به گزارش ندای گیلان از رشت،حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه در ابتدای این نشست گفت: خداوند وعده داده است که اگر بر او توکل کردیم و به وعدههای الهی ایمان داشتیم و در این راه حرکت کردیم و بر نفس خود مسلط بودیم، یقیناً ناشدنیها و ناممکنها را ممکن خواهیم کرد. وی افزود: آن دورانی که امام رحمت الله علیه میفرمود که ما میتوانیم بیان آن بدون پشتوانه نبود. ما میتوانیم با کمک خدا و کنار گذاشتن منیتها و تسلط بر نفس خود.
* تاکید بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی بر کنار گذاشتن منیتها
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی بر موارد بسیار زیادی تاکید داشت که یکی از آنها کنار گذاشتن منیتها بود تاکید کرد: هرچه بدبختی و اختلاف داریم بر سر هواهای نفسانی است. وی ادامه داد: ایشان میفرمودند اگر همه انبیا در یک زمان با یکدیگر جمع شوند، چون هوای نفس ندارند و هدف آنها واحد است و غرضشان خدمت، تعالی انسان و سعادت دنیا و آخرت را دنبال میکنند اختلافی به وجود نخواهد آمد.
حجتالاسلام محسنی اژهای در ادامه اظهار کرد: دشمن امروز از دیروز کینه نسبت به جمهوری اسلامی دارد چون شکست خورده است. نفس و شیطان هم هست. وی افزود: ما اسناد بالادستی بسیاری داریم که در بخشی از آنها توفیقات خوبی داشتهایم و در بخشی دیگر یا توفیق نداشتهایم یا توفیقات کمتری داشتهایم. لذا باید بررسی کنیم که علت آن چه بوده است.
* توفیقات زیادی در اجرای سیاستهای کلی و برنامههای توسعه نداشتهایم
رئیس قوه قضاییه عنوان کرد: ما علاوه بر آموزههای اسلامی، قانون اساسی را داریم که امروز میثاق اصلی کشور ما است و این سند بالادستی ما که عمدتاً برگرفته از آموزههای اسلامی و قرآنی است، توفیقات بسیاری در محقق کردن اصول قانون اساسی داشتهایم اما هنوز جا دارد و بسیاری از اصولی که مربوط به حکومت و ملت است نیاز به تلاش بیشتری برای تحقق دارد.
وی ادامه داد: ما اسناد بالادستی دیگر مانند سیاستهای کلی نظام را داریم که مقام معظم رهبری با مشورت مجمع تشخیص مصلحت نظام و آن هم بر اساس قانون اساسی تدوین میشود.
حجتالاسلام محسنی اژهای گفت: بر اساس آنها برنامههای توسعه چندساله را داریم که اکنون در برنامه هفتم توسعه قرار داریم، آیا در همه اینها توفیق زیادی داشتهایم. در اجرای سیاستهای کلی و برنامههای توسعه تاکنون چند درصد موفق بودهایم. در اینجا باید اذعان کنیم که توفیقات زیادی نداشتهایم.
وی افزود: علتعدم توفیق ما این است که نتوانستهایم درباره مسائل و واقعیتهای کشور به اشتراک نظر برسیم. امروز آنچه اهمیت دارد این است که ما باید نسبت به موضوعات کشور در این گونه جلسات از تعارفات عبور کرده و یک یا دو موضوع را در هر جلسه مطرح کرده و با یکدیگر به وحدت نظر دست پیدا کنیم.
* اگر با اختلاف نظر تکرار کنیم که وفاق داشته باشیم، وفاق در عمل انجام نمیشود
رئیس قوه قضاییه عنوان کرد: وحدت نظر به این معنا است که همه ما حتماً به یک نتیجه در هر موضوعی دست پیدا کنیم. هر موضوعی حتماً اقلیت و اکثریتی وجود دارد. طبق قوانین، هنگامی که اکثریت مطلبی را مطرح کردند، اقلیت باید نسبت به آن تمکین کنند. البته این کار بر مبانی اسلامی و موازین حق استوار است. وی افزود: امروز در برخی از موضوعات اختلاف نظر داریم، اگر با اختلاف نظر تکرار کنیم که وفاق داشته باشیم این وفاق در عمل انجام نمیشود چون باید یک اشتراک نظر نسبت به موضوعات اصلی کشور داشته باشیم.
