به گزارش ندای گیلان از رشت، ولی جهانی با اشاره به اینکه باستانشناسان به همراه متخصصان، در سلسله پژوهشهایی حریم شهر تاریخی ماسوله برای درج در پرونده ثبت جهانی، به آثار جدیدی از فعالیتهای صنعتی مربوط به دوران میانی اسلامی دست یافتهاند، گفت: در کاوشهای باستانشناختی در محوطه سیاپسیه ماسوله شواهد جدید و مهمی از صنعت فلزگری و ذوب آهن و کورههای مرتبط با آن پیدا شد که میتواند فصل جدیدی در شناخت تعاملات اجتماعی منطقهای و بین منطقهای باشد.
وی با بیان دلایل اهمیت این نویافته و ارتباط آن با تحلیل الگوی استقرار و اقتصاد معیشتی منطقه، افزود: این یافته میتواند در تحلیل تغییرات درون منطقهای دیگر مناطق همجوار موثر باشد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با بیان اینکه فلز آهن یک ماده استراتژیک در دوره باستان بود اضافه کرد: تولید و یا در اختیار داشتن آهن برای هر منطقه و یا حکومتی نشانه قدرت و رفاه اجتماعی است که به عنوان عاملی تعیین کننده در تعاملات اجتماعی و سیاسی آن دوران محسوب میشد.
ولی جهانی هدف اصلی از این پژوهشها را کشف شواهد فعالیتهای فلزگری و ذوب آهن و تولید فولاد در دوران اسلامی دانست و گفت: این موضوع میتواند منجر به شناخت ماسوله به عنوان یک منطقه صنعتی فلزگری مهم در سطح جهان شود و برای تکمیل و پذیرش پرونده ثبت جهانی ماسوله بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به اینکه بنا بر مدارک و اسناد تاریخی، در زمان فتحلی شاه قاجار ماسوله زیر نظر قورخانه حکومتی اداره میشد و وظیفه تامین گلولههای توپ آنها را بر عهده داشت افزود: حجم وسیع شواهد فلزگری در منطقه نشان از اضافه تولید و مازاد بر نیاز منطقه دارد که هم اکنون نحوه و وسعت این تعاملات توسط روشهای آزمایشگاهی و مقایسهای توسط متخصصان در حال مطالعه است.
سیاپسیه در ارتفاع ۲ هزار و ۵۰۰ متری کوههای جنوبی ماسوله و در منطقهای صعبالعبور و برفگیر قرار دارد.
Friday, 22 November , 2024