به گزارش ندای گیلان، به صفر رساندن صادرات نفت ایران ممکن است؟ .قیمت نفت به بالاترین میزان پنج ماه گذشته رسیده و هربشکه نفت خام در نزدیکی 70 دلار معامله میشود. این رقم در سالجاری میلادی بیسابقه بوده و نزدیک به 16 دلار از قیمتها در ابتدای این سال بیشتر است. احتمال تقویت تحریمها علیه ایران و همچنین کاهش شدیدتر صادرات نفت ونزوئلا از عوامل اصلی این رشد قیمت به شمار میرود. پایان مهلت معافیتهای جاری 8 مشتری نفت ایران در ماه مه (اردیبهشت ۱۳۹۸) اعلام شده که برآورد میشود برخی کشورها از این لیست حذف شوند.
همینطور نگرانی تجار در مورد سرنوشت مذاکرات تجاری میان امریکا و چین نیز عامل دیگر افزایش قیمتها بود. آلفونسو اسپارزا تحلیلگر بازار نفت در این باره به رویترز گفت: «به رغم اظهارات امیدوارکننده طرفین در مورد پیشرفت مذاکرات نشست ماه آوریل میان رؤسای جمهور امریکا و چین پس از ماهها مذاکره هنوز نتیجه ملموسی مشاهده نمیشود و این میتواند رشد تقاضا برای انرژی را با تهدید مواجه سازد.»
روز گذشته در زمان تنظیم این گزارش، هر بشکه نفت خام برنت 69 دلار و 14 سنت و نفت خام امریکا نیز 61 دلار و 98 سنت معامله میشد. البته روز پنجشنبه این ارقام بالاتر بود و لحظاتی نیز به کانال 70 دلار برای هر بشکه رسید.
کشورهایی که معاف میشوند
اگرچه تا زمان اتمام معافیتهای اولیه چند هفته باقی مانده است اما اکنون بازار به جد منتظر تصمیم امریکا درباره تحریمهای ایران است.
در روزهای اخیر نشریه پلاتس به نقل از منابعش نوشت که امریکا بعد از اردیبهشت و تا شش ماه دیگر به چین، هند و ترکیه برای خرید نفت خام و به کره جنوبی برای خرید میعانات گازی با شرط کاهش واردات معافیت خواهد داد.
معافیتهای جدید کاهشی خواهد بود، اما برآورد میشود که چین و هند هر کدام به میزان ٣٥٠هزار بشکه در روز شش ماه معافیت دریافت خواهند کرد.
احتمالاً کره جنوبی برای خرید ٨٠هزار بشکه در روز میعانات گازی و ترکیه نیز برای واردات حدود ٧٥هزار بشکه نفت مجوز خواهد گرفت.
به این ترتیب میزان صادرات نفت خام ایران از محل معافیتهای امریکا به ٨٥٠هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت. البته صادرات نفت ایران به این میزان خلاصه نمیشود.
اخیراً در این رابطه وزیر نفت پاسخ داد که صادرات نفت کشور بدون معافیتهای نفتی امریکا همبه صفر رساندن صادرات نفت ایران ممکن نخواهد بود . برای مثال روسیه قراردادی به منظور خرید روزانه 100 هزار بشکه نفت با ایران دارد که به گفته مقامات روسی در حال انجام است.
اما ایتالیا، یونان، تایوان و ژاپن دیگر کشورهای معاف از تحریمها بودند. ایتالیا، یونان و تایوان با معافیتهای کنونی هم از ایران حتی یک بشکه نفت هم نخریدند و حذفشان تأثیری ندارد. ولی ژاپن یکی از مشتریان سنتی نفت ایران بود که اگر معافیت نگیرد، بازار نفت کشور محدودتر خواهد شد.
کرهجنوبی مشغول آزمایش نفت فوق سبک امریکا
کرهجنوبی در حال آزمایش استفاده از نفت فوق سبک ایالات متحده و بررسی امکان جایگزینی آن با نفت ایران است. رویترز در این باره به نقل از منابع خود گزارش داده است که کرهجنوبی با توجه به نامعلوم بودن تمدید معافیت تحریم نفتی ایران، تصمیم گرفته است نفت فوق سبک امریکا را برای استفاده در صنایع خود امتحان کند.
کرهجنوبی از جمله بزرگترین مشتریان نفت ایران و یکی از هشت کشوری است که از تحریم نفتی ایران معاف شده است. با این حال و با توجه به اینکه مشخص نیست این معافیتها تمدید شوند یا خیر، تلاش خود را برای جایگزینی نفت ایران آغاز کرده است.
حتی در صورتی که کرهجنوبی مجدداً از معافیت از تحریم نفتی ایران برخوردار شود، باید میزان خرید نفت از ایران را به میزان ۵ تا ۲۵ درصد کاهش دهد.
آمادهباش بازار
مقامهای ایالات متحده امریکا مدام اعلام میکنند که قصد به صفر رساندن صادرات نفت ایران را دارند. اما حفظ تعادل بازار نفت با این کار بهم خواهد خورد. از اینرو بعید است که امریکا در دستیابی به هدفش موفق شود. با این حال مازاد عرضه در بازار نیز وجود دارد و توافق کاهش تولید اوپک پلاس موضوع دیگری است که کاهش معافیتهای نفتی ایران را توجیه پذیر میکند.
در این رابطه نظرسنجی رویترز از منابع بازار نشان میدهد تولید ١٤ کشور عضو اوپک در ماه مارس با کاهش 280 هزار بشکهای به ٣٠ میلیون و ٤٠٠ هزار بشکه در روز رسیده است. این، کمترین میزان تولید اوپک در چهار سال گذشته است. این نظرسنجی نشان میدهد که عربستان بیشترین کاهش تولید نفت را داشته است.
عربستان در ماه مارس ٢٢٠ هزار بشکه در روز نسبت به فوریه تولید خود را کم کرده. در حالی که ترامپ دوبار خواستار افزایش تولید اوپک در صفحه توئیتر خود شده است. همچنین پایبندی ١١ عضو حاضر در توافق کاهش تولید در ماه مارس، ١٣٥درصد بوده است.
بر اساس نظر برخی منابع، تولید نفت خام ونزوئلا (کشور گرفتار تحریمهای امریکا اما معاف از توافق کاهش تولید)هم کمتر از ٦٥٠ هزار بشکه در روز گزارش شده است.
ظاهراً امریکا و عربستان در حال گروکشی برای در دست گرفتن بازار نفت و فریب دادن هستند. اما آنچه دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا اعلام میکند با اهداف تبیین شده برای کشورش فاصله دارد.
به صفر رساندن صادرات نفت ایران ممکن است؟
امریکا قرار است در سال ٢٠٢٠ روزانه ٥میلیون بشکه نفت صادرکند و در ٢٠٢٤دومین صادرکننده نفت دنیا شود. از اینرو نیازمند نفت خام گران است تا تولید نفت شیل اقتصادی شود. البته دخالتهای امریکا در بازار نفت و بویژه در امور اوپک به همین جا ختم نمیشود. معاون وزیرخارجه این کشور اخیراً در مورد ریاست یکساله وزیر نفت ونزوئلا ابراز نگرانی کرده است.
ریاستی که مطابق با قوانین و نظام مستقر در اوپک متعلق به دولت نیکلاس مادورو است اما امریکا مخالفین مادرو را به رسمیت شناخته است. کرسی کشورها در اوپک معمولاً متعلق به دولتی است که سازمان ملل متحد آن را به رسمیت میشناسد.
Thursday, 23 January , 2025