومه کردن پرونده‌های قضایی و کسر پرونده‌های موجود را کسب کرده است.

احمد سیاوش‌پور، رئیس کل دادگستری استان گیلان امروز، 1 تیر در نشست خبری با اصحاب رسانه گیلان، با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای 7 تیر و هفته قوه قضائیه، به عملکرد دستگاه قضایی استان در سال 93 اشاره کرد و گفت: قانون اساسی، رسالت و تکالیف قوه قضائیه را طبق اسناد بالادستی چشم‌انداز 20ساله، برنامه‌های 3ساله و 5ساله و بیانات مقام معظم رهبری پیش‌بینی کرده و این تکالیف لازم‌الاجراست.

وی با اشاره به فرمایشات رهبری مبنی بر لزوم کارآمدی دستگاه قضا در اعتلای خدمت‌دهی به مردم و جلب اعتماد عمومی، تصریح کرد: رضایت الهی و اعتماد عمومی در جامعه اسلامی مقصد قوه قضائیه است لذا اولویت‌ها در برنامه‌های عملیاتی سالانه جهت پیشبرد امورات بر این اساس تعیین می‌شود.

رئیس کل دادگستری گیلان دادرسی عادلانه را یکی از مهمترین اولویت‌های دستگاه قضایی معرفی کرد و افزود: دادرسی و اجرای عادلانه احکام، اساسی‌ترین و محوری‌ترین کار قوه قضائیه است. دادرسی باید مطابق احکام و قوانین نظام جمهوری اسلامی باشد و بی‌طرفی در قضاوت مراعات شود. همچنین ایجاد فضای مناسب برای بیان مطلب و انتخاب وکیل، تعیین زمان لازم برای دفاع کردن و بی‌طرفی کامل قاضی پرونده از جمله ملزومات یک دادرسی عادلانه است.

این مقام مسئول بر کاهش اختلافات و جرائم بعنوان اولویت دوم قوه قضائیه تاکید کرد و ادامه داد: متاسفانه امروز به لحاظ شرایط اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی و اعتقادی درگیر کثرت پرونده‌های قضایی هستیم و آمارها افزایش 11 درصدی پرونده‌های قضایی استان گیلان در سال 93 نسبت به سال 92 را نشان می‌دهد. قطعا ادامه این روند منجر به افزایش تشکیلات و تحمیل هزینه‌های بیشتر بر دوش بیت‌المال می‌شود.

وی این حجم از پرونده‌های قضایی را سزاوار جامعه ندانست و اظهار کرد: باید با راهکارهای مناسب و تعامل با دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها، زمینه‌های بروز جرم و اختلافات را از ریشه نابود کنیم. مردم نقش مهمی در حوزه پیشگیری ایفا می‌کنند.

سیاوش‌پور با بیان اینکه اجرای احکام ثمره قضاوت است، یادآور شد: قوه قضائیه بر اجرای احکام اعم از کیفری و حقوقی تمرکز دارد. بر همین اساس، استان گیلان طی 3 سال گذشته رتبه نخست مختومه کردن پرونده‌های قضایی و کسر پرونده‌های موجود را کسب کرده است و این بیانگر تلاش همکاران در مجموعه دستگاه قضایی گیلان است.

رئیس کل دادگستری گیلان مشارکت دادن مردم در امر صلح و سازش را یکی دیگر از اولویت‌ها دانست و بیان کرد: جهت‌دهی مردم به صلح و صفا و سازش از ورود پرونده‌های قضایی به دادگستری جلوگیری می‌کند. انسان دارای عقل و ایمان است و نفع و زیان خود را تشخیص می‌دهد و همه چیز نباید به حکم دادگاه ختم شود. در این راستا نهادهای داوری و شورای حل اختلاف در کنار دادگستری به حل و فصل مشکلات مردم می‌پردازد و تاکنون دستاوردهای مثبتی داشته است.

