عضو هیئت علمی گروه خاک دانشگاه گیلان با اشاره به تاثیر شیرابه زباله سراوان رشت درازدیاد بیماری‌هایی سرطان و پوست، بر لزوم تسریع در اجرایی شدن پروژه احداث تصفیه‌خانه شیرابه به در این منطقه تاکید کرد.

به گزارش نداي گيلان: عضو هیئت علمی گروه خاک دانشگاه گیلان با اشاره به تاثیر شیرابه زباله سراوان رشت درازدیاد بیماری‌هایی سرطان و پوست، بر لزوم تسریع در اجرایی شدن پروژه احداث تصفیه‌خانه شیرابه به در این منطقه تاکید کرد.
کریم‌پور با ارائه گزارشی از افزایش آمار سرطان و مرگ و میر در روستای‌های اطراف مرکز دفن زباله سراوان رشت اظهار کرد: فلزات سنگینی در شیرابه زباله‌های سراوان رشت و نشست آن به منابع آب و خاک باعث آلودگی آب و خاک و در نتیجه افزایش بیماری‌های پوستی و سرطان شده است.
download-4
مدیر پروژه لندفیل سراوان رشت اضافه کرد: هرگونه تماس افراد با فلزات سنگین مرکز دفن زباله سراوان و آبیاری محصولات کشاورزی با آب آلوده این منطقه موجب بیماری‌های پوستی و سرطان دستگاه گوارشی می‌شود و از همه خطرناک‌تر نیتروژن موجود در شیرابه‌های این مرکز دفن است که مهم‌ترین عامل بروز سرطان است.
وی با ارائه گزارشی از روند طرح مطالعاتی پروژه مرکز دفن زباله سراوان رشت گفت: ایجاد تصفیه خانه در این منطقه در بازه زمانی ۲ تا ۳ سال انجام می‌شود و با صرف هزینه ۴ تا ۵ میلیارد تومان می‌توان کل مرکز دفن زباله سراوان را بهسازی کرد.

رودخانه ای از شیرابه زباله در سراوان
روزنامه گیلان امروز باتوجه به مشکل بزرگ استان گیلان مبنی بر زباله و شیرابه تولید شده از آن به این موضوع مهم در منطقه سراوان پرداخته که در ادامه به آن میپردازیم.

تراژدی به کارگردانی مردم و مدیران در رشت؛ رودخانه نفرت انگیز گیلان خروشان‌ تر شد
از شیرابه‌های زباله‌های سراوان رودخانه‌ای خروشان پدید آمده است.
رودخانه‌ها شاهرگ‌های حیاتی هرمنطقه محسوب می‌شوند و وجود شان همواره موجب برکت و نشاط در بین مردمی می‌شود که در جوار آن زندگی می‌کنند،البته این تعریف تا زمانی صحیح است که انسان‌های سهل‌انگار این شاهرگ‌های حیاتی را به کانال انواع فاضلاب‌ها تبدیل نکنند.
با توجه به فراوانی میزان بارندگی،استان گیلان ازنظر تعداد رود‌ها،جویبار‌ها و منابع طبیعی آب،جزو مناطق استثنایی در کشور و حتی در خاورمیانه است. دراین استان بیش از ۴۰ رودخانه جریان دارد و بستر رود‌ها عمدتاً درمسیردره‌های کوهستانی و کوهپایه‌ای که ازجنگل‌های سرسبز و انبوه پوشیده شده‌اند،قرارگرفته ‌است. حوضه‌های آبخیز کوچک و بزرگ استان گیلان که از مناطق مرتفع در غرب و جنوب استان سرچشمه می‌گیرند،به وسیله تالاب انزلی و یا به صورت مستقیم،به دریای خزر می‌پیوندند.
رود آستارا چای،رودخانه ماسوله رودخان،رودخانه شاخزر،رودخانه‌های لهله رود،ذیلکی و سیاهرود نیز از جمله رودخانه‌های استان گیلان هستند. رودخانه سفیدرود،مهم‌ترین رودخانه استان گیلان و دومین رود بلند ایران است.