حجتالاسلام محسنی اژهای تصریح کرد: ما باید بدانیم و مردم و مسئولان ما میدانند که امروز وظیفه ما در مقابل اسلام، ملت خود و بلکه در مقابل همه جهان بسیار سنگین است. وی ادامه داد: در این مقطع، امام بزرگوار ما بسیاری از مسائل مغفول مانده و برخی مسائل احیاناً تعریف شده در قرنهای گذشته را احیا کرد. او اسلام ناب را احیا کرد و به دست این امت سپرد و امروز خلف صالح ایشان، مقام معظم رهبری همان مسیر را با تمام توان ادامه میدهند.
* نسبت به ناامیدی مردم و جوانان مسئول هستیم
رئیس قوه قضاییه اظهار کرد: اگر ما کارگزاران این نظام کاری کنیم که خدای نا کرده مردم از کارآمدی نظام، اسلام و از اینکه این نظام اسلامی بتواند دین و دنیای آنها را توامان اداره کند، مردم ناامید میشوند. وی افزود: وظیفه ما بسیار سنگین است، اگر امروز اسلام دوباره شکست بخورد ما مسئولیت بسیار سنگینی در مقابل این شکست داریم.
حجتالاسلام محسنی اژهای گفت: اگر مردم و جوانان کشور و همه افرادی که امید آنها به جمهوری اسلامی بوده، احساس کنند که جمهوری اسلامی نتوانست مشکلات دنیا و آخرت آنها را حل کند، مسئولیت بسیار سنگینی نسبت به ناامیدی آنها داریم. وی ادامه داد: امروز ما در مقابل این ملت مسئول هستیم، این ملت عزیز که وقتی احساس کرد نه اینکه باور کند که امام تبعید شده خود در طول سالیان سال میخواهد به ایران بازگردد، حاضر شدند به خاطر بازگشت مرجع تقلید، امام و ولی امرشان همه هستی خود را فدا کنند و برخی نیز فدا کردند.
رئیس قوه قضاییه اظهار کرد: آنها حاضر شدند در زمانی که امام پا به عرصه کشور گذاشت هر نوع فداکاری از نظر مال، جان، و آبرو انجام دهند؛ تا به امروز شهدایی که تقدیم نظام و انقلاب شده چه در ایران و چه در جاهای دیگر. وی افزود: جریان مقاومت که منشا آن نظام جمهوری اسلامی ایران و پیام امام راحل بوده اگر همه این خونها را نگاه کنیم شاهد خواهیم بود که تکلیف ما بسیار سنگین است.
* بدون وحدت کلمه و حرکت با برنامه نمیتوان مشکلات را حل کرد
حجتالاسلام محسنی اژهای گفت: امروز چگونه میخواهیم این مسائل سنگین را حل و فصل کنیم، آیا میشود بدون اتکا به خدا، بدون وحدت کلمه، بدون روحیه جهادی و بدون حرکت با برنامه و یک حرکت انقلابی عمل کرد، خیر. وی ادامه داد: امروز یکی از معیارهای اساسی که امامین انقلاب اسلامی به ما دادهاند، حرکت همراه با قانون گرایی است. احترام به قانون است، معیار انقلابیگری احترام به قانون است اما احترام به همه قانون نه آنجایی که اگر قانون به نفع من بود به آن احترام بگذارم و اگر غیر از آن بود، به آن احترام نگذارم. آنچه اهمیت دارد احترام به قانون در همه شئون است.
رئیس قوه قضاییه اظهار کرد: یکی از مسائل مهمی که امروز با آن روبرو هستیم، مسئلهای است که به تعبیر مقام معظم رهبری و به نظر همه کارشناسان، مسئله اقتصاد است که به معنای نادیده گرفتن مسائل فرهنگی نیست. وی افزود: اگر به مسئله اقتصاد نرسیدیم و مسائل زندگی مردم را حل نکردیم ممکن است سبب شود که در آینده نتوانیم مشکلات فرهنگی و امنیتی را حل کنیم و بعداً مشکلات امنیت بیشتری برای ما شکل بگیرد. مسئله اقتصاد که مسئله اول کشور ما است را باید چه کار کنیم ما الزام داریم که باید به آن رسیدگی کنیم. نمیتوان مسئله اقتصاد را صرفاً با تصدیگری دولت برطرف کرد از اول انقلاب تا به امروز این امر را تجربه کردهایم. مسئله اقتصاد را نمیتوان بدون مردم حل کرد.