وی با بیان اینکه شورای حل اختلاف استان گیلان دارای 253 شعبه(شهری و روستایی) است، اضافه کرد: 900 نفر از اشخاص موجه استان در این شورا عضویت دارند. 116 هزار پرونده در سال 93 وارد شورای حل اختلاف استان شده و 120 هزار پرونده مورد رسیدگی قرار گرفته است. یک‌سوم این پرونده‌ها به صلح و سازش ختم شده‌اند.

سیاوش‌پور امنیت را نیاز جامعه و ضروری‌ترین مولفه قوه قضائیه خواند و گفت: امنیت و سلامت دو نعمت الهی است و آسایش و رفاه در سایه امنیت معنا پیدا می‌کند. به حول قوه الهی امروز در امنیت خاصی قرار داریم و باید قدردان آن باشیم، زیرا دستاورد تلاش‌ها و ایثارگری‌های شهدا و رزمندگان ماست. ایجاد امنیت مناسب در آرای محاکم، پیشگیری و برخورد با ناهنجاری‌ها، فضاهای جرم‌زا و افرادی که زمینه بروز جرم در آنها وجود دارد از جمله سیاست‌های دستگاه قضایی جهت برقراری امنیت جامعه است.

وی با اشاره به سیمای جرائم در استان گیلان براساس فراوانی، خاطرنشان کرد: جرائم مربوط به مواد مخدر (نگهداری، استعمال و خرید و فروش)، ضرب و جرح عمدی، سرقت‌های تعزیری، توهین به اشخاص عادی، تهدید، تخریب (اعم از اماکن خصوصی و اراضی ملی)، تصادفات و خیانت در امانت، جرائم استان گیلان طی 10 ساله گذشته است. خوشبختانه جرائم خشن از جمله قتل‌های عمدی، آدم‌ربایی، سرقت مسلحانه و تجاوز به عنف در گیلان پایین است.

رئیس کل دادگستری گیلان با اشاره به سامانه مدیریت پرونده‌های قضایی، تصریح کرد: دسترسی آسان و روان به تکنولوژی و استفاده از دانش و نوآوری‌های روز جزو اولویت‌های قوه قضائیه است. سامانه مدیریت پرونده‌های قضایی(CLS) در کل کشور فعال و در حال کامل شدن است. این شبکه با نیروی انتظامی، دفاتر ثبت احوال و اسناد، سازمان زندان‌ها و… ارتباط دارد و گامی بزرگ در راستای تحقق دولت الکترونیک است.

سیاوش‌پور با اشاره به نظارت آشکار و پنهان دستگاه قضایی، یادآور شد: بیشترین نظارت با حفظ قوانین در دستگاه قضایی وجود دارد. در این راستا بسیاری از باندهای کلاشی و کلاهبرداری، جعل اسناد و مدارک، شهود دروغین و… شناسایی و متلاشی شدند.

وی بر رعایت حقوق شهروندی تاکید کرد و متذکر شد: حقوق افراد باید مراعات شود و قضات و کارمندان قوه قضائیه باید محترمانه با مردم صحبت کنند و در این جایگاه حق توهین و استفاده از کلمان ناصواب را ندارند.

رئیس کل دادگستری گیلان از اجرای قانون آیین دادرسی کیفری در کل کشور خبر داد و خاطرنشان کرد: این قانون در سال 92 به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید و از امروز قابل اجراست. تعیین شیوه‌های رسیدگی به پرونده‌ها و چگونگی طی فرایند قضایی، روان‌سازی کارها و تسهیل در امر قضاوت و کیفیت آن از جمله مزیت‌های اجرای این قانون است. قانون آیین دادرسی کیفری همچنین دادگاه‌های ویژه‌ای برای اطفال قائل شده است.

سیاوش‌پور با بیان اینکه شاخصه بارز آیین دادرسی کیفری توجه خاص به حقوق شهروندی است، گفت: شهروندمداری رویکرد اصلی این آیین است که تحول جدید ساختاری و قانونی در قوه قضائیه ایجاد می‌کند زیرا انسان دارای کرامت و احترام است و قانون‌گذار بر حفظ این احترام تاکید دارد.