گوهررود و زرجوب سبب پیدایش شهر رشت شده‌اند
رودخانه گوهر رود و زرجوب از رودهای شهر رشت هستند که از کوه‌های سراوان در ارتفاع ۷۰۰ متری سرچشمه می‌گیرند و پس از پیوستن به رودخانه زرجوب،با عبور از پیربازار و خمام به تالاب انزلی می‌ریزند،اگرچه رودخانه‌های زرجوب و گوهررود از موهبت‌های خدادادی شهر رشت هستند که علاوه براینکه سبب پیدایش این شهر شده‌اند، زمانی به رشت طراوت و زیبایی و رونق می‌بخشیدند، اما به دلیل نبود احساس مسئولیت و با توجه به اینکه هیچ سازمان و ارگانی وظیفه حفاظت و حراست از این دو رودخانه رابرعهده ندارد،اکنون شاهد وضعیت اسفبار رودخانه‌های زرجوب و گوهررود هستیم.
درحال حاضر این رودخانه‌ها نقشی بجز حمل فاضلاب‌های شهری و منابع آلودگی ندارند و بوی آزاردهنده‌ای در اطراف آن‌ها وجود دارد که سبب آزار رهگذران می‌شود. ازآنجایی که این رود‌ها از محله‌های زیادی در سطح شهر رشت عبور می‌کنند، می‌توانند علاوه برجذب سرمایه،گردشگران،زیباسازی شهر و…،سهم بسیار زیادی در کاهش ترافیک شهری داشته باشند.
download-3-360x250

گوهررود و زرجوب مواد سمی به تالاب انزلی می‌برند
گذشته از موارد فوق، به دلیل اینکه این دو رودخانه منبع اصلی تأمین آب تالاب انزلی هستند و در انتهای مسیر خود به تالاب انزلی می‌ریزند، وجود مواد سمی و زباله‌های خطرناک بیمارستانی در این دو رود سبب می‌شود که حیات تالاب انزلی نیز با خطر مواجه شود.
نجات این دو رودخانه و احیای آن‌ها از آرزوهای مردم رشت است که استاندار گیلان نیز در مراسم گرامیداشت تجلیل از اندیشمندان برجسته علم محیط زیست کشور از اختصاص اعتبار ۵۰ میلیارد تومانی برای احیای این رودخانه از سوی ریاست جمهوری خبر داد.

رودخانه حاصل از شیرابه زباله سراوان بسیار آلوده‌تر از گوهررود
images-3-360x250
اما رودخانه‌ای که مورد نفرت در گیلان است،رودخانه‌ایست که از شیرابه زباله‌های مکان دفن جنگل سراوان تشکیل شده است و همه طبیعت دوستان گیلان آرزوی نابودی این رودخانه نفرت‌انگیز را دارند.
محمدرضا برجی مدیرکل(سابق) حفاظت زیست گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه روزانه ۶۰۰ تن زباله به مکان دفن زباله جنگل سراوان ریخته می‌شود، اضافه کرد: به طور میانگین روزانه ۵ تا ۱۸ لیتر در ثانیه آلودگی ناشی از وجود این شیرابه‌ها وارد رودخانه‌های رشت و در ‌‌نهایت تالاب انزلی می‌شود.
رودخانه نفرت انگیز گیلان خروشان‌تر شد
مدیرکل سابق محیط زیست گیلان ادامه داد: گرم شدن هوا و استفاده بیشتر از زباله‌های‌ تر رودخانه حاصل از شیرابه‌های سراوان از گذشته خروشان‌تر خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: افزایش آلودگی و حجم شیرابه‌های سراوان تاثیر مستقیم بر آلوده شدن حوضه بالادست آبخیز تالاب انزلی دارد، همچنین این رودخانه مملو از شیرابه‌های زباله‌های سراوان، آب‌های زیرزمینی گیلان را نیز تهدید می‌کند.