یاداشت: جامعه ما هنوز راه حلی برای معضل ازدواج های سفید نیافته بود که اکنون بحران دیگری به نام زندگی سفید نیز به آن اضافه شده است. بیش از ۳۳ درصد خانوارهای ایرانی در سال گذشته تک فرزند بودند، اما این نرخ در نیمه اول سال جاری ۱۴ درصد کاهش یافته و به ۱۹ درصد […]
یاداشت:
جامعه ما هنوز راه حلی برای معضل ازدواج های سفید نیافته بود که اکنون بحران دیگری به نام زندگی سفید نیز به آن اضافه شده است.
بیش از ۳۳ درصد خانوارهای ایرانی در سال گذشته تک فرزند بودند، اما این نرخ در نیمه اول سال جاری ۱۴ درصد کاهش یافته و به ۱۹ درصد رسیده است، ولی پیشنهاد می کنم به جای خوشحالی بابت این موضوع، ناراحت باشید چراکه ۱۴ درصد باقیمانده ترجیح دادند بدون فرزند باشند درحالیکه فرزندآوری در سراسر تاریخ از کارکردهای مهم خانواده بوده است.
متاسفانه در برهه ای از زمان شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» باعث ترغیب خانواده ها به داشتن یک فرزند شده است، تک فرزندی گرچه پدیده جدیدی نیست اما در جامعه ما در هیچ زمانی مانند الان فراگیر نبوده است. در میان آموزه های اسلامی نه تنها به تک فرزندی توصیه نشده بلکه با آن مخالفت و با رعایت شرایطی دعوت به ازدیاد نسل شده است بگونه ای که در قرآن کریم تکثیر نسل به عنوان یکی از مهم ترین اهداف ازدواج معرفی شده است.
اما امروزه علیرغم هشدارهای فراوان به خانواده ها روی آسیب های تک فرزندی مثل فرزند سالاری، بلوغ زودرس، کم شدن روابط اجتماعی و عدم جامعه پذیری، کاهش انسجام خانواده و یا تضعیف شبکه ی ارتباطی خویشاوندی که باعث شد بسیاری از نوجوانان آینده ما با واژه های چون خاله، عمو، عمه و دایی بیگانه باشند، بحران دیگری در پیش است که ثمره آن زندگی بدون فرزند یا زندگی سفید است.
اگرچه درصدی از خانوارهای بدون فرزند را زوج های نابارور تشکیل می دهند اما نباید خود را گول بزنیم که تمایل به نداشتن فرزند اخیرا از سوی بسیاری از زوج ها نیز باب شده است.
آمار جهانی ناباروری در جهان ۱۳ درصد است اما این آمار در ایران بیش از ۲۰ درصد است که به نوعی یک ترور بیولوژیک را هشدار می دهند، با این حال به لطف پیشرفت علم پزشکی بیش از ۷۵ درصد این زوجها درمان و صاحب فرزند می شوند، ولی این زوج های نابارور باقی مانده که اغلب بخاطر هزینه های گزاف به دنبال درمان نرفتند تنها درصد پایینی از آن ۱۴ درصد زوج های بدون فرزند را تشکیل می دهند و باید اعتراف کرد درصد بالایی از زوج ها دیگر تمایلی به داشتن فرزند حداقل در دهه اول زندگی مشترک را ندارند.
همه اینها در حالی است که پژوهشگران معتقدند فرزند طول عمر والدین را افزایش می دهد و زندگی پر از سلامتی و شادابی را نصیب آنان می کند اما این زوج های خودخواه تجمل و لذت جویی های زندگی بدون فرزند را می پسندند و خود را از نعمت پدر یا مادر شدن محروم می کنند.
صاحب مقصودی-روزنامه نگار
Saturday, 23 November , 2024