رئیس قوه قضائیه با بیان این پرسش که چگونه میخواهیم مسئله اقتصاد را مردمی کنیم تصریح کرد: برای این امر باید نگاه خود را تغییر دهید طی ۴۶ سال اخیر تولید ثروت که باید برای آن ارزش قائل شویم و جز فرهنگ ارزشی ما است و اسلام برای تولید ثروت ارزش قائل است، از نگاه برخی از ما تولید ثروت منفی شد.
وی در ادامه بیان کرد: برخی از کسانی که کارآفرین بودند و میتوانستند تولید ثروت کنند و کشور را بینیاز کنند و از این باب بتوانند استقلال کامل کشور را به دست بیاورند متاسفانه در برخی از مقاطع و نگاهها از سوی مسئولین این امر به عنوان ضدارزش شناخته شد. کار و تولید که از نظر اسلام ارزش زیادی دارد، بسیاری از اوقات به آن بیتوجهی شد باید نگاه خود را به این مسائل عوض کنیم.
همچنین رئیس دستگاه قضا افزود: گاهی اوقات برای یک هنرمند که چقدر ارزشمند است چقدر برای او ارزش قائل میشویم؟ اما برای یک فعال اقتصادی که توانست با تولید و هنر اقتصادی خود که توانست قدم بزرگی برای کشور خود بردارد خیلی از مواقع خیلی از مسئولین ما و بنده میترسیم به محل تولید او برویم چرا که این امر به یک ضد ارزش تبدیل شده است. این فرهنگ و نگاه را باید عوض کنیم.
حجت الاسلام محسنی اژهای خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم اقتصاد را مردمی کنیم از توان همه مردم باید استفاده کنیم. در کمال تاسف باید بگویم که در شرایط کنونی شریک هستم. اگر کسی دچار تقصیر و جرمی شده است آن را تعقیب میکنیم و مجازات میکنیم تا اینجا اشکالی ندارد و لازم هم هست؛ اما برای همیشه او را از ساقط میکنیم و برای همیشه از وجود او استفاده نمیکنیم.
* معیارها درباره تعیین صلاحیت افراد بازنگری شود
وی ادامه داد: اگر کسی مجرم است باید مجازات شود و قانون تعیین تکلیف کرده است که اگر کسی مجازات خود را تحمل کند با فاصله زمانی آثار جرم و کیفری از بین میرود. اما ما دیگر به آن فرد احترام نمیگذاریم و دیگر به آن پست نمیدهیم و گاهی اوقات آن فرد را برای همیشه طرد میکنیم. حجت الاسلام محسنی اژهای خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم اقتصاد را مردمی کنیم از توان همه مردم باید استفاده کنیم. اگر فردی میخواهد مجوزی را از دولت و قوه قضائیه بگیرد، باید ما هم به او کمک کنیم؛ انتظاراتی از او داریم که غلط است. باید در مقابل از کارآفرین خواستهای داشته باشیم. باید این رویهها را حل کنیم.
رئیس قوه قضاییه گفت: اگر چنانچه نماینده محترم مجلس احساس کرد یک مدیری به خواسته او عمل نمیکند و از این جهت به او گیر داد این کار جلو نمیرود ما باید این رویهها و رفتارها که از این باب داشتیم را حل کنیم. وی افزود: درمورد تعیین صلاحیت افراد باید بازنگری صورت گیرد. در تعیین صلاحیتها گاهی اوقات بهگونهای است که همه را محروم میکنیم؛ کشور و جامعه را محروم میکنیم. پس از ۴۶ سال باید در خصوص اینکه چه کسی صلاحیت دارد و برای چه کاری صلاحیت دارد باید بازنگری کنیم.
Wednesday, 5 February , 2025